anouk5 05.07.2022 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Witam,proszę o pomoc w wybraniu pompy ciepła. Dom w trakcie budowy o powierzchni użytkowej 200 m2. Wentylacja grawitacyjna. Ocieplenie: 15 cm w podłodze parteru, dach ocieplony wełną 20 cm, ściany zewn. - pustak ceramiczny 25 cm + styropian 20 cm. Obliczone projektowe obciążenie cieplne budynku wynosi 10,79 [kW]. Do wyboru mam pompę ciepła:1. Panasonic 9 kW, seria High Performance model KIT-WC09J3E52. Rotenso Aquami Split 12 kW 3F AQS160X13 / AQS120X303. Sevra 10 kW SEV-MHPS34. LG 9kW HU091MR / HN091MR5. HITACHI 11kW RAS-4WHNPE+ RWD-4.0NW1E-220S Dostałam też ofertę na pompy Viessmann Vitocal 100-S 14 kW i Vitocal 200-S, 10kW, ale ta oferta jest znacznie droższa, poza tym czynnik chłodniczy zastosowany w tych pompach to R410A, a tego co wiem obecnie raczej stosowany jest R32. Zależy mi na tym, żeby poznać opinie i uzyskać informacje na temat:1) czy któraś z tych pomp wyróżnia się pozytywnie na tle konkurencji2) serwisu w trakcie i po upływie okresu gwarancyjnego3) ceny części zamiennych4) systemu sterowania (w tym współpraca ze sterownikami temperatury w poszczególnych pomieszczeniach)5) awaryjności 6) sprawności 7) czy wybrać pompę jedno- czy trójfazową Próbowałam sama porównywać te pompy według danych umieszczonych w kartach produktów i przyznam, że nie do końca rozumiem, dlaczego np. pompa Rotenso przy temp -7 ma deklarowaną wydajność grzewczą 10,61 kW i wartość COP 2,88, a w przypadku pompy Panasonic to odpowiednio 6,12 kW i COP 2,78. W przypadku temp +2 obie pompy mają te wartości zbliżone: Rotenso 6,69 kW i COP 4,65, a Panasonic 7,00 kW i COP 3,40. Przyznam szczerze, że mam mętlik w głowie, więc chętnie zapoznam się z opiniami użytkowników forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anouk5 05.07.2022 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Zapomniałam dodać, że w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 05.07.2022 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) ...Obliczone projektowe obciążenie cieplne budynku wynosi 10,79 [kW]. Do wyboru mam pompę ciepła: 1. Panasonic 9 kW, seria High Performance model KIT-WC09J3E5 2. Rotenso Aquami Split 12 kW 3F AQS160X13 / AQS120X30 3. Sevra 10 kW SEV-MHPS3 4. LG 9kW HU091MR / HN091MR 5. HITACHI 11kW RAS-4WHNPE+ RWD-4.0NW1E-220S Dostałam też ofertę na pompy Viessmann Vitocal 100-S 14 kW i Vitocal 200-S, 10kW, ale ta oferta jest znacznie droższa, poza tym czynnik chłodniczy zastosowany w tych pompach to R410A, a tego co wiem obecnie raczej stosowany jest R32. .... Po pierwsze nie ufaj ślepo deklaracjom podanym w projekcie domu. Projektant nie liczy OZC budynku, oni te wartości wpisują na pałę - jak w podobnym budynku było tyle, to tu też tyle wpiszemy. Znam jednego projektanta co 14 lat pracował w biurze projektowym i wiem jakie ma podejście i co mówi o byłej pracy. Zlecić profesjonalne OZC. A minimum to porównać wartość OZC i wykonać własne szacunkowe obliczenia w tym kalkulatorze: https://cieplo.app/start - do uzyskania bardziej poprawnego wyniku, czytaj komentarze przy wypełnianych polach (np. okna nie liczą się sztuka do sztuki - trzeba uwzględnić powierzchnie okien); - wynik jest bardziej dokładny w przypadku domów o prostej bryle, im więcej wcięć, wykuszy czy antresol to uzyskany wynik zaczyna już się rozjeżdżać w stosunku do rzeczywistego. Pompy Ciepła mają kompresory różnych mocy, nie zawsze pokrywające się z oznaczeniem mocy na modelu PC PW. Jest też różna jakość wykonania sprzętu i zastosowanych rozwiązań technicznych. Dlatego PC są różne, jedne szybciej tracą moc grzewczą wraz ze spadkiem temp. powietrza w której pracują. A inne wolniej tracą moc. Zbyt mocna PC PW może taktować w temp. już od i powyżej +2*C. Dobrej jakości PC PW dobrze dobrana do OZC nie powinna taktować do +7*C i jednocześnie da radę grzać dom do -15*C bez wspomagania się grzałką. A jeszcze przy -20*C wyciągnie 50% lub więcej wg nominalnej mocy grzewczej. Poniżej PC PW które wymieniłaś, na przykładzie grzejników niskotemperaturowych; w przypadku podłogówki wyciągną do 10% wyższą moc grzewczą w niskich temp. powietrza: Panasonic seria J na R32 Porównanie Rotenso, LG i Panasonic - Rotenso szybciej traci moc grzewczą przy mrozach poniżej -10*C, może ma mniejszy wymiennik, może mniej czynnika w układzie, a może słabsze zawory ciśnieniowe i pracuje na niższym ciśnieniu czynnika. A efekt końcowy jest taki, że wyciąga mniej mocy w mrozy. LG Sevra Wydajność PC PW trzeba dobierać do zapotrzebowania OZC. Uwzględniając spadek mocy PC PW, to jednego producenta starczy model 7 kW lub 8 kW, a innego będzie potrzebny model 10 kW, by zapewnić komfort cieplny w budynku. Edytowane 5 Lipca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.07.2022 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 To już nie jest czas na liczenie OZC szczególnie że pomp na rynku NIE MA!!! Chcesz brać coś na sezon grzewczy bierzesz co mają i co zamontują najpóźniej za 2 miesiące. Widzę do do wyboru masz Rotenso, Panasonica, LG, czyli to czego dawno już nie ma a jak jest to w cenie 40k+. Nawet monobloki już są w tej cenie a Ty liczysz na splita... wyjmij więcej z portfela to będzie dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 05.07.2022 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Podobno w sierpniu ma się pojawić sporo MHI Hydrolution to może się załapiesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.07.2022 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) Spokojnie montaż pompy mam jutro... I podobno to Kopernik nie żyję. Edytowane 5 Lipca 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.07.2022 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 I podobno to Kopernik nie żyję. Podobno Kopernik - był kobietą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.07.2022 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Witam, proszę o pomoc w wybraniu pompy ciepła. Dom w trakcie budowy o powierzchni użytkowej 200 m2. Wentylacja grawitacyjna. Ocieplenie: 15 cm w podłodze parteru, dach ocieplony wełną 20 cm, ściany zewn. - pustak ceramiczny 25 cm + styropian 20 cm. Obliczone projektowe obciążenie cieplne budynku wynosi 10,79 [kW]. ....... 4. LG 9kW HU091MR / HN091MR .... Zależy mi na tym, żeby poznać opinie i uzyskać informacje na temat: ...... 2) serwisu w trakcie i po upływie okresu gwarancyjnego ....... ........ Z podanych powyzej pomp tylko LG ma serwis fabryczny w okresie gwarancji. Jezeli chodzi o brak wentylacji mechanicznej z rekuperacją to jest to niezrozumiałe bo: zwieksza konieczną moc pompy a tym samym koszt, zwieksza koszty ogrzewania, zmniejsza komfort nie umozliwia filtracji powietrza nawiewanego wg działa jak chce, w zimie za bardzo, latem prawie w ogole uniemozliwia uzyskanie dotacji 7000 zł z programu "moje ciepło" bo nie wiem kto sie podpisze pod charakterystyką gdzie Ep < 63 kWh/m2*a bez rekuperacji, ja się nie podpisuje bez PV, a co dopiero bez WM. Mam sporo tel. od inwestorów którzy pomieszkują rok czy dwa i dzwonią z pytaniem co sie da zrobic bo brak rekuperacji, a tu pojawiła sie pleśń, woda leje sie po szybach, zaduch itp. objawy. To wszystko w nowym wykończonym domu. Nieraz juz pisałem ze nie da sie nikogo zmusic aby miał lepiej niz ma miec, Jego decyzja jego konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anouk5 16.07.2022 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Dziękuję za informacje i wykresy. Pomogły mi podjąć decyzję i wybrałam Panasonic. Jeżeli chodzi o OZC to w projekcie raczej dobrze zostało policzone. W kalkulatorzehttps://cieplo.app/start wyszło mi 11,1 kW. Instalator twierdzi, że pompa Panasonic 9 kW da radę i nie ma sensu montować pompy o wyższej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anouk5 16.07.2022 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Długo "wałkowaliśmy" ten temat i w końcu zdecydowaliśmy, że zostajemy przy WG.zrezygnowaliśmy z WM świadomie. Myślę, że zaoszczędzone na ogrzewaniu pieniądze i tak trzeba będzie wydać na filtry/serwis/naprawy, a w końcu wymianę rekuperatora. Większy komfort - być może. Głównie w okresach przejściowych, bo latem i tak okna mam otwarte cały czas.Przy prawidłowo zaplanowanej WG raczej nie ma problemu z pleśnią, czy wodą lejącą się po szybach. Ani ja, ani nikt z moich znajomych, którzy mieszkają w domach, nie ma takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.07.2022 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 W kalkulatorze https://cieplo.app/start wyszło mi 11,1 kW. Instalator twierdzi, że pompa Panasonic 9 kW da radę i nie ma sensu montować pompy o wyższej mocy. Jeżeli masz wylewki rzędu 10 cm - to warto wybrać PC 12kW/TCap Panasonic; - bo będzie miała szansę w ujemnych temperaturach wytworzyć więcej mocy jeśli będzie potrzeba , taryfa II, - a w okresach przejściowych będą się identycznie modulować, - pompa Panasonic 9kW / T-CAP to ograniczona programowo pompa 12 kW/TCap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts