Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Większy uchwyt zewnętrzny do okien HST

Recommended Posts

Masz dokładnie ten uchwyt ze zdjęcia, czy pokazałeś przykładowy? Zestaw z klamką GU ma ten uchwycik troszkę głębszy, ale czy to Ci wystarczy? Najpewniej zmiana uchwytu / klamki może wymagać poprawki frezowania otworu.

Może łatwiej będzie zmienić na klamkę obustronną? Albo domontować zewnętrzny pochwyt, np. balkonowy z Hoppe (o symbolu E430?) Tylko te elementy mogą wymagać domontowania także dodatkowego odboju dla skrzydła jezdnego.

Na zdjęciu był przykładowy, przyznam że dopiero teraz pierwszy raz przyjrzałem się temu uchwytowi i jest oznaczenie producenta, wygląda na to że to ten.

Nawet w tym sklepie jest klamka zewnętrzna, no ale nie chciałbym klamki, tylko uchwyt jakiś większy, mógłby nawet wyglądać jak klamka, byleby nie dawał możliwości otwarcia z zewnątrz. Niestety wygląda na to że nie ma takiej opcji. Może jestem jedyny na świecie który uważa ten "uchwyt muszlowy" za niewygodny.

• 2 months później...
Ależ ja durny jestem...

Przecież uchwyt nie może wystawać poza powierzchnię skrzydła, bo będzie haczył przy odsuwaniu o nieruchome skrzydło.

Trochę mi zajęło zauważenie tego prostego faktu.

Niekonieniecznie.

Np.: przy obustronnej klamce stosuje się odbój dla skrzydła nie na ościeżnicy, a na części stałej.

Ależ ja durny jestem...

Przecież uchwyt nie może wystawać poza powierzchnię skrzydła, bo będzie haczył przy odsuwaniu o nieruchome skrzydło.

Trochę mi zajęło zauważenie tego prostego faktu.

Pochwyt nie może być zbyt głęboki, gdyż znacznie szybciej możnaby stracić paluchy przez nieuwagę- w przypadku ustawienia niejako standardowego, gdzie jedno skrzydła chowa się za drugie