Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PEX-AL-pEX

Recommended Posts

Witam!

Jako ze przymierzam sie do instalacji CO mam pytanie:

Jakiego producenta polecacie rurki plastikowe PEX-AL-PEx bo te wiem ze sa godne uwagi jako porownywalne z miedzianymi a duzo tansze...

Jest te duzo technik laczenia aluminium w tych rurkach zgrzewane,laczone zakladkowo i laserowo ech..jak zwykle pelno mozliwosci ale co one daja i jaka wybrac?

Pozdrawiam!

JAwrob

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

A możesz mi podać ceny Pex al pex bo wszyscy mówią że są dużo tańsze od miedzi a ja znam takie ceny.

Pex al pex 5,70 zł za metr

Miedź 6,75 zł za metr.

Dotyczy to rurek 15 miedzine i 16 pex

Według mnie jest to mała różnica doliczając do tego specjalne złączki do pexów. Ja wybrałem miedź.

Ja robię głównie Herz-em jest on spawany laserowo czasmi Purmo i Uponor-em łączone na zakład czy jest jakaś różnica w wytrzymałości nie zauważyłem Herz-a mam w dobrej cenie

Cena rury wielowarstwowej dla klienta to okolice 5 zł a miedz miękka oczywiście 8 zł z ogonkiem

Witam.

A możesz mi podać ceny Pex al pex bo wszyscy mówią że są dużo tańsze od miedzi a ja znam takie ceny.

Pex al pex 5,70 zł za metr

Miedź 6,75 zł za metr.

Dotyczy to rurek 15 miedzine i 16 pex

Według mnie jest to mała różnica doliczając do tego specjalne złączki do pexów. Ja wybrałem miedź.

1 zł za metr to może niedużo, ale dodaj koszt kształtek (miedzi nie rozrolujesz po pokoju, trzeba robić kształtkami) oraz wyższy koszt montowania (zgrzewanie, spawani czy lutowanie, za wszystko policzą inaczej)

Może i dobry plastik pex-al ,ale kto ma doświadczenie z ostatnich 15 lat .Piszecie że za dobry t.z. markowy trzeba zapłacić 5zł +złączki cholernie drogie i mam przekrój 16 a po dołaczeniu złączki pozostaje mi raptem prześwitu góra 8 milimetrów a dotego będe testował to na własnym garbie mając za 20 lat sporo latek .Dziekuje zastosuję sprawdzoną miedż i może coś droższą ,ale napewno stabilniejszą i mocniejszą ,a głupoty typu szkodzi lub gryzie sie z innymi metalami to miedzy bajki włoże i zamierzam się cieszyć do końca życia Adam {zwolennik miedzi

P.s. jaką macie gwarancje ,że ten lub ten pex-al jest dobry ?Miałem w sprzedaży najlepszy jaki jest na rynku valsiir pex-al 16x2.25 z rurką aluminiową zgrzewaną eltronicznie i jak inwestor zagotował wodę to nic sie nie stało ,tylko po wyłączeniu ogrzewania z każdego łączenia sporadycznie kapała woda i nie pomogło już nic nawet wymiana złączek i sztukowanie mosiadzem .Po roku inwestor zmienił na miedz i jak reka odjąc nie ma żadnych niespodzianek.Nie myślcie sobie ,że oczerniam plastiki ponieważ chcę pociskać miedz jak wielu z was to powie lub pomyśli .Nic takiego sprzedaje to badziewie na własną prośbę inwestora .