Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenie w net-bilingu 1:1 od Orange

tomasziolkowski

Recommended Posts

19 godzin temu, Kaizen napisał:

I co rok opłata za przyłączenie do sieci (jakieś 150-200zł za każdy kW mocy przyłączeniowej)? I przepadanie tysięcy kWh latem? I rezygnacja kilkunastu czy ponad dwudziestu tysięcy z MP? To nie trzeba liczyć w szczegółach, bo to w grubych pieniądzach się nie opłaca.

Tracisz też komfort - jak masz sieć to nie zastanawiasz się, czy jednocześnie możesz odpalić grzanie CWU, na maksa dwa palniki na indukcji, pralkę, zmywarkę i co jeszcze chcesz. A jak jesteś ograniczony mocą magazynu to trzeba się nieźle ograniczać.

Z MP dostałem 6k, jeszcze ponad dwa lata jestem zobowiązany być on-grid. 

Sąsiedzi niedawno ciągnęli przyłącze i zapłacili 40 złociszy za kilowat, więc nie ma tragedii.

Jedyne co u mnie stale żre to zamrażalka i chłodziarka, z tym bym się martwił posiadając magazyn - pralkę/bojler i tak odpalam gdy jest wysoka produkcja z PV. Powiedzmy, że optymistycznie 6 miesięcy w roku jestem poza siecią, czyli na opłatach handlowych oszczędzam już 800PLN, na pozostałych gdzieś 500-600PLN

Teraz, gregos11 napisał:

Podałem swoje opłaty w Energa.

To ile już masz bilansowanie w Enerdze? Teraz patrzę na ich stronie, to już nie mają oferty...

BTW. W poniedziałek dzwoniłem do Orangutana na infolinię, gdzie stwierdzili, że nie spisują nowych umów z prosumentami... poniekąd dziwne, skoro sami dalej oferują instalacje PV... Gdzie tu sens?

Edytowane przez Rupicapra

Nie mam żadnego bilansowania. Tyle ile zużyłem z sieci pojawia sie na fakturze, pomniejszone o tyle samo kWh wyeksportowanych do sieci po średniej miesięcznej cenie.

Czyli kWh kosztuje powiedzmy 0,96zł odejmuję od tego (średnią cenę miesięczną) np 0,3zł za wyeksportowane do sieci kWh i mam  0,96-0,3= 0,66zł za kWh.

Do tego dochodzą opłaty stałe takie jak pisałem.

• Confused 1

2 godziny temu, Rupicapra napisał:

Sąsiedzi niedawno ciągnęli przyłącze i zapłacili 40 złociszy za kilowat, więc nie ma tragedii.

Zazdraszczam. Ja w 2016 płaciłem po 59,37zł/kW netto. 

Sprawdziłeś w taryfie, czy rozpowszechniasz wątpliwe informacje?

27 minut temu, gregos11 napisał:

Czyli kWh kosztuje powiedzmy 0,96zł

Skąd taki pomysł, jak nie może kosztować więcej, niż 50gr/kWh netto?

2 godziny temu, Rupicapra napisał:

Z MP dostałem 6k

Teraz dostajesz minimum 12K zł (PV + magazyn ciepła) albo 23K zł (PV + magazyn ee). Oczywiście nie więcej niż 50% kosztu instalacji.

25 minut temu, gregos11 napisał:

Czyli kWh kosztuje powiedzmy 0,96zł odejmuję od tego (średnią cenę miesięczną) np 0,3zł za wyeksportowane do sieci kWh i mam  0,96-0,3= 0,66zł za kWh.

A jak wyeksportujesz 4MWh a pobierzesz 2MWh (z czego przytłaczającą większość w taniej strefie) to masz na fakturze 0,69zł/kWh (brutto, wszystkie opłaty zliczone od kWh, razem z dystrybucją) - 2x0,3zł/kWh - czyli wychodzi 9gr/kWh do zapłacenia z własnej kieszeni.

• Haha 1

31 minut temu, gregos11 napisał:

Nie mam żadnego bilansowania.

Twój operator łamie prawo? Bilansowanie godzinowe jest obowiązkowe.

A jeszcze co do RCEm i liczenia - w zeszłym roku cena miesięczna w szczycie produkcji była nie 300zł/MWh a:

czerwiec - 453,88

lipiec - 439,22

sierpień - 412,33

Przeliczyć, czy sobie poradzisz?

• Haha 1

39 minut temu, gregos11 napisał:

Znowu ten ...., dla niego zawiłości prosumenta na nowych zasadach net billing są zbyt skomplikowane 🤣

No, ale posty (głupie bo głupie), ale jednak licznik nabijają. 😁

A ten, co cytuję co mądrego wnosi?