Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet 8,3kW = Aquami, Sevra, Kasai, "Midea" QLLL

marcinbbb

Recommended Posts

Dziś w moim ogródku wyrosła pompa Galmet 8kW w wersji monoblok. Klon ww. pomp ciepła.

Bardzo poprawnie wyglądająca od środka, kable intuicyjne, a konstrukcja poprawna: Nie mamy tu jak w Haierze jakiś wymienników ze skręcanych rurek (zasilanie i powrót to 4*C). Nawet w standardowym trybie 3m od niej (ma jeszcze 2 tryby ciche) można swobodnie rozmawiać (szok)..

Pompa niby 1F (ale sprężarka pod 1F, a grzałka na kolejne 1F) i ktoś może powiedzieć że to pompa 3F.

zainstalowano ją u mnie bez bufora, bo za bufor odpowiada Integra 400/100 (od solarów Hewalexa) i tak wielki zasobnik pompa bujnęła do 60*C w czasie 20-30 min. Na chwilę obecną bajka w cenie 1/2 dowolnych splitów. Choć wiem że temat pomp jest bardzo żwawy... i pompy rozchodzą się zanim przyjdą.

Mnie cieszy że już jest...

• 3 months później...

Witam!

Bardzo się cieszę z Twojej radości. Właśnie zamówiłem tę samą jednostkę (w zestawie ze zbiornikiem CWU i buforem 40l). Ciekawy jestem jak będzie się sprawować, cena zrobiła swoje, niemal 50% tego co kosztuje Nibe albo Bosch.

Możesz opisać jak pracuje teraz w sezonie jesiennym? I na jakim metrażu - u mnie jest 122m2.

U mnie około 150m (75 stara chałupa z 1952r i 75m z 2020) choć ze starej chałupy zostały chyba tylko findamenty. Stara chata 10 cm styropianu na ścianach, 10 podłoga 10 cm wełny w dachu. Nowa część 15 grafit na ścianach 40 wełny w dachu. 95% podłogówka (1 drabinka w łazience)

Pompa zjada rozsądne ilości prądu od początku października poszło 200kWh pompa wpięta do 400l bufora chodzi na 41*C na podłogę 30*C a cwu 41*C wszystko z bufora kombinowanego.

• 5 weeks później...
Panowie czy moją pompę powaliło stałem sobie na dworze temperatura -4*C, minutę wcześniej oglądałem wymiennik nie było nawet 1g szronu, a ona se wpadła na pomysł defrostu. I łapie lamelki i faktycznie robią się ciepłe. Defrost bez szronu jak to możliwe sprawdza tylko temp a nie przepływ powietrza opory na silniku wiatraka a se robi ciach defrost.

Wiele zależy od wilgotności, dziś ma w kilku regionach padać śnieg. A to skutecznie zawali wymienniki, i defrosty będą częste.

Ja mam wrażenie że z mojej pompy leje się na okrągło mam wgląd w oczko które odprowadza wodę i ciągle coś tam pływa nie ma tego dużo może 10 g, ale kamyki pod pompą (białe) zaczynają się robić zielone a to wskazywało by jednoznacznie na dużą ilość wody. I małą ilość suchych dni