szary84 11.08.2022 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Witam, jestem na etapie poszukiwań wykonawcy do dachu. Odbyłem już rozmowy z kilkoma i większość z nich sugerowała wzmocnić konstrukcję więźby np. poprzez dodanie płatwi pośrednich lub zwiększenie przekroju krokwi... Co o tym sądzicie czy mogę prosić forumowych cieśli o wypowiedź na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 12.08.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 To już wykonawcom tak roboty brakuje, że bawią się w konstruktorów? Nie daj sobie namącić w głowie, ktoś kto się zna albo przynajmniej powinien zaprojektował ten dach tak a nie inaczej i tak mają go zrobić. Jeżeli masz wątpliwości to rozmawiaj o nich z tym kto ci ten projekt zrobił a nie z cieślami z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.08.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Za mały kąt aby bez podparcia. Dlatego wyszła ścianka kolankowa bardzo bogato zbrojona, ale to jest błąd myślenia konstruktora. W takim układzie wszystkie siły przechodzą na murłatę, daj szpilki co metr i krokwie łączone z murłatą na gniazda, zamki plus gwóźdź chrystusowy ( wkręt) a nie na blaszki i gwoździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.08.2022 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Nie widzę nic złego w tym, że cieśla wypowiada się na temat więźby. Rady doświadczonego cieśli są bardzo cenne. Należy jednak pamiętać, że więźbę odbiera kierownik budowy i to z nim warto skonsultować wszelkie wątpliwości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szary84 24.08.2022 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Za mały kąt aby bez podparcia. Dlatego wyszła ścianka kolankowa bardzo bogato zbrojona, ale to jest błąd myślenia konstruktora. W takim układzie wszystkie siły przechodzą na murłatę, daj szpilki co metr i krokwie łączone z murłatą na gniazda, zamki plus gwóźdź chrystusowy ( wkręt) a nie na blaszki i gwoździe Wieniec jest już wykonany, szpilki są rozstawione 130-140cm. Mam trochę problemów z tym projektem bo od początku są jakieś nieścisłości i różnice pomiędzy rysunkami architektonicznymi a konstrukcyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.08.2022 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Mam trochę problemów z tym projektem bo od początku są jakieś nieścisłości i różnice pomiędzy rysunkami architektonicznymi a konstrukcyjnymi. Czyli chyba standard. U mnie ekipa była na gorącej linii z KB szczególnie przy wieńcach właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts