Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na elewację grafitowy Swisspor czy coś innego?

corey10

Recommended Posts

Chciałbym poradzić się odnośnie styropianu elewacyjnego. Wstępnie wyszukałem sobie że najlepszy stosunek cena/izolacja ma styropian grafitowy Swisspor LAMBDA PLUS fasada 032 w cenie 323 zł/m3. Jego wadą jest ponoć kruchość. Nie podają nawet parametru CS.

Jeden z dużych sprzedawców "na gębę" stwierdził że twardszy i mocniejszy jest Swisspor LAMBDA MAX fasada 031 w cenie 377 zł/m3, ale wiadomo że chce sprzedać więc mu nie ufam do końca.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał kontakt z oboma Swissporami i jest w stanie coś o nich powiedzieć? Czy warto dopłacić do LAMBDY MAX?

A może kupić jeszcze coś innego?

.

Te magiczne 031 lub 032 to tylko w warunkach laboratoryjnych przy 20C na zewnątrz.

.....

Analogicznie te białe styropiany mają moze nie magiczne ale zwykłe 036, 038, 040 i wyzsze, równiez w warunkach laboratoryjnych, czyli róznica lambd sie nie zmienia.

Elewację ociepla sie na ogół raz, ceny energii na razie mniejsze nie będą, a mogą byc wyzsze. Co do nagrzewania sie grafitu od słonca to dobra ekipa ma na rusztowaniu zasłony i słonca sie nie boi.

Ja polecał styropian alamentti (jakoś tak). Miałem dwa na budowie. Właśnie to alamentti i swisspora grafitowego z biala wartstwa. Przepraszam ale ten swisspor to nie porozumienie; miękki, nie trzymał wymiaru. Poza tym większość wykonawców na moim terenie pytało o materiał jaki mam lub jaki zamierzam kupić. Wszyscy polecali właśnie to to:)

Nie wiem jak elewacyjny ale na podłogi miałem EPS 100 Swisspora i to był masywny styropian. Trudno w tym było rzeźbić nożem termicznym czy zwykłym do styropianu.

Na elewacje brałem zwykłego Knaufa 0.031 22cm, bo nie robią w tym rozmiarze najlepszego. Też moim zdaniem dobry styropian. Bez porównania z tymi szarymi nonameami, co obecnie zalewane są budowy.