desspo 30.06.2022 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 witamzakupiłem drążek sufitowy i chciałem go zamontowaćotóż wywierciłem dziury pod kołki które były w zestawie (kolki 12 dziura też) otóż problem mam taki że kołek wychodzi po zamontowaniu konstrukcjiwięc pomyślałem że zamontuję to na kotwach metalowych tylko że otwór w mocowaniu jest wielkości 8/9mmi tu pytanie czy lepiej jest wywiercić nowe dziury kupić kotwy które przejdą przez te otwory (8mm) a stare dziury zaszpachlować czy lepiej zostawić dziury które już nawierciłem i kupić kotwę chemiczna i to obsadzić w taki sposóbi drugie pytanie czy jak tam kotwy 8 które będę pasować do otworów to one wytrzymają podobne obciążenie jak kołki plastikowe z zestawie?stary blok z wielkiej płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.07.2022 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Jeśli strop jest z materiału litego, płyty betonowe kanałowe to najlepszą opcją będzie tu kotwa chemiczna.Mocowanie 8,5 mm czyli śruba fi 8 to kotwa stalowa będzie miała średnicę mniejszą niż otwór 12 - 13 który zrobiłeś z którego wychodzi Tobie kołek załączony do zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desspo 01.07.2022 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Czyli najszybciej i najtaniej będzie zaszpachlowac dziury przesunąć konstrukcje i wywiercić pod kołki 8?A kołki plastikowe które mam w zestawie wytrzymają obciążenie około 100 kilo (jak podaje sklep) czy raczej to jest do dane żeby było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desspo 01.07.2022 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Nie mam sufmiarki więc nie podam dokładnie wymiaruMierzyłem metrem otwor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desspo 01.07.2022 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Jak uda mi się zamontować te kołki w zestawie (może znajdę jakieś mniejsze wiertło) i dajmy po jakimś czasie zacznal wychodzić z sufitu to czy wtedy jakbym je wyciągnął obsadził na kleju montażowym to czy by się to trzymało lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.07.2022 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Kołki na kleju montażowym...... wybij sobie z głowy? Jeśli otwory pod śruby w uchwytach są tylko fi 8 to powinno być ich w sumie przynajmniej ze 4. Albo wiercisz nowe otwory fi 10 - 11 pod fabryczne kołki 12 lub osadzasz szpilki gwintowane na chemię. Jeśli stare kołki wyszły z sufitu to zaopatrz się w nowe droższe firmówki np. ( Fischer ) bo obecne są raczej sfatygowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desspo 01.07.2022 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Znalazłem mniejsze wiertło kołki się trzymająTylko pytanie czy plastikowe kołki s dołączonego zestawu utrzymają mnie?Według producenta mają wytrzymać 150kiloTak da 4 kołki fi10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desspo 23.07.2022 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 dzięki za pomoctemat do zamknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts