Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na podłogę, jak ułożyć warstwy i jaka lambda

Arczi1980

Recommended Posts

Witam, mam pytanko jak ułożyć warstwy 5:3:5 czy 5:8 ? Kable w korytkach i dlatego 5 później przejścia z wody i 3 i później 5.

Druga wersja wydaje się bardziej stabilna.

Następna kwestia czy inwestować w lepsza lambdę powiedzmy 0.31-32. Dodam że dom na płycie, pod płytą 10 cm xps w na bokach 15 cm xps. I na płycie 13 cm.

Dzięki za pomoc.

Zależy jakie planujesz dać rury od cwu. Lepiej od spodu dać większą izolację, a od wylewki mniejszą bo i tak góra (wylewka z ogrzewaniem podłogowym) zawsze będzie cieplejsza niż dół (od strony gruntu). W Twoim przypadku dałbym 6:3:4. Od spodu 6cm, na tym ułożyć rury od cwu i one schowają się w warstwie 3cm i bez problemu położysz ostatnią warstwę na to. Łatwiej jest docinać styropian niż go frezować pod rury.

Warto dopłacać do styropianu grafitowego 0.030 czy brać zwykły 0.036 różnica na m3 100zl potrzebuje 14m3

A jaka cena bazowa? Policz ile zapłacisz za to samo R. 20% gorsza lambda oznacza, że 20% więcej materiału musisz dać, żeby osiągnąć ten sam efekt. Jak różnica w cenie jest 20% to wychodzi na zero.

Sytuacja się zmienia, jak masz do dyspozycji ograniczoną grubość/wysokość. Wtedy cena gra mniejszą rolę i wygrać może PIR czy piana ZK.

Ja wybrałem lepszy styropian żeby zwiększyć o 2cm grubość wylewki, bo zależało mi na akumulacji.