Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Po przeczytaniu całego internetu zgłupiałem i założyłem konto na forum żeby rozwiać moje wątpliwości. Tematy na forum czytałem, ale tam też różnie bywało.

Zakupiłem typową kostkę prl i postanowiłem zrobić w niej generalny remont, aktualnie jestem na etapie strychu i drewnianego stropu i stąd moje pytania do Was ;)

Powyżej pierwszego piętra mam strych, poddasze nieużytkowe, nieogrzewane, w przyszłości będzie to pewnie jakiś składzik, graciarnia. Dach jest ocieplony wełną, na to jakaś folia. Na stropie między belkami była jakaś warstwa trocin, którą usunąłem i chce ją zastąpić wełną, od strony piętra chce zrobić sufit z karton gipsu, a na strychu podłogę z płyt osb i teraz potrzebuje tak jakby przekroju jak po kolei to zrobić. Tak jak ja to widze idąc od dołu.

1. Karton gips

2. Folia paroizolacyjna (tu lub między stelażem, a deskami)

3. Stelaż metalowy (+wełna w środek? Chyba już nie?)

4. Stare deski na suficie (nie zdejmowałem ich)

5. Belka drewniana, a między nimi wełna.

6. Płyta osb kręcona do belek

I teraz pytanie

1. Czy dawać folie paroizolacyjną, wiatroszczelną czy inną? jeśli tak to gdzie i jak ją zamocować (będę robił najpierw tynki) na piętrze jest też łazienka.

2. Czy od spodu między deskami, a karton gipsem dawać jeszcze wełnę w stelaż metalowy?

3. Jakiej najlepiej wełny użyć?

Proszę o podpowiedzi. Dodaje również kilka zdjęć. Na zdjęciach jak to teraz wygląda i jakiś przekrój z intenertu, wylewki nie będę robił ;)

Screenshot_20220804-020128_Chrome_copy_556x358.jpgScreenshot_20220804-003406_Chrome.jpg20220519_155828_copy_217x483.jpg20220623_154350_copy_214x475.jpg20220803_142905_copy_201x446.jpg

• 3 months później...

1. folia paroizolacyjna pod płytą gk jest dobrym pomysłem

2. Wełnę daj między belkami drewnianymi i pod belki np. pomiędzy metalowy ruszt . Wówczas belki drewniane nie będą stnaowiły liniowych mostków termicznych

3.między osb a wełną daj szczeline ok 3cm

4. Dobrze jest ponawiercać osb np. w siatce kwadratu 25x25cm otworami fi 16-20mm. Nie stracisz na sztywnosci osb a umożliwiasz w ten sposób odprowadzenie pary wodnej (do pomieszczenia strychu) która ewentualnie wniknie w przegrode