Marco36 06.07.2022 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 humidorek Trzeba czytać cały opis i ze zrozumieniem. "- Moc grzewcza - od 45 do 110 kW w zależności od temperatury zasilania- Maksymalna temperatura pracy: do +230°C- Przepływ - do 12 m3/h- Powierzchnia wymiany - 1,60 m2" Maksymalną moc 110 kW osiągnie przy maksymalnych parametrach, czyli temp. wody +230*C i przepływie wody 12 m3/h. Moja PC PW osiąga maksymalny przepływ wody 30 L/min. To daje 1'800 L/h i 1,8 m3/h - czyli 15% maksymalnego możliwego przepływu wymiennika, a i temp. wody są w zakresie +30*C do +45*C.Przy tych warunkach prawdopodobnie będzie problem z osiągnięciem nawet minimalnej deklarowanej mocy 45 kW. Kalkulując dalej +45*C to 19,5% z 230*C.Nie wiem czy można liczyć średnią procentową z tych dwóch wartości, ale upraszczając załóżmy że tak.To średnia z 15% i 19,5% to 17,25%. 110 kW x 17,25% = 19,25 kWPrawdopodobnie te 19,25 kW to będzie maksymalna moc osiągana przez wymiennik przy współpracy z PC PW i grzejnikami nisotemperaturowymi do +45*C. klaudiusz_x Nie znam grubości ścianki we wężownicy. Jak szukałem bojlera CWU dla siebie to producenci tej konkretnej wartości nie podawali.Instrukcja jest z Galmeta i tam proponowali własne bojlery modele Galmet Maxi oraz Maxi Plus.https://galmet.com.pl/pl/produkt/maxiGalmet też nie podaje grubości ścianki, jedynie powierzchnię i pojemność wodną wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.07.2022 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) W podanym wyżej wymienniku jest płyta o grubości 0,4mm. Wężownica nie posiada grubości ścianki 0,4mm, gdyż by się rozpadła. Ponadto w wymienniku jest optymalny przepływ.Tak jak napisałem wcześniej. Nie można porównać wymiennika do wężownicy przez grubość przegrody. Edytowane 6 Lipca 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.07.2022 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) Ok. Poszukałem. Dla stali wykorzystywanej do produkcji wężownic współczynnik ten wynosi od 35 do 40 W/mK. Uwzględniając grubość materiału rury (a najczęściej jest to od 2,3 do 3 mm) uzyskuje się kolei współczynnik przenikania dla danego materiału odniesiony do powierzchni, określający wstępnie moc wymiennik Także grubość ścianki dla wężownicy jest ponad 5 razy większa niż w wymienniku. Przekłada się to na 5x słabsza wymianę. https://instalreporter.pl/porady/wydajnosc-wymiennika-c-w-u-a-moc-wezownicy-przyczyny-niedogrzania-wody-w-zbiorniku/ Tak jak napisałem wcześniej. Sprawdzam z komórki na szybko. Dane mogą się różnić. Jednak według tego materiału, wymiennik ma ponad 5x większą sprawność od wężownicy przy tej samej powierzchni wymiany. Generalnie, to bym proponował zakup baniaka na złomie, wstawienie wężownicy Cu fi22 25m. Temat z grzaniem buforem w dziale w ogrzewaniu. Nierdzewna jest słabym przewodnikiem ciepła. To rozwiązanie zjada każdy komercyjny zakup. Wadą jest to, że trzeba to samemu wykonać. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a/page443 Tematem interesowałem się 2,5 roku temu. Stąd pamiętałem tylko tyle, że wężownica jest słabym rozwiązaniem w porównaniu do wyniennika. Dzięki za pociągnięcie tematu. Edytowane 6 Lipca 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paolo_zsd 22.07.2022 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Witam ponownie. Pewnie wiecie, że jest problem z buforami z wężownicą. Mam kolejne pytanie o wielkość - czy można przesadzić? Po długich poszukiwaniach i uruchamianiu kontaktów, jest duża szansa, że będę miał za miesiąc max dwa miesiące bufor Galmet 200L z dużą wężownicą 2m2. Ale dopóki go nie mam to nie mam pewności 100% że będę miał i szukam dalej. Mam możliwość jeszcze kupienia od ręki w okazyjnej cenie za 2500PLN bufor 500L z wężownicą 5m2. Dziś znam tylko te parametry. Pytanie czy 500L to nie będzie za dużo czy może wręcz przeciwnie, będzie jeszcze lepiej a może ciut lepiej lub bez różnicy? Od razu zaznaczam, że nie interesuje mnie grzanie w drugiej taryfie (bo nie mam) i wiem że grzanie w nocy na drugiej taryfie taniej nie jest tak do końca taniej Wiem, że "rozruch" będzie dłuższy i droższy ale grzejąc cały sezon zimowy może okazać się wygodniejszy szczególnie gdy trafi się kilka mroźnych dni oraz plus, że pompa będzie miała mniej rozruchów. Interesują mnie wypowiedzi z uzasadnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 22.07.2022 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Witam ponownie. Pewnie wiecie, że jest problem z buforami z wężownicą. Mam kolejne pytanie o wielkość - czy można przesadzić? Po długich poszukiwaniach i uruchamianiu kontaktów, jest duża szansa, że będę miał za miesiąc max dwa miesiące bufor Galmet 200L z dużą wężownicą 2m2. Ale dopóki go nie mam to nie mam pewności 100% że będę miał i szukam dalej. Mam możliwość jeszcze kupienia od ręki w okazyjnej cenie za 2500PLN bufor 500L z wężownicą 5m2. Dziś znam tylko te parametry. Pytanie czy 500L to nie będzie za dużo czy może wręcz przeciwnie, będzie jeszcze lepiej a może ciut lepiej lub bez różnicy? Od razu zaznaczam, że nie interesuje mnie grzanie w drugiej taryfie (bo nie mam) i wiem że grzanie w nocy na drugiej taryfie taniej nie jest tak do końca taniej Wiem, że "rozruch" będzie dłuższy i droższy ale grzejąc cały sezon zimowy może okazać się wygodniejszy szczególnie gdy trafi się kilka mroźnych dni oraz plus, że pompa będzie miała mniej rozruchów. Interesują mnie wypowiedzi z uzasadnieniem Bez większego rozpisywania - bierz ten 500l. Za tą cene to pół-darmo, a pompa ciepla na tym tylko skorzysta. edit Interesują mnie wypowiedzi z uzasadnieniem Większa wężownica - mniejsza róznica temperatur - większy cop. Większa pojemność - dłuższe cykle pracy - latem mniejsze prawdopodobieństwo taktowania. Większa pojemność - możliwość przechowywania większej ilości wody o mniejszej temperaturze - lepszy cop Z minusów to marginalnie wieksze straty i ewentualna konieczność wygrzewania większej ilości wody przeciw legionelli. - chyba, że to zbiornik kombinowany, lub z przepływowym grzaniem CWU wtedy w ogóle bajka. Tak czy siak brać. edit 2 Ty chcesz przez wężownice grzać co? To nawet nie myśl o tym 2m2. Najlepiej kup beczkę etanolu/bioetanolu/paliwa do bio kominków/denaturatu czy innego spirytusu i zalej tym instalacje CO,bo na każdym wymienniku będziesz sporo tracił. Edytowane 22 Lipca 2022 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paolo_zsd 24.08.2022 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Jeszcze jedno pytanie, odbiegające od tematu...Wyjście/wejście z PC mam 5/4" tak samo w buforze. Liczę PEX40 i PEX32. PEX 32 wychodzi całość z zaworem 3D i wszystkimi innymi elementami ponad połowę taniej... Tak na szybko licząc to PEX40 5tyś a PEX32 2tyś. Czy waszym zdaniem wystarczy podłączyć to rurami 32? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.08.2022 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Jeszcze jedno pytanie, odbiegające od tematu... Wyjście/wejście z PC mam 5/4" tak samo w buforze. Liczę PEX40 i PEX32. PEX 32 wychodzi całość z zaworem 3D i wszystkimi innymi elementami ponad połowę taniej... Tak na szybko licząc to PEX40 5tyś a PEX32 2tyś. Czy waszym zdaniem wystarczy podłączyć to rurami 32? Wystarczy ale trzeba sie wystrzegac kolanek które maja mały przeswit. Tak najlepiej było by zastosowac system Kan-therm Ultraline lub Push w którym wszelkie kształtki mają niewiele mniejsze srednice wewnetrzne od przekroju samej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts