Konradpraga 04.08.2022 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Witam Po przeczytaniu całego internetu zgłupiałem i założyłem konto na forum żeby rozwiać moje wątpliwości. Tematy na forum czytałem, ale tam też różnie bywało. Zakupiłem typową kostkę prl i postanowiłem zrobić w niej generalny remont, aktualnie jestem na etapie strychu i drewnianego stropu i stąd moje pytania do Was Powyżej pierwszego piętra mam strych, poddasze nieużytkowe, nieogrzewane, w przyszłości będzie to pewnie jakiś składzik, graciarnia. Dach jest ocieplony wełną, na to jakaś folia. Na stropie między belkami była jakaś warstwa trocin, którą usunąłem i chce ją zastąpić wełną, od strony piętra chce zrobić sufit z karton gipsu, a na strychu podłogę z płyt osb i teraz potrzebuje tak jakby przekroju jak po kolei to zrobić. Tak jak ja to widze idąc od dołu. 1. Karton gips 2. Folia paroizolacyjna (tu lub między stelażem, a deskami) 3. Stelaż metalowy (+wełna w środek? Chyba już nie?) 4. Stare deski na suficie (nie zdejmowałem ich) 5. Belka drewniana, a między nimi wełna. 6. Płyta osb kręcona do belek I teraz pytanie 1. Czy dawać folie paroizolacyjną, wiatroszczelną czy inną? jeśli tak to gdzie i jak ją zamocować (będę robił najpierw tynki) na piętrze jest też łazienka. 2. Czy od spodu między deskami, a karton gipsem dawać jeszcze wełnę w stelaż metalowy? 3. Jakiej najlepiej wełny użyć? Proszę o podpowiedzi. Dodaje również kilka zdjęć. Na zdjęciach jak to teraz wygląda i jakiś przekrój z intenertu, wylewki nie będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.08.2022 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Folię wiatroszczelną możesz dać od góry pod płytą osb a nad wełną. Wełnę miedzy stelażami daj. Na dachu nigdy nie jest tego za dużo.Wełna między belkami po rozprężeniu o wysokości belek.Wełna w stelażu najlepiej w płytach twardsza. Oba rodzaje Rockwool. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.12.2022 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 1. folia paroizolacyjna pod płytą gk jest dobrym pomysłem 2. Wełnę daj między belkami drewnianymi i pod belki np. pomiędzy metalowy ruszt . Wówczas belki drewniane nie będą stnaowiły liniowych mostków termicznych 3.między osb a wełną daj szczeline ok 3cm 4. Dobrze jest ponawiercać osb np. w siatce kwadratu 25x25cm otworami fi 16-20mm. Nie stracisz na sztywnosci osb a umożliwiasz w ten sposób odprowadzenie pary wodnej (do pomieszczenia strychu) która ewentualnie wniknie w przegrode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts