Marcin_Szecin 31.07.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Witam. 1,5 r temu zakupiłem od dewelopera szeregowca. Problem - po bardzo ulewnych deszczach na ścianie 10 cm od podłogi w pokoju złuszczyła się delikatnie farba na odcinku 20-10 cm. Po drugiej stronie ściany mam rynnę i dachówki - podejrzewam że problem wynika z źle ułożonej/wyprowadzonej membrany dachowej. Jestem laikiem w sprawach budowlanych dlatego zapytam fachowców. Załączam film, proszę nie zważać na mój komentarz do filmu - film wysłałem do dewelopera i musiałem mu coś powiedzieć do filmu. Liczę na komentarz tutaj od WAS na forum i ewentualne potwierdzenie tego co mówię na filmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.08.2022 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 (edytowane) Membrana jest źle ułożona. Tzn. jej wyprowadzenie na pas nadrynnowy jest prawidłowe ale dół, niecka utworzona przed tym poziomem powoduje że wszelkie nieczystości a także resztkowa wilgoć zbiera się właśnie w tym miejscu nie uchodząc do rynny.Ciekawe jak wygląda sprawa na całym pasie?Woda ta albo uchodzi gdzieś do środka możliwe że koło okna lub opierzenia. Z filmu jednak nie ma widocznych oznak destrukcji membrany która z czasem nastąpi a problem może się pogłębić, więc sprawa jest świeża. Jeśli na ścianie wykończeniem jest płyta gipsowo-kartonowa to powodem może być wilgoć wpadająca gdzieś w tych okolicach. Jeśli na ścianach jest tynk to złuszczająca się farba nie będzie wynikiem błędu w membranie. Z filmu nie wynika aby jakakolwiek nadmierna wilgoć przechodziła przez pokrycie i gromadziła się w tym newralgicznym miejscu. Nawet gdyby wilgoć przechodziła gdzieś pod membranę to zawilgocenie pojawiało by się raczej na suficie, no chyba że wykończeniem są płyty rygips.....wtedy wilgoć przemieszcza się pomiędzy ścianą a płytą gromadząc gdzieś koło podłogi. Proszę zgłosić sprawę deweloperowi. Edytowane 1 Sierpnia 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts