boguslaw 09.01.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 A to ma, że Kopernik to specjalnie podany przykład krańcowy - jeden przeciw wszystkim. Jest to klasyczny przykład przeciwstawienia rzetelnej, popartej własnymi doświadczeniami wiedzy potocznym opiniom i plotkom wygodnym dla niektórych i całkowicie ślepych na fakty. Zostałem wywołany do tablicy przez neurona. Gdzieś już pisałem, że lepsze osiągi regulusów w niskiej temperaturze dobrze tłumaczy lepszy współczynnik przewodnictwa cieplnego miedzi i kolejno aluminium w porównaniu do stali. Większy udział konwekcji, słabszej w niższej temperaturze lecz i w tej niższej temperaturze znacznie istotniejszej od promieniowania tłumaczy, iż wbrew obiegowej opinii dotyczącej konwektorów, regulusy w niższej temperaturze czynnika mogą być skuteczbiejsze w przekazie ciepła do otoczenia od grzejników np. panelowych stalowych.Wady mechaniki pracy grzejnika były problemem konwektora z uwagi na jego sposób styku miedzi i aluminium a nie jest to problem regulusów.Temat mogę rozwinąć. Ja używam regulusy w dwóch wybudowanych przeze mnie dla siebie domach (z Ytong) i jest cicho, szybko i tak jak w danej chwili chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko72 09.01.2005 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 sorry.żle mnie zrozumieliśćie .nawalił stary kaloryfer żeberka .dziś założyłem purmo wszystko gra chociaż trzeba jeszcze dobrze odpowietrzyć.a cenowo purmo wyszły taniej niż kermi przez telefon powiedzieli że 140 kosztuje 680 w promocji a 120 580zł.płaciłem kartą więc nie patrzyłem .dopiero wieczorem patrze że 140 kosztowała 486zł.i nie wygłądają gorzej niż kermi.zobaczymy czy wszystko wytrzyma.latem wymieniam instalacje i piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 09.01.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 ADAMOS48 chcę kupić grzejniki i stawiam na Purmo + vaillant piec z zamkniętom komorom spalania, czytałem wiele Twoich postów jestes zorientowany w branży moze mi je sprzedaz po atrakcyjnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.01.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Neuron, gdzieś tu jesteś w pobliżu. Byłeś ostatnio daleko... od szosy. Odświeżę zaległy temat. Twoje pytanie: Jak jest z trwałością połączeń lameli z rurką w grzejnikach REGULUS? Stawiam taką tezę: W przeciwieństwie do innych konstrukcji grzejników miedziano-aluminiowych, które występowały na rynku, styk lamelek aluminiowych z rurkami miedzianymi w grzejnikach Regulus jest stykiem pełnym, trwałym w czasie, nie ulegającym rozszczelnienie w związku z pracą grzejnika. Styk ten jest stykiem suchym nie podlegającym korozji elektrochemicznej. Woda instalacyjna styka się wyłącznie z miedzią. Pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.01.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Poczytałem to i owo, pooglądałem, mogę teraz pogawędzić na temat.Jak było?Wszystkie dotychczasowe konstrukcje opierały się na takim rozwiazaniu: kołnierz utworzony z aluminium przylegający do rurki - kołnierz lutowany bądź luźny.Żadne z tych rozwiązań nie gwarantowało trwałości w czasie wytworzonego styku, nie gwarantowało trwałego w czasie pełnego styku na całym obwodzie, powodowało uciążliwe strzelanie lamelek- przeskakiwanie ich w nowe położenie podczas rozgrzewania i powrót do położenia pierwotnego podczas stygnięcia. W regulusach takie zjawisko nie występuje, a styk jest trwały w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 28.01.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 do boguslawa z tego co mi wiadomo to strzelanie grzejnika conwector wyeliminowal poprzez zwiekszenia cisnienia proby co do uzytkowania to zasadniczo sie zgadzam z toba sam mam radiatory[odpowietrzniki sa w nich do d....] i nie sa zle ale regulusy sa jednak lepsze .Ale wiekszosc grzejnikow jakie montuje to sa jednak panele[klienci takie chca i juz] Tylko mnie jedno zastanawia jezeli grzejniki aluminiowo- miedziane sa lepsze od paneli to dlaczego niewidzialem ich w niemczech [specyfika rynku?]Pozdrowieniap.s.duzo montuje tez zeberek aluminiowych co onich sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.01.2005 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Conwektor rozpęcznia rurki pod ciśnieniem ale nie wyeliminował i nie wyeliminuje tej wady z dwóch powodów:1. lamele nadal mają styk kołnierzowy i "obrączka" kołnierza z czasem po iluś tam skurczach i rozkurczach zawsze utraci styk ze ścianką choćby na części swojego obwodu. W skrajnych przypadkach może się nadrywać w miejscu zgięcia kołnierza (aluminium jest metalem kruchym).2. rury są niejednorodne, nie mają nigdy idealnie takiej samej ścianki a zatem rozszerzenie ich ciśnieniowo jest nierównomierne na przebiegu rurki. W regulusach lamelki aluminiowe stykają się z rurą prostopadle, a ich przyległy brzeg jest wcięte trwale w ściankę rury miedzianej przez co w trakcie jej wydłużania i skurczu podąża razem z nią. Jeśli chodzi o Niemcy, nieprawda, bo np .Kermi posiada w swojej ofercie grzejniki miedziano-aluminiowe, które wykonuje wyłącznie na zamówienie. Produkcja grzejników typu Regulus i innych nie jest możliwa do calkowitego zautomatyzowania jak np. produkcja paneli. Tam idą dwa rulony stalowej blachy, automaty tłoczą, zgrzewają i wychodzą na końcu gotowce. Wystarczy personel nadzorujący.convector w swoim szczytowym okresie zatrudniał ponad tysiąc osób. Jeśli chodzi o żeberka, mój pogląd jest taki - każdy człon to w przyszłościpotencjalne miejsce czterech przecieków. Jeśli członowanie wykonane jest fabrycznie, na gorąco, to pół biedy, przeczłonowywane grzejniki zawsze sąjednak bardziej zagrożone.Zdziwiłbyś się jak wiele żeberek znanych marek przychodzi do nas z Chin.Opowieści o specjalnych stopach itd. Po prostu zwykły recycling.Co to za stop, który składa się z dwudziestu meteli? Mam to rozwijać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 29.01.2005 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 chyba mnie zle zrozumiales napisalem ze w niemczech ich niewidzialem a ze niema ich ktos w ofercie[sam zaznaczyles ze na specjalne zamowienie] a co do zeberek aluminiowych zamontowalem ich juz z pare tysiecy i jak narazie w jedno zeberko peklo [serwis przyjechal i wymienil caly zestaw ] a niektore pracuja naprawde w ciezkich warunkach[byl problem z uszczelkami jak copal sie wlalo tobyla partia ze pojakims czasie sie rozpuszczaly ale nastepne przyszly z inego materialu i problem z glowy] mowisz ze stop to fe[tak cie zrozumialem] to dlaczego kety padly ze swoimi zeberkami. Ja uwazam ze kazdy ma troche racji i swoje gusta i gusciki w mojej okolicy pare lat do tylu radiotory a pozniej regulusy schodzily jak swieze buleczki a teraz jest moda na zeberka , panele zasadniczo tak samo sie sprzedawaly [prawie bez wiekszych wachan] A i tak klient w oparciu o swoje doswiadzczenie[bo tak gdzies przeczytalem ze te sa najlepsze] ,sasiada[bo sasiad ma takie i one dobrze dzialaja albo na odwrot],zony[a te beda ladniej wygladac w salonie] a na koncu dopiero instalatora zadecyduje ktore chce !! I jeszcze oswiec mnie co do tych z chin jakie to sa bo mnie caly czas wydawalo sie ze gorszych od idmara to juz niema [dobrze sie z toba pisze bo niektorzy to sie zaraz obrazaja ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.01.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Masz rację marc, wszystko jest kwestią mody i "siły perswazji" tj. ilości środków wydanych na reklamę. U Ciebie jest moda na żeberka, gdzie indziej jest moda na regulusy..... Grzejniki miedziano-aluminiowe są uważane za grzejniki z górnej półki. Tymczasem regulusy wcale nie odbiegają ceną od markowych stalowych. Reszta poza ceną to kwestia lokalnej mody, gustu, ogólnego poziomu wiedzy i świadomości klientów. W kwestii żeberek. Nie chodzi mi o doraźną wytrzymałość lecz o "długowieczność". Wiadomo, że aluminium czyste jest kruche, łamliwe i tworzy się jego stopy celem podwyższenia parametrów jego wytrzymałości. Stop składający się na żeberka powstaje tak, ze do surowca z recyklingu dodaje się czyste alu + domieszki. Powstała w ten sposób mieszanina zawiera zmienne ilości domieszek różnych metali. Tworzy się na tym fakcie pozytywną ideologię. W tak utworzonym stopie tworzą się mikroogniwa, w ktorych następować będzie reakcja elektrochemiczna i korozja o charakterze wżerowym. "Kęty" padły ze swoimi żeberkami ponieważ wykonywane były one tam tą samą technologią co inne profile, tzn. tłoczenia w piecach indukcyjnych prze ustnik kształtujący roztopionego alu. Struktura tak wytworzonego profilu była niestabilna i jak mówili fachowcy, metal zanim uległ krystalizacji po odlaniu nadal "płynął", powodując masę niespodziewanych nieszczelności i odkształceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 29.01.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 co do regulusow to unas sa tansze niz panele co do ket to niewiem czy to prawda ale tak slyszalem ze te zeberka byly wykorzystywane jako chlodnica w silnikach lotniczych[tlokowych]a co do eksploatacji na niskich temperatorach regulusow to moje odczuciasa takie [praktyczne nie teoria] slabiej oddaja cieplo niz zeberka sa tez bardziej delikatne a na szkoleniach serwisowych kotlow to mowia aby tego badziewia nie montowac i byc tu madry a co do montarzu ich z kotlem weglowym[zwlaszcza jezeli jest to kociol bez zadnego sterowania] nie polecam zwlaszca jak tych grzejnikow jest pare sztuk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts