Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odkryta wełna między krokwiami - czy trzeba wentylować dach w tym przypadku?

silencer7

Recommended Posts

Dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Dach z pełnym deskowaniem i papą 5 mm grubości, na to pójdzie docelowe pokrycie w późniejszym terminie - dachówka albo blachodachówka.

Mimo, że poddasze będzie nieużytkowe zamierzam ocieplić też dach wełną między krokwiami - z pewnym odstępem tak żeby nie stykała się z deskami.

Wełna od spodu nie będzie niczym przykryta, nie będzie tam żadnej zabudowy gipsowo kartonowej itd.

Pytanie więc - czy muszę w tym wypadku robić jakąś wentylację dachu w kalenicy czy nie?

Mnie się wydaje, że skoro wełna będzie odkryta od spodu, będzie sobie swobodnie oddychać i wentylacja w kalenicy nie będzie potrzebna.

Jakie jest wasze zdanie?

Mnie się wydaje, że skoro wełna będzie odkryta od spodu, będzie sobie swobodnie oddychać i wentylacja w kalenicy nie będzie potrzebna.

Jakie jest wasze zdanie?

Wełna nie powinna być odkryta od spodu. Ma znikomy opór dyfuzjny i z ciepłej przestrzeni będzie przez nią przenikała para wodna która skropli się w wełnie i na deskach (tam gdzie nastąpi punkt rosy). Musisz dać paroizolację. Wentylacja ma być nad wełną. Stryszek też trzeba wentylować.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132739-Nieu%C5%BCytkowe-poddasze-ociepla%C4%87-po%C5%82a%C4%87-czy-strop

• 4 months później...
...Mnie się wydaje...

Źle Ci się wydaje. Tak jak napisali szanowni koledzy czyli skuteczna wentylacja (wlot, wylot powietrza i drożna szczelina) oraz starannie wykonana paroizolacja. Do tego niezależna wentylacja strychu np. kominkiem wentylacyjnym. Pozdrawiam.