Kaizen 24.08.2024 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia Godzinę temu, Mario430 napisał: Po 1-szym roku jakieś min. 4kpl zarobiłem, Jakim sposobem? Przy 5200kWh wg zamrożonych cen zapłaciłbym 2479zł. A wg aktualnych 3511,30 zł (30% w drogiej strefie, bo nie mam PV - jakbym miał, to byłoby pewnie <10% w drogiej, więc jeszcze taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 24.08.2024 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2 godziny temu, Kaizen napisał: 1. Mowa o okresie, gdy były ceny zamrożone. 2. Obecnie w taniej strefie cena wynosi 69gr/kWh brutto w PGE - a u innych nie odbiega znacząco. A w G11 (która zupełnie nie ma sensu dla prosumenta na net billingu, bo całą dobę płaci kilka groszy tylko taniej, niż w G12 w drogiej strefie a tym samym drastycznie drożej, niż w G12 w taniej strefie. A energii w drogiej strefie prosument zużywa tyle co nic, bo wtedy ma autokonsumpcję. Ale w okresie z Twojego rozliczenia ceny były znacznie niższe (do limitu). 3. Co ma wspólnego z rozliczaniem 1:1? No to gdzie tu sens, gdzie logika? Na czym to 1:1 polega, skoro pomimo nadprodukcji tyle zapłaciłeś? Przeliczałeś, jakby to wyszło wg zwykłego net-billingu? To nie jest dużo liczenia, tylko trzeba znać sumy sald miesięczne. Coś mi się zdaje, że wyszedłeś jak Zabłocki na mydle. Popatrz ile kosztuje 1kWh z dystrybucją, a nie cena samej energii, a tj. w granicach 1,10-1,35zl brutto, a mnie wychodzi teraz poniżej 30gr- za to co jest na fakturze oczywiście. Zresztą tak po prawdzie w klasycznym net- bilingu żeby coś dzisiaj zarobić to należaloby mieć magazyn energii i skupić się na autokonsumpcji. A tak to się wychodzi jak Ci co pozakładali foto za grubą kasę i płacą rachunku roczne po kilkanaście tysięcy (pewnie z pompą). I tyle w temacie. Ale pytam ile zapłacilbym za swoją energię, przypomnę 5200 kWh, gdybym nie miał foto w taryfie G11, bo taką miałem u mam i obecnie. No ile? Komu się dzisiaj zwraca foto w parę lat, no komu, to na świetlanych czasów net- meteringu nie było. Ja jestem bardzo zadowolony, może jeszcze podziałam za obniżeniem poboru z sieci, a może te 2MWh wykorzystam na grzanie sobie klimą w okresach przejściowych. Za niecałe 30 gr za 1kWh dlaczego nie, będzie już taniej niż gazem, którym ogrzewam normalnie chałupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2024 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia Teraz, Mario430 napisał: Popatrz ile kosztuje 1kWh z dystrybucją, a nie cena samej energii, Sama energia czynna w taniej strefie kosztuje u mnie 0,5474zł/kWh brutto. Dystrybucja w taniej strefie (wszystkie składniki) u mnie to 0,1483zł/kWh brutto Maksymalna (limitowana państwowo) cena energii czynnej to aktualnie 0,615zł/kWh brutto (od lipca). Naprawdę płacisz drugie tyle za dystrybucję? G11 nie ma najmniejszego sensu (czy ktoś ma PV, czy nie). Teraz, Mario430 napisał: a mnie wychodzi teraz poniżej 30gr- za to co jest na fakturze oczywiście. Oddajesz 2MWh nadprodukcji i dopłacasz jeszcze 30gr? Zapytam jeszcze raz - to na czym polega to 1:1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.08.2024 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia Od 1 lipca 2024 r ENEA Poznań ma takie ceny netto w G11 Sprzedaż energii - energia czynna 0,5050 zł/kWh Dystrybucja energii - opłata zmienna sieciowa 0,2486 zł/kWh - opłata kogeneracyjna - 0,00618 zł/kWh - opłata sieciowa stała - 10,1400 zł/m-c - opłata przejściowa > 1200 kWh - 0,3300 zł/m-c Razem sprzedaż i dystrybucja energii = 0,75978 zł/kWh netto x 1,23 = 0,9345 zł / kWh brutto. Opłaty stałe = 10,47 zł/m-c netto x 1,23 = 12,88 zł/m-c brutto. Przy zużyciu rocznym na poziomie 4.000 kWh opłaty stałe podwyższają o ~0,0386 zł/kWh brutto. Dla 4.000 kWh rocznie koszt ee to ok. 0,9731 zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 03.09.2024 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września (edytowane) W Tauronie od 01.07 cena 1 kWh (energia + dystrybucja/stałe/itd) wychodzi ok. 1,15-1,20zł w G11. Piszę o G11 dlatego, bo zawsze z takiej taryfy korzystałem (przed foto), zatem do niej się teraz również odnoszę. Oczywiste chyba. I teraz zamiast płacić te 1,15-1,20zl płacę 28gr. No niech mi ktoś nie mówi, że nie ma różnicy...Dla mnie kosmiczna. A jeszcze zacznę sobie dogrzewać klimatyzacją, bo tak tanio za 1 kWh nie mam nawet z gazu, a te przeszło 2MWh są do wzięcia. Pozdrawiam Edytowane 3 Września przez Mario430 Bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2024 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 15 godzin temu, Mario430 napisał: W Tauronie od 01.07 cena 1 kWh (energia + dystrybucja/stałe/itd) wychodzi ok. 1,15-1,20zł w G11. Piszę o G11 dlatego, bo zawsze z takiej taryfy korzystałem (przed foto), zatem do niej się teraz również odnoszę. Oczywiste chyba. I teraz zamiast płacić te 1,15-1,20zl płacę 28gr. No niech mi ktoś nie mówi, że nie ma różnicy...Dla mnie kosmiczna. A jeszcze zacznę sobie dogrzewać klimatyzacją, bo tak tanio za 1 kWh nie mam nawet z gazu, a te przeszło 2MWh są do wzięcia. Pozdrawiam Czekaj, żebym dobrze zrozumiał. Produkujesz znacznie więcej prądu, niż zużywasz. Rozliczasz się niby 1:1 i cieszysz się, że za każdą kWh pobraną z sieci jeszcze dopłacasz 30gr? Ja się cieszyłem, jak płaciłem tylko za koszty dystrybucji w taniej strefie w Fortum - ale ja nic nie produkowałem i nie oddawałem do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 04.09.2024 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września Cieszę się, bo zamiast płacić ok. 6kpln na rok (a może i więcej) zapłacę maks. 1-1,5kpln. Dla mnie różnica kolosalna. Ja nie jestem obcykany w tych różnych taryfach, więc porównuję do G11, bo z takiej zawsze korzystałem, a i nie mam zamiaru robić herbaty do termosu w południe (dla zwiększenia autokonsumpcji), żeby napić się jej wieczorem . A ile płacą net-bilingowcy tradycyjni za każdą pobraną kWh z sieci, no ile?, kosmicznie dużo, znaczy się tyle ile mają w taryfie. Nie, nie mam zamiaru wchodzić na tą chwilę, powtarzam na tą chwilę w żadne magazyny, bo po pierwsze nie wiem ile by mnie to kosztowało, a przewidywany roczny uzysk na poziomie 300, no może w porywach 400zł nie zachęca (czas zwrotu podejrzewam baaardzo długi). Ale życie pewnie wszystko zweryfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2024 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 3 minuty temu, Mario430 napisał: Cieszę się, bo zamiast płacić ok. 6kpln na rok (a może i więcej) zapłacę maks. 1-1,5kpln. Dla mnie różnica kolosalna. Zauważyłeś, że to wątek o rozliczaniu 1:1? Nie o opłacalności PV jako takiego. 4 minuty temu, Mario430 napisał: A ile płacą net-bilingowcy tradycyjni za każdą pobraną kWh z sieci, no ile?, No właśnie - ile byś zapłacił? Co zyskałeś wybierając rozliczanie 1:1? Bo na logikę, to takie rozliczanie oznacza, że jak oddajesz więcej do sieci, niż pobierasz to nie płacisz nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 04.09.2024 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września (edytowane) Teraz, Kaizen napisał: Bo na logikę, to takie rozliczanie oznacza, że jak oddajesz więcej do sieci, niż pobierasz to nie płacisz nic. Za energię nie, ale opłaty poboczne i owszem. Mamy na forum wątek o opłącalności przejścia na off-grid, a czy ktoś może się pokusił o przeliczenie czy "system hybrydowy", gdzie pół roku siedzimy poza siecią, a na jesień/zimę spisujemy umowę na czas nieokreślony do on-gridu? Edytowane 4 Września przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2024 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 26 minut temu, Rupicapra napisał: zy ktoś może się pokusił o przeliczenie czy "system hybrydowy", gdzie pół roku siedzimy poza siecią, a na jesień/zimę spisujemy umowę na czas nieokreślony do on-gridu? I co rok opłata za przyłączenie do sieci (jakieś 150-200zł za każdy kW mocy przyłączeniowej)? I przepadanie tysięcy kWh latem? I rezygnacja kilkunastu czy ponad dwudziestu tysięcy z MP? To nie trzeba liczyć w szczegółach, bo to w grubych pieniądzach się nie opłaca. Tracisz też komfort - jak masz sieć to nie zastanawiasz się, czy jednocześnie możesz odpalić grzanie CWU, na maksa dwa palniki na indukcji, pralkę, zmywarkę i co jeszcze chcesz. A jak jesteś ograniczony mocą magazynu to trzeba się nieźle ograniczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 04.09.2024 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września Godzinę temu, Rupicapra napisał: ... "system hybrydowy", gdzie pół roku siedzimy poza siecią, a na jesień/zimę spisujemy umowę na czas nieokreślony do on-gridu? Świetny pomysł. Sam na niego wpadłeś? 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 04.09.2024 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września (edytowane) 1 godzinę temu, Kaizen napisał: No właśnie - ile byś zapłacił? Co zyskałeś wybierając rozliczanie 1:1? Bo na logikę, to takie rozliczanie oznacza, że jak oddajesz więcej do sieci, niż pobierasz to nie płacisz nic. Dokładnie, bylebym nie pobrał więcej niż oddaję. Ale to mi nie grozi, bo mam tak jak pisałem "nadprodukcji" obecnie to już więcej niż 2kWh, bliżej 3-ech, ale zimą wiadomo będę z tego schodził, bo pociągnie z sieci... Pytasz, co zyskałem. Zdążyłem skorzystać z dofinansowania prąd 5.0 w wysokości 6kpln i odliczenia od podatku 2,2kpln, bo z tego co pamiętam kończył się wtedy ten program w czerwcu 2023 lub do wyczerpania środków, a ja już korzystałem przed foto z energii w Orange i nie musiałem zmieniać sprzedawcy. A ewentualna zmiana to dobrych kilka miesięcy (wypowiedzenia, etc., etc), a że Orange miało w ofercie foto energię, ale tylko w bilansowaniu 1:1 to wszedłem w to, ale nie ukrywam trochę się obawiając, bo wtedy na sprzedaży energii czyli klasycznym nb jeszcze można było zarobić. Jednak moje przemyślenia, że pójdzie to w takim kierunku w jakim poszło, czyli, że za odbiór energii w południe będą za niedługo płacić grosze lub w ogóle nic, bo po co dostawcy dodatkowa energia wtedy jak jej nie chce sprawdziły się. A dystrybucję i wszystkie opłaty stałe jak w netbilingu classic, czy 1:1 płaci się tak, czy siak. Nie przeprowadzałem analizy nb classic vs 1:1, bo w zasadzie takiego wyboru nie miałem, to po co..., ale dzisiaj jestem zadowolony, że tak to się wszystko potoczyło... Dlatego też porównuję do siebie koszty jakie ponosiłbym nie mając foto (w G11), do tego co mam teraz i to jest dla mnie głównym wyznacznikiem. Edytowane 4 Września przez Mario430 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 04.09.2024 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września (edytowane) Chciałem, jeszcze wyraźnie dopisać, że nie płacę nic za samą energię, natomiast za dystrybucję normalnie jak w n-b. Też bym tak chciał w ogóle nic nie płacić, ale cieszę się z tego jak jest. A co mają powiedzieć klasyczni n-b dzisiaj, co oddają za grosze, a kupują za grube złotówki, czasami to chyba lepiej wyłączyć to foto. Wiem, są magazyny, itp, itd., ale to grube inwestycje i tak dalej. Kończę już, bo się strasznie rozpisałem Edytowane 4 Września przez Mario430 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2024 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września Godzinę temu, Mario430 napisał: A co mają powiedzieć klasyczni n-b dzisiaj, co oddają za grosze, a kupują za grube złotówki, Pytasz, bo sam nie policzyłeś? Ja obstawiam, że lepiej na tym wychodzą - ale nie znam szczegółów zasad tego rozliczania 1:1. Dziwi mnie zachwalanie tego bez policzenia, ile na tym zyskałeś. 1. Gdzie taką różnicę w cenie widzisz? Limit ceny na sam prąd to 50gr/kWh a "skup" dzisiaj to: RCEm w zeszłym roku była wyższa - więc jeszcze drożej sprzedawali. 2. po co kupować za złotówki, jak w G12 masz dystrybucję razem z prądem po 69gr/kWh? A w dzień co za różnica, jak przytłaczającą większość w roku pokrywasz z autokonsumpcji (włącznie z bilansowaniem godzinowym)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 04.09.2024 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 26 minut temu, Kaizen napisał: Pytasz, bo sam nie policzyłeś? Ja obstawiam, że lepiej na tym wychodzą - ale nie znam szczegółów zasad tego rozliczania 1:1. Dziwi mnie zachwalanie tego bez policzenia, ile na tym zyskałeś. Jak to fajnie odwrócić kota ogonem, żeby tylko udowodnić to co się chce. Przecież ja cały czas piszę wyraźnie, że odnoszę się do sytuacji sprzed foto do po foto. I na tym zyskałem. Czy to tak trudno czytać ze zrozumieniem. A o classic net-bilingu tak tylko wspomniałem na boku, bo czytam trochę co piszą. I zostawiam to, bo i tak nie miałem wtedy wyboru. Jak umowa się skończy to będę się zastanawiał w co pójść i tyle. Może w classic nb, może w coś innego, cholera teraz wie. Pożyjemy, zobaczymy i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2024 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 7 minut temu, Mario430 napisał: To nie wątek o opłacalności PV. To wątek o opłacalności rozliczania 1:1. Porównywanie, co było lata temu z tym, co jest teraz nie ma sensu. Porównywać należy w tych samych realiach i przy logicznych decyzjach. Że przy standardowym net-billingu nielogiczną decyzją jest G11 to wiem. Jak przy tym 1:1 - nie wiem. Gdybym wybierał taryfę, to bym to przeliczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 04.09.2024 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września To ja też załączę taki raport może nie tak ładnie jak Ty, bo nie bardzo potrafię z ostatniej niedzieli (tu widać tylko od 08 do po 17.00). I tak przeważnie wygladają łikendy i słoneczne dni (kiedy produkcja jest największa) Tak, że można wszystko pokazać, tylko po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2024 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2 godziny temu, Mario430 napisał: I tak przeważnie wygladają łikendy i słoneczne dni (kiedy produkcja jest największa) Pytałeś "A co mają powiedzieć klasyczni n-b dzisiaj," to odpowiedziałem o dzisiaj. Niby czemu w weekendy produkcja ma być największa? To zużycie w domach jest największe, więc typowy prosument oddaje znaczni mniej w weekend, niż na tygodniu, gdy jest poza domem w szczycie produkcji. I tak, w weekendy cena w ciągu dnia latem jest najniższa - ale na tygodniu, gdy oddajesz więcej, już jest znacznie wyższa nawet w szczycie produkcji PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2024 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 32 minuty temu, prokurator napisał: w głowach się nam poprzewraca pewnie całe 10 groszy Gdzie te 10gr? Dzisiaj najniższa cena była 323,03zł/MWh. RCEm znasz? To jest średnia cena jaką zakłady energetyczne płaciły prosumentom w danym miesiącu - kwota globalna dzielona przez ilość kWh jaką prosumenci wprowadzili do sieci. Najniżej było w marcu b.r. - 249,12zł/MWh. W marcu - czyli daleko od szczytu produkcji i sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.09.2024 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 18 godzin temu, gregos11 napisał: Świetny pomysł. Sam na niego wpadłeś? 🤣 Noo.. tak. Ale pewnie nie byłem pierwszy 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts