Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki a kabel na ścianie

Recommended Posts

Witam, na ścianie mam rozłożony kabel elektryczny YDY, był gościu co ma kłaść mi tynki na ścianach i prosił żeby kabel troche wkłuć w ściane. Stąd moje pytanie skoro kabel jest taki cienki czy jest sens kłuć ściany ?

Drugie pytanie czy właz na strych zamontować po tynkach czy przed tynkami ?

Zależy jakie tynki , cienkowarstwowe na betonie komórkowym lub ytongu czy standard minimum 15 mm.

Jeśli te pierwsze to trzeba wkuć a jak drugie to nie ma potrzeby , chyba że są źle przymocowane i odstają miejscami . tynk przykryje dobrze położone przewody, jeśli jest ich kilka obok siebie to trzeba je najpierw zakleić siatką a dopiero później tynk inaczej popęka tynk.

ad2 właz masz w betondece ? wg uznania ale lepiej chyba po tynkach żeby go nie uszkodzili przy tynkowaniu

Witam, na ścianie mam rozłożony kabel elektryczny YDY, był gościu co ma kłaść mi tynki na ścianach i prosił żeby kabel troche wkłuć w ściane. Stąd moje pytanie skoro kabel jest taki cienki czy jest sens kłuć ściany ?

YDY 3x2,5mm nie jest cienki. Ma prawie 10mm średnicy. Czemu nie dałeś standardowego YDYp?

W Rozporządzeniu stoi:

§ 187. 1. Przewody i kable elektryczne należy prowadzić w sposób umożliwiający ich wymianę bez potrzeby naruszania konstrukcji budynku.

2. Dopuszcza się prowadzenie przewodów elektrycznych wtynkowych, pod warunkiem pokrycia ich warstwą tynku o grubości co najmniej 5 mm.

Więc przy YDY robi się sporo - zwłaszcza, jak ściana nie jest idealnie prosta a i kabel trochę odstaje to pewnie miejscami ponad 2cm tynku wyjdzie.

Drugie pytanie czy właz na strych zamontować po tynkach czy przed tynkami ?

Duża wilgotność spowodowana tynkami i wylewkami może mu zaszkodzić. Zamontuj później, jak wszystko już przeschnie (najlepiej po wygrzeawniu wylewki jak masz podłogówkę).