matrix1395 21.07.2022 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Witam. Mam dylemat związany z fundamenti ponieważ po rozszalowaniu wczorajszym okazuje się ze miejscami występują ubytki i to nie małe. Majstry twierdzą że to nic takiego i jak zamaluja je dysperbitem to ta warstwa przykryje ubytki (co dla mnie jest idiotycznym argumentem). Zaczęli nawet malować ściany zewnetrzne nie uzupełniając niczym tych dziur - zakupiłem im zaprawę cx20 żeby to uzupełnić ale nie raczyli jej ruszyć. Co o tym sądzicie ? W mojej ocenie osoby która się nie zna wygląda mi to na duże zaniedbanie i trzeba teraz to naprawić i położyć jakąś warstwę zaprawy przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 21.07.2022 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Jedyną "dziurę" na upartego do jakiegokolwiek szpachlowania widzę na trzecim zdjęciu. Bardzo ładne fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.07.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Podobnie jak kolega @samotnik nie wiele tam można poprawiać. Ładne te betony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrix1395 21.07.2022 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Dziękuję za komentarze, trochę mnie podbudowaly bo myślałem ze kiepsko to wyglada. Rozmawiałem jeszcze z kierownikiem i przeka żal ze można użyć zaprawy w miejsca większych dziur gdzie blisko jest do zbrojenia co zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 21.07.2022 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Jeśli jedyną hydroizolacją ma być dysperbit, to szkoda cokolwiek z tym robić. Bo dysperbit to ani hydroizolacja ani materiał na zakrycie tych ubytków.Natomiast normalna hydroizolacja np. typu KMB powinna mieć jak najbardziej równe podłoże. Bo mniejsze zużycie samej masy oraz mniejsze naprężenia powłoki a zatem niższe ryzyko powstania nieszczelności (z tego samego względu wykonuje się fasety oraz fazowanie ostrych krawędzi fundamentu przed układaniem hydroizolacji).Ale jak koledzy wskazali, ubytki są niewielkie, w większości wydają się zbyt małe dla zaprawy cx20 - tu powinna być szapchlówka do napraw betonu np. cd24 (skoro już idziemy w Ceresit). Myślę, że tu mimo wszystko można by te ubytki wypełnić samą masą KMB (przy okazji wykonać fasety), zużycie aż tak bardzo nie wrośnie. Potem zagrunotować całość gruntem dedykowanym pod KMB, a po jego wyschnięciu nanieść KMB w dwóch warstwach (zgodnie z wytycznymi KT produktu, przestrzegać przerw technologicznych, nie czekać ani za długo ani za krótko). Hydroizolacja będzie prima sort.Nie ma co się spinać. Najważniejsze, żeby ubytki nie odsłaniały zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 11.11.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 To nie ma najmniejszego znaczenia..ani te dziury ani ten dysperbit ,przekonasz sie po 10 latach mieszkania tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jukshimo 02.08.2024 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia W takim razie jesteś naprawdę szczęściarzem. FnO jest jak bilet do gier Squid, jeśli oglądałeś serię. Po pierwsze, da ci to niewielkie zyski, nie wiem jak. Wtedy tracisz niewielką kwotę. Potem wchodzisz all-in i wszystko przegrywasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jukshimo 05.08.2024 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia On 8/2/2024 at 3:22 PM, jukshimo said: W takim razie jesteś naprawdę szczęściarzem. FnO jest jak bilet do gier Squid, jeśli oglądałeś serię. Po pierwsze, da ci to niewielkie zyski https://vshare.onl/, nie wiem jak. Wtedy tracisz niewielką kwotę. Potem wchodzisz all-in i wszystko przegrywasz I got this,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts