GrzegorzK71 02.08.2022 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Witajcie, po raz druga zeszła mi żywica z tarasu. Taras betonowy na gruncie,40mkw, bardzo dobrze nasłoneczniony, kilka warstw piasku kwarcowego, co roku w lecie podczas mycia wodą z łagodnym płynem do mycia garnków schodzi z niego żywica. Szukam jakiejś alternatywy, nie chcę trzeci raz kłaść żywicy bo i tak zejdzie, czym mam go pomalować? Macie jakieś sprawdzone farby całoroczne do tego typu podłoża? W necie jest ogrom propozycji i nie wiem, co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.08.2022 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Taras betonowy na gruncie. Jest jakaś izolacja pozioma pod płytą. Na taką zwykłą płytę bez izolacji powinna pójść papa a na nią zwykły jastrych. Dopiero wtedy żywicy nic nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzK71 03.08.2022 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Ona schodzi przez zbyt intensywne nasłonecznienie i tylko w czasie mycia tarasu w upalny dzień. W zimie, na wiosnę i jesień nic się z nią nie działo. Myślę, że fachowcy użyli taniej, lub nieodpowiedniej żywicy. To samo stało się z posadzką żywiczną na balkonie nad tarasem, najpierw zżółkła, a zaraz po tym zeszła... Jakieś dziadostwo położyli na piasek kwarcowy i tyle. Chciałbym to lekko szlifnąć, aby usunąć resztki żywicy, następnie zagruntować i pomalować jakąś dobrą farbą do zewnętrznych betonów. I tu prośba do Was o polecenie dobrego gruntu i farby do betonu na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 07.08.2022 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 spróbuj wykorzystać produkty tej firmy - nie używałem więc się nie wypowiem. Może ktoś z forumowiczów miał styczność z tą firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 28.08.2022 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Skoro zżółkła to bardzo prawdopodbne że użyli taniej żywicy epoksydowej, która ma taką tendencję. Na zewnątrz (ablkony/tarasy) to tylko poliuretan.Dobrze położona żywica nie powinna się łuszczyć, możliwę zę wilgoć ciągnie kapilarnie od gruntu i żywica odspaja się od wylewki. Tak jak piszesz - dzieje się to najwczęściej na wiosnę i w lecie, kiedy ta wigloć zbyt szybko ciągnie do góry do nagrzanej wierzchniej warstwy - natury nie oszukasz..Z farbą do betonu też będziesz miał problemyZrób albo porządnie od początku dobrą żywicę (obyś miał izolację poziomą pod płytą tarasową) albo odpuść sobie i zrób membranę epdm lub pvc i na to np taras wentylowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 01.09.2022 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Żywica poliuretanowa np Sikafloor położona na powierzchni która jest zabezpieczona przed wilgocią np preparatem Mapelastic jest nie do ruszenia. Jedynie mechanicznie możesz ją potem ruszyć np. ostrym przedmiotem jak gwóźdź, nóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts