zeusik6 22.07.2022 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Pandzik buduję się dom by był fukncjonalny, zmniejszanie kąta w poddaszu to zaburza. Dla dwóch trzech tysięcy oszczędności na dachowce skrajnej by stracić funkcjonalnośc. Trochę lipa. Sativum - no ja będę budował poddasze i tego upału boję się najbardziej, a jak u ciebie z nasłonecznieniem dachu może tu jest różnica? Mieszkasz w lesie lub w pobliżu dużych budynków? Jak masz szczeliny wentylacyjne w dachu? Deskowanie na krokwiach czy najpierw masz folie potem kontrlaty i dopiero deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Pandzik buduję się dom by był fukncjonalny, zmniejszanie kąta w poddaszu to zaburza. Dla dwóch trzech tysięcy oszczędności na dachowce skrajnej by stracić funkcjonalnośc. Trochę lipa. Sativum - no ja będę budował poddasze i tego upału boję się najbardziej, a jak u ciebie z nasłonecznieniem dachu może tu jest różnica? Mieszkasz w lesie lub w pobliżu dużych budynków? Jak masz szczeliny wentylacyjne w dachu? Deskowanie na krokwiach czy najpierw masz folie potem kontrlaty i dopiero deskowanie? Dach dwuspadowy 30st. idelanie w osi Północ-Południe. ok 180 m2, połowa wyeksponowana na południe. Budowa krokwiowo-jętkowa o dużych przekrojach i sporym zagęszczeniu, deskowana, kryta papą i blachodachówką Budmatu. Ocieplone wełną isover 20cm lambda 38 sznurkowane, z przepustami 2x na odpowietrzenie 110mm (gdzie ułożenie wełny muszę poprawić + okno połaciowe w łazience - tam jest piekło przy tej temperaturze (w przyszłym roku damy roletę zewn.) Nic nie zasłania dachu. Komina brak. Nie mam folii, ani rusztowania dla zapewnienia przepływu powietrza. Z tym położeniem wełny to akurat mam spore wątpliwości - bo chyba jest tam po prostu wepchnięta - przestrzeni między deskowaniem/krokwiami było 18 cm. Mam za to na poddaszu umiejscowione skrzynki rozprężne od reku - jest nawiew i wywiew. Edytowane 22 Lipca 2022 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.07.2022 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Czyli wełna dotyka deskowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Myślę, że dokładnie tak jest. Na razie obserwuję, a przy zagospodarowywaniu poddasza podejmę decyzję co i jak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.07.2022 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Pandzik buduję się dom by był fukncjonalny, zmniejszanie kąta w poddaszu to zaburza. Dla dwóch trzech tysięcy oszczędności na dachowce skrajnej by stracić funkcjonalnośc. Trochę lipa. Zgubiłem się. Jaka funkcjonalnosc? Pod dachem jest poddasze np dla gołębi, a pod poddaszem jest piętro mieszkalne. Tak samo dla parterówki jak i piętra., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts