LukaKrk 31.07.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Dzień dobry, Niedługo likwiduję dwa budynki gospodarcze (oznaczenie cyfrą 1 na obrazku) oraz ich przyłącza na niedawno zakupionej działce aby przygotować ją do budowy w przyszłości. Mam w związku z tym kilka pytań: 1. Gdzie muszę zgłosić fakt likwidacji przyłącza elektrycznego aby nie było nieścisłości gdy w przyszłości wystąpię o warunki własnego niezależnego przyłącza, aby urzędy i instytucje miały aktualne mapy? Czy wystarczy w EGiB https://geodezja.powiat.krakow.pl/wp-content/uploads/fgkik1.pdf Czy jest jeszcze osobna wymagana procedura np. w Tauronie albo innym miejscu? Poleciłem elektrykowi odpięcie trwałe przyłącza elektrycznego podpiętego z sąsiedniej działki (oznaczenie cyfrą 3 na obrazku). Obecnie działka z której poprowadzony został prąd ma odrębnych właścicieli. Chciałbym w przyszłości wystąpić o swoje własne przyłącze bezpośrednio w zakładzie energetycznym. 2. Gdzie zgłosić fakt rozebrania obu budynków gospodarczych? - Chce aby budynki zniknęły z map i ewidencji w urzędach. Aby nie kolidowały z nowymi wnioskami o przyłącza i planami zabudowy działki. - Nie były uwzględniane jako powierzchnia zabudowana działki w celu zgodności z miejscowym planem, - Aby nie widniały jako nieruchomości podlegające opodatkowaniu. Zaznaczam że przeszedłem procedurę pozwolenia na rozbiórkę. Chodzi mi o usuniecie budynków z wszelkich ewidencji i map. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.08.2022 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Zlecenie do geodety na aktualizację EGiB. W operacie m.in. geodeta sporządza wykaz zmian danych ewidencyjnych budynku... (stan stary według obecnej uproszczonej kartoteki, stan nowy: 3 = do rozbiórki - taką formułkę przewidział ustawodawca) + podpisujesz wniosek o ujawnienie zmian w EGiB. Geodeta oddaje operat, po około dwóch tygodniach otrzymuje decyzję o przyjeciu operatu do PZG. Dział EGiB wprowadza zmianę, budynek znika z map. W ciagu miesiąca organ prowadzący EGiB wysyła zmiane do KW, w KW pojawia sie wpis wzmianka o wniosku nr, data, godzina:m:s .... . Wpis w dziale pierwszym KW następuje w terminie stosownym do mocy przerobowych sądu, może trwać nawet pół roku. Temat przyłączy będzie wyjaśniony przy sporzadzaniu mdcproj, będą oznaczone jako nieczynne , o ile własciel sieci potwierdzi to autografem i stemlem firmowym na mapie wywiadu/porównania z terenem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaKama 08.08.2022 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 super temagt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts