Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Preferencyjna stawk VAT 8% a dostawa betonu

modernik

Recommended Posts

Buduje dom letniskowy całoroczny o powierzchni 120m2. O ile się orientuję taki dom spełnia warunki preferencyjnej stawki VAT na materiały budowlane dostarczone z usługą. Lokalna betorniarnia uparła się, że nie wystawi mi faktury na 8% chociaż beton dostarcza z usługą jego wylania. Argument - szef tak kazał i nie ma możliwości wystawienia FV ze stawką 8% na domek letniskowy.

Na początku olałem temat ale dziś podliczyłem, że jestem na tym stratny około 3,5tys. Widziałem interpretacje gdzie ewidentnie domy letniskowe kwalifikują się do preferencyjnej stawki, bo dlaczego miały by nie. Podczas pierwszej dostawy otrzymałem jasny komunikat, że nikt nie będzie ze mną dyskutował i albo płacę 23% albo sobie szukam drugiego dostawcy ze stawką 8%.

Innej betoniarni w bliskiej okolicy nie ma…

W jaki sposób odzyskać nadpłacony podatek i gdzie zgłosić betoniarnię, która przez własną interpretacje oszukuje ludzi?

W jaki sposób odzyskać nadpłacony podatek i gdzie zgłosić betoniarnię, która przez własną interpretacje oszukuje ludzi?

Na towar stawka podstawowa. Czyli od dawna 23%. Jakbyś kupił od wykonawcy usługi budowlane czy sam budynek - miałbyś na usługę wraz z materiałem 8%. Kupując samemu materiał masz 23%.

Edytowane przez Kaizen

Przeciez napisałem, że kupuje nie beton z betoniarni tylko beton z usługą wylania betonu. Wszystkim klientom poza domkami letniskowymi wystawiają fakturę z VAT 8%. Wczoraj otrzymałem fakturę na kolejną dostawę i było na niej 8%. Zadzwoniłem do betoniarni z pytaniem czy jednak coś się zmieniło ale oczywiście zadziałałem na własną niekorzyść bo za chwilę otrzymałem korektę.

Pytanie na forum nie było jak odzyskać VAT bo może ktoś miał taką sytuacje lub zna się na prawie podatkowym.