laskos 06.07.2022 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Hej, czy należy dać izolacje przeciwwilgociową pod słupami? W postaci folii?? Nie malowałem ław dysperbit em tylko dawałem gruba folie pvc 1,2mm. Wyczytałem w necie że nie wolno bo nie będzie to lite połączenie, a jakieś ala przegubowe. Podobno należy dodać posypać dno takiego szalunku mieszanke krystalizującą wewnątrz betonu, która zabezpieczy przed podciąganiem. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 06.07.2022 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Hej, czy należy dać izolacje przeciwwilgociową pod słupami? W postaci folii?? Nie malowałem ław dysperbit em tylko dawałem gruba folie pvc 1,2mm. Wyczytałem w necie że nie wolno bo nie będzie to lite połączenie, a jakieś ala przegubowe. Podobno należy dodać posypać dno takiego szalunku mieszanke krystalizującą wewnątrz betonu, która zabezpieczy przed podciąganiem. Pomożecie? Pod słupem wykonujesz stopę fundamentową ze zbrojeniem (taka mini ława). Masz to rozrysowane w projekcie. Na tej stopie robisz hydroizolację mineralną (szlam cementowy sztywny), smarujesz beton dokładnie wokół zbrojenia przyszłego słupa, tu nie może być izolacja bitumiczna, żadna papa czy folia. Na to wylewasz słup. Na dno wykopu nie sypiesz żadnej mieszanki krystalizującej. Przecież pod ławą też tego nie robiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskos 06.07.2022 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 To trzpień w świetle ściany nośnej. Ustaliłem że dam powierzchnie ławy miejscu słupa plus druty wysmaruje wodoszczelna zaprawa cementową a potem będę betonował słup. Powinno być ok. Jeszcze przedyskutuje z kierownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 14.07.2022 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 To trzpień w świetle ściany nośnej. Ustaliłem że dam powierzchnie ławy miejscu słupa plus druty wysmaruje wodoszczelna zaprawa cementową a potem będę betonował słup. Powinno być ok. Jeszcze przedyskutuje z kierownikiem. Nic nie kombinuj i zrób dokładnie tak jak napisał maaszak (ekspert w dziedzinie hydroizolacji) a będziesz miał poprawnie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 11.03.2023 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Pod słupem wykonujesz stopę fundamentową ze zbrojeniem (taka mini ława). Masz to rozrysowane w projekcie. Na tej stopie robisz hydroizolację mineralną (szlam cementowy sztywny), smarujesz beton dokładnie wokół zbrojenia przyszłego słupa, tu nie może być izolacja bitumiczna, żadna papa czy folia. Na to wylewasz słup. Na dno wykopu nie sypiesz żadnej mieszanki krystalizującej. Przecież pod ławą też tego nie robiłeś. A czy warto odkopać trochę stopę (np. na długość szpadla) pod słup i posmarować hydroizolacją jej boki? Czy wystarczy po prostu tylko samą powierzchnię poziomą? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.03.2023 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Jeśli stopa nie była lana w gruncie tylko w szalunku to można tak zrobić ale nie wnosi to zbyt wiele do hydroizolacji słupa no chyba że jest wysoki poziom wód gruntowych lub glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 11.03.2023 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Stopa była lana w gruncie - dokładniej w piasku, którego jest coś koło 60cmPod nim jest glinaWody gruntowe na poziomie 1,4 pod gruntem (ale ok. 1,0m od górnej powierzchni stopy)Czyli wpływ na hydroizolację słupa ma dopiero dobre jej wykonanie przy zbrojeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.03.2023 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Czyli wpływ na hydroizolację słupa ma dopiero dobre jej wykonanie przy zbrojeniu? Wpływ ma hydroizolacja całej powierzchni słupa ze stopą lub fundamentem, nie tylko przy zbrojeniu. Jeśli płyta lana w gruncie to nawet jej odkopanie spowoduje że powierzchnia nie będzie jednolita gładka tylko porowata z wtrąceniami gruntu, kamieni itp gdyż mleczko cementowe z betonu wsiąkając w grunt zwiąże zawsze kilka cm warstwę piasku. Izolacja tego jest raczej żmudna i prawie nic nie wnosi do całości. Jeśli stopa wylewana będzie w szalunku to boki są gładkie i wtedy ewentualnie gdy grunt jest gliniasty to izolacja boczna ograniczy wchłanianie wilgoci przez te powierzchnie. Hydroizolacja ma uchronić przed migracją wilgoci od fundamentu lub stopy na ściany lub słupy nad ziemią. Dlatego jeśli jest to słup na stopie to hydroizolacja w postaci szlamu cementowego naniesionego na całe miejsce kontaktu słupa ze stopą lub całą powierzchnię stopy ma sens. Jeśli mamy na myśli to fundament i słupy rozdzielcze w ścianie nośnej to także hydroizolacja powinna polegać na naniesieniu szlamu w miejsca kontaktu słupa z fundamentem także ściśle wokół zbrojenia. Izolacja ścian nad ziemia kończy się w miejscu styku bloczka z fundamentem lub ewentualnie wychodzi 2 cm poza nią. Ważne jest aby beton słupa miał kontakt bezpośredni z hydroizolacją w postaci szlamu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.03.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 A czy warto odkopać trochę stopę (np. na długość szpadla) pod słup i posmarować hydroizolacją jej boki? Czy wystarczy po prostu tylko samą powierzchnię poziomą? Pozdrawiam Jakie masz warunki gruntowo - wodne? Słup / trzpień w ścianie wewnętrznej czy w zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 11.03.2023 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Wpływ ma hydroizolacja całej powierzchni słupa ze stopą lub fundamentem, nie tylko przy zbrojeniu. Jeśli płyta lana w gruncie to nawet jej odkopanie spowoduje że powierzchnia nie będzie jednolita gładka tylko porowata z wtrąceniami gruntu, kamieni itp gdyż mleczko cementowe z betonu wsiąkając w grunt zwiąże zawsze kilka cm warstwę piasku. Izolacja tego jest raczej żmudna i prawie nic nie wnosi do całości. Jeśli stopa wylewana będzie w szalunku to boki są gładkie i wtedy ewentualnie gdy grunt jest gliniasty to izolacja boczna ograniczy wchłanianie wilgoci przez te powierzchnie. Hydroizolacja ma uchronić przed migracją wilgoci od fundamentu lub stopy na ściany lub słupy nad ziemią. Dlatego jeśli jest to słup na stopie to hydroizolacja w postaci szlamu cementowego naniesionego na całe miejsce kontaktu słupa ze stopą lub całą powierzchnię stopy ma sens. Jeśli mamy na myśli to fundament i słupy rozdzielcze w ścianie nośnej to także hydroizolacja powinna polegać na naniesieniu szlamu w miejsca kontaktu słupa z fundamentem także ściśle wokół zbrojenia. Izolacja ścian nad ziemia kończy się w miejscu styku bloczka z fundamentem lub ewentualnie wychodzi 2 cm poza nią. Ważne jest aby beton słupa miał kontakt bezpośredni z hydroizolacją w postaci szlamu. Pięknie dziękuje za wyjaśnienia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 11.03.2023 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Jakie masz warunki gruntowo - wodne? Słup / trzpień w ścianie wewnętrznej czy w zewnętrznej? Mam tylko jeden trzpień w ścianie zewnętrznej Oraz słup na stopie podtrzymujący dach (dach w kopertę, pod jednym rogiem słup - tam jest mały taras) Warunki - jak pisałem wcześniej. W miejscu słupa - piasek (wybrałem grunt w momencie wykonywania płyty) ok. 60 cm. Poziom wody na ok. 1.0 m poniżej górnej powierzchni stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts