VITs 12.07.2022 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Witam wszystkich. Chcę zrobić wylewkę w starym drewnianym domu z 1939r. Podłoga była drewniana na legarach, pod nią sypki żółty piasek. Planuję zrobić chudziaka 8cm B-15, następnie dać folię, 10cm styropianu, folię i 6cm wylewki. Czy po tylu latach piach trzeba zagęszczać, czy można od razu wylać na to chudziaka? Jest jakiś "domowy" sposób na sprawdzenie tego czy zagęszczenie jest konieczne? Z góry dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.07.2022 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Ten żółty piasek oczywiście leżał tam możliwe kilkanaście lat a może więcej.Nie był zagęszczony tylko wyrównany.Deszcz także na niego nie padał więc sam się nie zagęścił.Nie wiadomo co jest pod piaskiem i jaka jest grubość tej zasypki. Chcesz wiedzieć więcej......... odkop w jednym miejscu żółty piasek sprawdzając grubość warstwy oraz rodzaj gruntu na głębokości 0,5 - 0,7m. Pytanie czy to piasek płukany czy pospółka.?Odkopując zauważ czy grunt z boków obsuwa się do wykopu czy jest stabilny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VITs 21.07.2022 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Dom stoi na równinie i grunt na naszym terenie to głównie żółty piasek. Dowiedziałem się, że nikt pod dom nie robił żadnych wykopów a jedynie zostało podsypane kilka cm pod podłogę. Po wybraniu piasku na odpowiednią głębokość pod wylewkę, zlałem go dużą ilością wody i raczej wyglądał na zagęszczony. Na to poszedł już chudziak około 8cm B15. Na razie jest ok Dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts