Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika na kredyt a ulga termomodernizacyjna oraz dopłaty z "Mój prąd"

pdothash

Recommended Posts

Jak wiadomo można nieco zmniejszyć wydatki poniesione na fotowoltaikę na co najmniej dwa sposoby (niewykluczające się):

1. Skorzystanie z dotacji w ramach programu "Mój prąd" (IV edycja w chwili pisania tego tekstu)

2. Odliczenie kosztów instalacji od dochodu (do 53000zł) jednak od kosztów należy odjąć wysokość wszelkiego rodzaju dotacji.

Niektóre firmy montujące fotowoltaikę oferują kredytowanie usługi.

Pytanie: czy jest sposób na skorzystanie zarówno z kredytu, jak i ulgi i/lub "mojego prądu"?

Dobrze myślę, że jedyna droga to kredytowanie tylko części kwoty zakupu i odpis/uzyskanie dotacji na część opłaconą od razu?

• Like 1

Jak wiadomo można nieco zmniejszyć wydatki poniesione na fotowoltaikę na co najmniej dwa sposoby (niewykluczające się):

1. Skorzystanie z dotacji w ramach programu "Mój prąd" (IV edycja w chwili pisania tego tekstu)

2. Odliczenie kosztów instalacji od dochodu (do 53000zł) jednak od kosztów należy odjąć wysokość wszelkiego rodzaju dotacji.

Niektóre firmy montujące fotowoltaikę oferują kredytowanie usługi.

Pytanie: czy jest sposób na skorzystanie zarówno z kredytu, jak i ulgi i/lub "mojego prądu"?

Dobrze myślę, że jedyna droga to kredytowanie tylko części kwoty zakupu i odpis/uzyskanie dotacji na część opłaconą od razu?

Źródło finansowania jest nieistotne podstawą dotacji oraz odliczenia pit jest faktura vat na wykonaną instalację oraz dokonany przelew z jej opłacenia lub dokument kp w przypadku gotówki. czy pieniądze są własne czy pożyczone to bez znaczenia.

• 2 weeks później...