Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po raz drugi zeszła żywica z tarasu...

GrzegorzK71

Recommended Posts

Witajcie, po raz druga zeszła mi żywica z tarasu. Taras betonowy na gruncie,40mkw, bardzo dobrze nasłoneczniony, kilka warstw piasku kwarcowego, co roku w lecie podczas mycia wodą z łagodnym płynem do mycia garnków schodzi z niego żywica. Szukam jakiejś alternatywy, nie chcę trzeci raz kłaść żywicy bo i tak zejdzie, czym mam go pomalować? Macie jakieś sprawdzone farby całoroczne do tego typu podłoża? W necie jest ogrom propozycji i nie wiem, co wybrać.

Ona schodzi przez zbyt intensywne nasłonecznienie i tylko w czasie mycia tarasu w upalny dzień. W zimie, na wiosnę i jesień nic się z nią nie działo. Myślę, że fachowcy użyli taniej, lub nieodpowiedniej żywicy. To samo stało się z posadzką żywiczną na balkonie nad tarasem, najpierw zżółkła, a zaraz po tym zeszła... Jakieś dziadostwo położyli na piasek kwarcowy i tyle. Chciałbym to lekko szlifnąć, aby usunąć resztki żywicy, następnie zagruntować i pomalować jakąś dobrą farbą do zewnętrznych betonów. I tu prośba do Was o polecenie dobrego gruntu i farby do betonu na zewnątrz.

• 3 weeks później...

Skoro zżółkła to bardzo prawdopodbne że użyli taniej żywicy epoksydowej, która ma taką tendencję. Na zewnątrz (ablkony/tarasy) to tylko poliuretan.

Dobrze położona żywica nie powinna się łuszczyć, możliwę zę wilgoć ciągnie kapilarnie od gruntu i żywica odspaja się od wylewki. Tak jak piszesz - dzieje się to najwczęściej na wiosnę i w lecie, kiedy ta wigloć zbyt szybko ciągnie do góry do nagrzanej wierzchniej warstwy - natury nie oszukasz..

Z farbą do betonu też będziesz miał problemy

Zrób albo porządnie od początku dobrą żywicę (obyś miał izolację poziomą pod płytą tarasową) albo odpuść sobie i zrób membranę epdm lub pvc i na to np taras wentylowany