Rupicapra 05.09.2024 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 19 godzin temu, Kaizen napisał: I co rok opłata za przyłączenie do sieci (jakieś 150-200zł za każdy kW mocy przyłączeniowej)? I przepadanie tysięcy kWh latem? I rezygnacja kilkunastu czy ponad dwudziestu tysięcy z MP? To nie trzeba liczyć w szczegółach, bo to w grubych pieniądzach się nie opłaca. Tracisz też komfort - jak masz sieć to nie zastanawiasz się, czy jednocześnie możesz odpalić grzanie CWU, na maksa dwa palniki na indukcji, pralkę, zmywarkę i co jeszcze chcesz. A jak jesteś ograniczony mocą magazynu to trzeba się nieźle ograniczać. Z MP dostałem 6k, jeszcze ponad dwa lata jestem zobowiązany być on-grid. Sąsiedzi niedawno ciągnęli przyłącze i zapłacili 40 złociszy za kilowat, więc nie ma tragedii. Jedyne co u mnie stale żre to zamrażalka i chłodziarka, z tym bym się martwił posiadając magazyn - pralkę/bojler i tak odpalam gdy jest wysoka produkcja z PV. Powiedzmy, że optymistycznie 6 miesięcy w roku jestem poza siecią, czyli na opłatach handlowych oszczędzam już 800PLN, na pozostałych gdzieś 500-600PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.09.2024 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września Opłaty handlowe/mocowe itp mam w granicach 34zł (teraz zawiesili mocową więc jeszcze mniej) 6x34= 204zł. To nie ma sensu. Skąd te 800zł wziąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.09.2024 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września Teraz, gregos11 napisał: 6x34= 204zł. To nie ma sensu. Skąd te 800zł wziąłeś? Noo.. z faktury? Ja mam bilansowanie nie w Orangutanie, a Enelogic, gdzie opłaty handlowe są różne.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.09.2024 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września (edytowane) Rozumiem, czyli oferta z przysłowiowej D... 👍 Podałem swoje opłaty w Energa. Edytowane 5 Września przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.09.2024 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września (edytowane) Teraz, gregos11 napisał: Podałem swoje opłaty w Energa. To ile już masz bilansowanie w Enerdze? Teraz patrzę na ich stronie, to już nie mają oferty... BTW. W poniedziałek dzwoniłem do Orangutana na infolinię, gdzie stwierdzili, że nie spisują nowych umów z prosumentami... poniekąd dziwne, skoro sami dalej oferują instalacje PV... Gdzie tu sens? Edytowane 5 Września przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.09.2024 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września Nie mam żadnego bilansowania. Tyle ile zużyłem z sieci pojawia sie na fakturze, pomniejszone o tyle samo kWh wyeksportowanych do sieci po średniej miesięcznej cenie. Czyli kWh kosztuje powiedzmy 0,96zł odejmuję od tego (średnią cenę miesięczną) np 0,3zł za wyeksportowane do sieci kWh i mam 0,96-0,3= 0,66zł za kWh. Do tego dochodzą opłaty stałe takie jak pisałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.09.2024 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2 godziny temu, Rupicapra napisał: Sąsiedzi niedawno ciągnęli przyłącze i zapłacili 40 złociszy za kilowat, więc nie ma tragedii. Zazdraszczam. Ja w 2016 płaciłem po 59,37zł/kW netto. Sprawdziłeś w taryfie, czy rozpowszechniasz wątpliwe informacje? 27 minut temu, gregos11 napisał: Czyli kWh kosztuje powiedzmy 0,96zł Skąd taki pomysł, jak nie może kosztować więcej, niż 50gr/kWh netto? 2 godziny temu, Rupicapra napisał: Z MP dostałem 6k Teraz dostajesz minimum 12K zł (PV + magazyn ciepła) albo 23K zł (PV + magazyn ee). Oczywiście nie więcej niż 50% kosztu instalacji. 25 minut temu, gregos11 napisał: Czyli kWh kosztuje powiedzmy 0,96zł odejmuję od tego (średnią cenę miesięczną) np 0,3zł za wyeksportowane do sieci kWh i mam 0,96-0,3= 0,66zł za kWh. A jak wyeksportujesz 4MWh a pobierzesz 2MWh (z czego przytłaczającą większość w taniej strefie) to masz na fakturze 0,69zł/kWh (brutto, wszystkie opłaty zliczone od kWh, razem z dystrybucją) - 2x0,3zł/kWh - czyli wychodzi 9gr/kWh do zapłacenia z własnej kieszeni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.09.2024 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 31 minut temu, gregos11 napisał: Nie mam żadnego bilansowania. Twój operator łamie prawo? Bilansowanie godzinowe jest obowiązkowe. A jeszcze co do RCEm i liczenia - w zeszłym roku cena miesięczna w szczycie produkcji była nie 300zł/MWh a: czerwiec - 453,88 lipiec - 439,22 sierpień - 412,33 Przeliczyć, czy sobie poradzisz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 05.09.2024 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września (edytowane) Znowu ten ...., dla niego zawiłości prosumenta na nowych zasadach net billing są zbyt skomplikowane 🤣 No, ale posty (głupie bo głupie), ale jednak licznik nabijają. 😁 Edytowane 5 Września przez gregos11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.09.2024 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 39 minut temu, gregos11 napisał: Znowu ten ...., dla niego zawiłości prosumenta na nowych zasadach net billing są zbyt skomplikowane 🤣 No, ale posty (głupie bo głupie), ale jednak licznik nabijają. 😁 A ten, co cytuję co mądrego wnosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.09.2024 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 18 minut temu, Kaizen napisał: Sprawdziłeś w taryfie, czy rozpowszechniasz wątpliwe informacje? Aż sprawdziłem w Totemie Taurenów i się zgadza. mają kabel ze słupa i po 40 złociszy wyszło, tak jak mówili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts