Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wytrzymałość stropu betonowego.

Recommended Posts

Witam. Posiadam budynek z betonowym stropem o grubości około 12cm. zbrojony prętami.

Chciałbym się dowiedzieć czy mogę bez obaw postawić na nim większą wannę dla dwóch osób. wanna będzie stać przy ścianie w narożniku budynku pod spodem jest pomieszczenie gdzie ściana nośna jest odsunięta względem jednej krawędzi wanny około metr.

Wanna wykonana z tworzywa. max pojemność wody to 480l. licząc że ta liczba się zmienia wraz z wagą osób więc liczmy że dwie osoby do 100kg to 320l

czyli koło 520kg to liczmy 600kg z stelażem itp itd.

więc czy taki strop bez problemu utrzyma wagę koło 600kg na jakies 3m2 ?Pozdrawiam.

WANNA.jpg

Nie budowałem tego budynku bo konstrukcja ma z 20 lat. W każdym bądź razie powiększałem dziurę na schodach. Druty są przeplatane grubsze z cieńszymi do zaledwie kilku cm. Jak robiliśmy przewierty to praktycznie co drugi otwór to było zbrojenie. Do tego bardzo twardy beton.

W kilku innych miejscach musiałem zrobić otwory na rury i też było ciężko. Tam gdzie ma być docelowo wanna robiąc otwór na rurę 120. trafiłem na dwa grubsze równoległe pręty. przeciąłem je przy użyciu spawarki i prąd na max. Pozdrawiam.

Jak poprawnie zrobiony strop żelbetonowy to możesz stawiać 5 razy cięższe rzeczy, a i pewnie 10 razy by wytrzymał. Choć te 12cm to dość nietypowo.

Ja często widuje na budowach na świeżych stropach stawiane palety z bloczkami, czasem 3 na jednej kupie i jakoś się nie boją.... jedna taka paleta często waży okolo 700kg.

Edytowane przez cactus

Jak poprawnie zrobiony strop żelbetonowy to możesz stawiać 5 razy cięższe rzeczy, a i pewnie 10 razy by wytrzymał. Choć te 12cm to dość nietypowo.

Ja często widuje na budowach na świeżych stropach stawiane palety z bloczkami, czasem 3 na jednej kupie i jakoś się nie boją.... jedna taka paleta często waży okolo 700kg.

Jeżeli jest poprawnie zrobiony to nie powinien przenosić obciążeń 5 czy 10 większych niż te na której jest zaprojektowany.

Zależy też co masz na myśli pisząc "możesz stawiać 5 razy cięższe rzeczy, a i pewnie 10 razy by wytrzymał".

Strop zaprojektowany np. na 500 kg/m2 może lokalnie być obciążony 2.100 kg ale to zależy na jakiej powierzchni będzie rozkład obciążenia, w którym miejscu i jaki strop.

To że "jakoś się nie boją" świadczy raczej o braku wiedzy i szczęściu ;)

Monolityczny strop grubości 12 cm nie jest nietypową grubością.zwłaszcza dla małych rozpiętości.

Tylko że jeszcze stemple pod szalunkiem nie sa usuniete:lol2:, więc można dużo stawiać.

• 3 weeks później...