Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Mam taką zagwozdkę, jakiś już czas temu wylaliśmy płytę fundamentową pod budynek gospodarczy.

Bez XPS od spodu i bez burt.

Teraz przyszedł czas aby to jakoś ocieplić, myślałem o opasce przeciwwysadzinowej przyklejonej pionowo do brzegów płyty, jak to najlepiej technicznie rozwiązać?

Myślałem żeby ostrym szpadlem wykopać wokoło otwory i wsadzić XPS 5-10cm pionowo i przykleić do fundamentu - co o tym sądzicie.

Screenshot 2022-07-18 at 13.24.59.jpg

https://forum.murator.pl/topic/269342-ocieplenie-pionowe-wylanej-ju%C5%BC-p%C5%82yty-fundamentowej/

Na zgloszenie to nie znaczy, ze nie ma byc projektu.

Nie wiem, czy u Ciebie sie to sprawdzi (bo takie rzeczy liczy konstruktor i bierze za to pieniadze i odpowiedzialność), ale u mnie opaska to plyty xps o grubosci 10cm ułożone dluzszym bokiem wzdluz plyty i ze spadkiem 45 stopni od płyty.

to jest domek na zgłoszenie, więc projektu brak, chciałbym zrobić to możliwe jak najlepiej

I jeszcze jedno. Pytasz o opaskę. A co z płytą? Jak dobrales zbrojenie płyty, grubosć płyty, klase betonu? A podbudowe po plyte? A to tylko wybrane pytania o fundament?

A potem sie pojawia pytania o mur, wieniec, wiezbe dachowa itd, itp.

Oszczedzasz na projekcie, a brak ci wiedzy budowlanej. Odwazny jestes...

zadałem konkretne pytanie o opaskę przeciwwysadzinową, co do reszty jestem przekonany, że jest zrobiona starannie i według dobrych praktyk, a same obciążenia były konsultowane wielokrotnie ze specjalistami