rettiwer 12.08.2022 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Witam, mam mały pokój o powierzchni 20m2 na poddaszu do którego chciałbym zamontować rekuperacje, ponieważ szybko robi się w nim zaduch. Chciałbym uniknąć tych rekuperatorów rurowych ze względu na hałas, mam możliwość zamontowania normalnej centrali za ścianą, na której jest strych i ściana w której można zamontować czerpnie i wyrzutnię. Czy bylibyście w stanie zaproponować jakieś rozwiązania na takie miniaturową skalę, wydać chciałbym do 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 12.08.2022 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Jeśli tylko jeden pokój, a budżet na całość to 3000zł, to zostaje tylko coś pokroju Dospel Luna, albo Weber. Ale nie oczekuj za te pieniądze szału. Po prostu będzie po taniości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.08.2022 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 mam mały pokój o powierzchni 20m2 [...] Czy bylibyście w stanie zaproponować jakieś rozwiązania na takie miniaturową skalę, wydać chciałbym do 3000 zł. Nie znajdziesz dobrego rozwiązania. A jak nawet to drogo. Centrale rekuperacyjne są za duże na tak małą kubaturę Więc po pierwsze nie zejdą tak nisko z obrotami, jakbyś potrzebował. Po drugie, jak kupisz najtańszą centralę i ustawisz na jej minimalne obroty, to zimą wymiennik będzie non stop zalany wodą i jego sprawność będzie tragiczna. Z kolei centrala z wymiennikiem ERV czy celulozowym co najmniej dwukrotnie przekroczy Twój budżet. IMO masz dwie opcje - albo podłączyć więcej kubatury do centrali, albo przeprosić się ze ściennym. W tej drugiej opcji wybierz rekuperator, który jednocześnie nawiewa i wywiewa powietrze (nie cyklicznie, na zmianę). Dobrze, jakby też odzyskiwał wilgoć. Ja bym celował Lossnay VL-50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyth81 13.08.2022 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 (edytowane) Ja bym celował Lossnay VL-50. Czy takie cudo można zainstalować w łazience jako jedyny system wentylacji niewielkiego mieszkania? na ulotce pokazują montaż w pokojach ale nie rozumiem jak w takiej sytuacji wygląda wentylacja łazienki i kuchni Edytowane 13 Sierpnia 2022 przez Edyth81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts