tomasziolkowski 14.07.2022 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 (edytowane) Orange pod swoim szyldem oferuje rozliczenie, już po nowych zasadach net-bilingu, 1:1. Czyli na zdrowy chłopski rozum - ile oddasz do sieci = tyle odbierzesz. https://www.telepolis.pl/tech/taryfy-promocje-uslugi/orange-energia-oferta-dla-klientow-solarspot Poza ogólnikowymi informacjami - brak szczegółów. Wgryzał się ktoś w temat?Jak to kontrolować potem?Czy to będą ceny godzinowe energii, czy jakieś uśrednione?I w ogóle czy to 1:1 oznacza kWh czy złotówki? Chyba kilowatogodziny?Jak to się ma do nowej ustawy? Nijak. Edytowane 14 Lipca 2022 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 14.07.2022 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 1. Dość wysokie opłaty stałe2. Piszą tam tylko o energii, nie ma nic o kosztach przesyłu. Może być tak że energię rozliczą 1:1, ale za przesył i to w obie strony sobie policzą.3. A tak w ogóle to trzeba by zobaczyć umowę z cennikiem, a nie artykuł z portalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 14.07.2022 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Dokładnie.Zamówiłem telefon od konsultanta.Wyraźnie zdenerwowane dziewczę ze wschodnim akcentem nie potrafiło powiedzieć mi o tym dwóch zdań. Podobno gdzieś na stronie Orange jest regulamin.Jak na poważną ofertę - bardzo zakamuflowane warunki.Wiem - ale nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euronymous 06.02.2023 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 To jak - korzysta ktoś ? Orange pisze o swoim net-billingu 1:1 tak:"rozliczenie 1:1, czyli rozliczenie energii oddanej i pobranej po tej samej stawce, zatem nie ponosisz ryzyka straty w wyniku różnicy stawek. W przypadku sprzedawcy zobowiązanego energia oddane rozliczana jest po ustalonej stawce referencyjnej dla każdego miesiąca, zależnej od wahań giełdowych, natomiast energia pobrana rozliczana jest po stawce według taryfy sprzedawcy. W przypadku sprzedawcy zobowiązanego Klient ponosi ryzyko wynikające ze zmian stawek" Jeśli jest tak, że prosument "sprzedaje" Orange, powiedzmy 1000 kilowatów za 1zł w sierpniu, a potem (np. w zimie) "kupuje" ten 1000 (który wtedy jest po 2zł), to w przeciwieństwie do net-billingu ustawowego "kupuje" 1000 za 1zł, a nie właśnie za 2. Ale tak przede wszystkim, to w ogóle do tego 1000 nie kupuje, tylko rozlicza ten 1000 tak jakby miał net-metering, tylko że jeszcze korzystniejszy niż na starych warunkach (1:8/1:7). Nazywa się to w Orange net-billingiem, a jest jakby net-meteringiem? Czy ktoś korzysta i może potwierdzić powyższe rozumienie rozliczenia net-billing 1:1 w Orange ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.02.2023 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Umowa na 4 lata i montaż instalacji PV przez Orange w cenach Orange (czyli pewnie odpowiednio wysokich). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euronymous 07.02.2023 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Co do cen paneli to pewnie będą wyższe, ale jeśli to działa tak jak napisałem, to tym lepiej, że umowa na 4 lata, bo nie dość, że jest to chyba ciągle net-metering (?), to jeszcze w przyszłym roku net-billing będzie jeszcze gorszy (rozliczenie godzinowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.02.2023 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Zależy jaka będzie różnica cen kompletnej instalacji. Jeżeli "normalna" cena za przykładowe 5 kWp będzie wynosić 25 tys. zł a w Qrange np. 35 tys. zł to może jednak nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.02.2023 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 W "Orange" miałem telefon i w zupełności mi wystarczy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2023 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Jeśli jest tak, że prosument "sprzedaje" Orange, powiedzmy 1000 kilowatów za 1zł w sierpniu, a potem (np. w zimie) "kupuje" ten 1000 (który wtedy jest po 2zł), to w przeciwieństwie do net-billingu ustawowego "kupuje" 1000 za 1zł, a nie właśnie za 2. Energia kosztuje maksymalnie (po przekroczeniu limitu 2MWh w 2023 r.) nie 2zł, a wg limitu ustawowego 0,85239 zł brutto (0,693 zł netto) za kWh Za dystrybucję płacisz osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euronymous 08.02.2023 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Zgadza się, wskazywałem kwoty 1 i 2 zł jako przykładowe, żeby było łatwiej wytłumaczyć mechanizm w Orange. Widzę jednak, że raczej nikt z tego nie korzysta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.02.2023 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.02.2023 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Ta oferta ORANGE ma jakieś zalety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 22.04.2024 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia A ja podbiję temat, bo korzystam z tego i po przeszło roku wydaje się, że nic lepszego nie mogłem wybrać. Po 1-sze instalację założyłem sobie sam i tylko zgłosiłem do Orange. Po 2-gie opłata abonamentowa została przez Operatora anulować na 2 lata. Płaci się tylko za szeroko rozumiany przesył, ale w net-bilingu nie ma wyboru. Przez rok zarobiłem na prądzie ok. 2,5kpln, czas zwrotu wynosi obecnie niecałe 6 lat, a przy rosnących cenach prądu tylko będzie się skracał. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 23.04.2024 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Jaka moc instalacji, ile zużywałeś przed załozeniem, ile zapłaciłeś za cały rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 19.08.2024 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Witam. Teraz mogę podać już rzeczywiste info. Dostałem w końcu roczną fakturę rozliczeniową za okres od 01-07-23 do 30-06-24. Pobrałem z sieci prawie 3000kWh (po zbilansowaniu), a całkowite roczne zużycie to prawie 5200kWh (z autokonsumpcją). Faktura opiewa na niecałe 820zł, więc tragicznie chyba nie jest. Ciekaw jestem ile zapłaciłbym za takie zużycie bez FV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 21.08.2024 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia W zeszłym roku bez kombinacji (z instalacją PV) (taryfa g12W) pobrałem z sieci 3000kWh i zapłaciłem za to 925zł. Więc ta oferta orange jest właściwie "nic lepsza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2024 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia W dniu 20.08.2024 o 00:11, Mario430 napisał: Pobrałem z sieci prawie 3000kWh (po zbilansowaniu), a całkowite roczne zużycie to prawie 5200kWh (z autokonsumpcją). Czyli 2200kWh zużyłeś z pominięciem licznika (bezpośrednio z PV do gniazdka) czy z uwzględnieniem bilansowania godzinowego? Ile wprowadziłeś do sieci? Masz jakąś mikroinstalację, że przy całkowitym zużyciu 5200kWh i rozliczaniu 1:1 zapłaciłeś jeszcze 820zł? Czy może znacznie więcej wprowadziłeś do sieci, niż pobrałeś i jeszcze tyle dopłaciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 22.08.2024 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Swoją drogą mamy gdzieś na forum muratora wątek porównawczy sprzedawców energii? Za pół roku wygasa mi umowa o bilansowanie 1:1 (choć akurat nie z orangutanem, ale na zbliżonych zasadach) i już znam przyszłe opłaty handlowe oraz koszta magazynowania. Ktoś spisywał umowę z jakimś opłacalnym sprzedawca ostatnimi czasy i jest na bieżąco? Bo w sieci tyle spamu/scamu, że nie idzie nic sensownego wygrzebać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 24.08.2024 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia W dniu 21.08.2024 o 17:57, Kaizen napisał: Czyli 2200kWh zużyłeś z pominięciem licznika (bezpośrednio z PV do gniazdka) czy z uwzględnieniem bilansowania godzinowego? Ile wprowadziłeś do sieci? Masz jakąś mikroinstalację, że przy całkowitym zużyciu 5200kWh i rozliczaniu 1:1 zapłaciłeś jeszcze 820zł? Czy może znacznie więcej wprowadziłeś do sieci, niż pobrałeś i jeszcze tyle dopłaciłeś? Ale orientujesz się chyba ile płacą obecnie za energię wprowadzoną do sieci w klasycznym net-bilingu?. W godz. szczytowych produkcji 0zł, poza 30gr. A za pobór z sieci dobrze ponad 1zł płacisz. Trzeba by mieć chyba 10-krotnie przewymiarowaną instalację, żeby nie dopłacić do tego. Mnie nie interesuje zbytnio ilość wprowadzonej energii do sieci, pilnuję zasadniczo tyle, żeby nie pobrać więcej. Ale jak narazie to mam 2MWh nadprodukcji. Za instalację dałem 20kpln, z mojego prądu 6kpln dostałem, z podatku 2,2kpl, czyli wyszła mnie 12kpln. Po 1-szym roku jakieś min. 4kpl zarobiłem, czyli pozostało 8 klocków do zbilansowania. To może być, że zwróci się za 2,5-3 roku. Dostałbym gdzieś taką lokatę?. A umowę z O mam jeszcze na 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2024 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia Godzinę temu, Mario430 napisał: A za pobór z sieci dobrze ponad 1zł płacisz. 1. Mowa o okresie, gdy były ceny zamrożone. 2. Obecnie w taniej strefie cena wynosi 69gr/kWh brutto w PGE - a u innych nie odbiega znacząco. A w G11 (która zupełnie nie ma sensu dla prosumenta na net billingu, bo całą dobę płaci kilka groszy tylko taniej, niż w G12 w drogiej strefie a tym samym drastycznie drożej, niż w G12 w taniej strefie. A energii w drogiej strefie prosument zużywa tyle co nic, bo wtedy ma autokonsumpcję. Ale w okresie z Twojego rozliczenia ceny były znacznie niższe (do limitu). 3. Co ma wspólnego z rozliczaniem 1:1? Godzinę temu, Mario430 napisał: mam 2MWh nadprodukcji. W dniu 20.08.2024 o 00:11, Mario430 napisał: Faktura opiewa na niecałe 820zł, No to gdzie tu sens, gdzie logika? Na czym to 1:1 polega, skoro pomimo nadprodukcji tyle zapłaciłeś? Przeliczałeś, jakby to wyszło wg zwykłego net-billingu? To nie jest dużo liczenia, tylko trzeba znać sumy sald miesięczne. Coś mi się zdaje, że wyszedłeś jak Zabłocki na mydle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts