Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamienny fundament wilgoć na ścianie

DarekS4

Recommended Posts

Cześć odkopuje dom i doszedłem do miejsca gdzie jest stary fundament z lat przedwojennych z kamienia i trochę cegły.

Ściana jest północna i słońce nie dochodzi. Jak widac na zdjęciu po lewej w jednym miejscu ściana pociągnęła wilgoć kilka lat temu i odparzyło tynk.

Robię cały dom w XPS 5 cm.

Teraz tak w kilku miejscach mam potezne ubytki. Plan to szałowanie i dolewanie żeby trochę to wyrównać i wzmocnić.

Chciałbym zrobić iniekcję na tym odcinku ponad fundamentem i na fundamencie ..... Jak to widzicie ? Ma ktoś doświadczenie ??

Tam gdzie jest kamień to jest to kamień łupany a wilgoć jest w szczelinach między kamieniem. JEstem też przekonany że wilgoć nie idzie z dołu fundamentu tylko z boku ponieważ grunt to lina a przy ścianie nie było żadnych drenaży. Dodatkowo przy samej ścianie było nieszczelne szambo i grunt był cały czas podmokły.

Aktualnie jest oczyszczalnia odsunięta już z dala od budynku i robimy drenaż tylko boje się tej ściany żeby znowu nie pociągnęło pod XPS wilgoci.

e3ba3a5f1e77c0d8med.jpg

Wilgoć jest ZAWSZE pod powierzchnią gruntu, niezależnie czy jest drenaż czy nie. Drenaż to takie "ulżenie" dla hydroizolacji, gdy pojawia się parcie wody stałe lub okresowe.

Widzę, że fundament odkopany na całej długości ściany - ryzykant.

Czy fundament ma jakąkolwiek izolację poziomą albo na fundamencie pod ścianami nośnymi?