DarekS4 26.07.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Cześć odkopuje dom i doszedłem do miejsca gdzie jest stary fundament z lat przedwojennych z kamienia i trochę cegły. Ściana jest północna i słońce nie dochodzi. Jak widac na zdjęciu po lewej w jednym miejscu ściana pociągnęła wilgoć kilka lat temu i odparzyło tynk. Robię cały dom w XPS 5 cm. Teraz tak w kilku miejscach mam potezne ubytki. Plan to szałowanie i dolewanie żeby trochę to wyrównać i wzmocnić. Chciałbym zrobić iniekcję na tym odcinku ponad fundamentem i na fundamencie ..... Jak to widzicie ? Ma ktoś doświadczenie ?? Tam gdzie jest kamień to jest to kamień łupany a wilgoć jest w szczelinach między kamieniem. JEstem też przekonany że wilgoć nie idzie z dołu fundamentu tylko z boku ponieważ grunt to lina a przy ścianie nie było żadnych drenaży. Dodatkowo przy samej ścianie było nieszczelne szambo i grunt był cały czas podmokły. Aktualnie jest oczyszczalnia odsunięta już z dala od budynku i robimy drenaż tylko boje się tej ściany żeby znowu nie pociągnęło pod XPS wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 26.07.2022 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Wilgoć jest ZAWSZE pod powierzchnią gruntu, niezależnie czy jest drenaż czy nie. Drenaż to takie "ulżenie" dla hydroizolacji, gdy pojawia się parcie wody stałe lub okresowe.Widzę, że fundament odkopany na całej długości ściany - ryzykant.Czy fundament ma jakąkolwiek izolację poziomą albo na fundamencie pod ścianami nośnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.08.2022 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Ścianę po długosci odkopuje się 1 do 1,5 metra, potem co najmniej 2 m nie ruszasz gruntu i znowu 1-1,5m możesz odkopać i tak na zmianę. Chyba, że chcesz awansowac na żółte paski na ekranach i oczywiście pożegnać się z wypłatą odszkodowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts