Quern 07.08.2022 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Cześć Chcę zrobić podwieszany sufit w łazience. Mała łazienka, 2×3 m. Ściany mam z Solbetu, na które przyjdą płyty g/k. Strop betonowy jest na wysokości 2.80. I tak się zastanawiam… Co właściwie zrobić najpierw? 1. Przykręcać profile do Solbetu, wieszać sufit i pod niego przyklejać płyty do ścian? Akurat by weszły, bo mają 2,60 m. 2. Czy najpierw przykleić płyty na ściany i do nich dopiero montować profile i przykręcać płyty? Wtedy sufit musiałbym dać jeszcze niżej. I jeszcze jedno mnie zastanawia. Czy powinienem dać folię paroizolacyjną? Nad stropem jest poddasze z ogrzewaniem podłogowym. Wspomóżcie, proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.08.2022 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Najpierw płyty na ścianach. To nie dyskryminuje aby potem przykręcić profile nad płytami. Stracisz tylko grubość płyty czyli sufit na poziomie 2,58.Jeśli przykręcisz sufit wyżej to tak czy inaczej oprócz całej płyty będziesz sztukował po kawałeczki. Jeśli to łazienka to powinien być kanał wentylacyjny. Dlatego przy suficie podwieszanym kanał powinieneś podzielić na 2 części lub będzie on ( wentylator) u góry nas podwieszeniem a w suficie umieścić kratkę.Folia jest zbędna, natomiast w mokrym pomieszczeniu wentylacja koniecznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quern 08.08.2022 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Najpierw płyty na ścianach. To nie dyskryminuje aby potem przykręcić profile nad płytami. Stracisz tylko grubość płyty czyli sufit na poziomie 2,58. Jeśli przykręcisz sufit wyżej to tak czy inaczej oprócz całej płyty będziesz sztukował po kawałeczki. Dzięki, tak zatem zrobię. Jeśli to łazienka to powinien być kanał wentylacyjny. Dlatego przy suficie podwieszanym kanał powinieneś podzielić na 2 części lub będzie on ( wentylator) u góry nas podwieszeniem a w suficie umieścić kratkę. Folia jest zbędna, natomiast w mokrym pomieszczeniu wentylacja koniecznością. To łazienka, w której będzie też piec gazowy. W łazience jest komin. Teraz nie wiem, czy z tą wentylacją trzeba coś bardziej kombinować? Wentylator mogę montować w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.08.2022 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Jeśli jest kanał wentylacyjny a w łazience będzie montowany kocioł gazowy to wentylatora wyciągowego nie dawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quern 08.08.2022 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Jeśli jest kanał wentylacyjny a w łazience będzie montowany kocioł gazowy to wentylatora wyciągowego nie dawaj. OK, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts