dynybol 18.08.2022 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Cześć Szukam pompy ciepła do domu modernizowanego. Ogrzewanie oparte na grzejnikach. Dom ocieplony.Energia końcowa dla pompy ciepła obliczona : 7500 kWh/rok (ogrzewanie + c.w.u) Dostałem 2 oferty: 1. Mitsubishi Zubadan PUD-SHWM80YAA + zasobnik C.W.U. 2. Kaisai Split Arctic KHA-10RY1 + zasobnik C.W.U. Różnica w cenie między Mitsubishi a Kaisai to około 6000zł. Chciałem się zapytać czy brać tańszą ofertę (Kaisai) czy tez warto dopłacić do droższego Mitsubishi.Na obie pompy mam 5lat gwarancji. Czy ktoś bardziej obeznany w temacie mogły coś podpowiedzieć ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.08.2022 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Należy wykonać OZC budynku i zamieścić wyniki na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2022 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Ogrzewanie oparte na grzejnikach Wyciągnij od sprzedawców tabelkę jaką moc i COP mają pompy z ich ofert w zależności od temperatury DZ i GZ. Jaką temperaturą potrzebujesz zasilić grzejniki w największe mrozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynybol 18.08.2022 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Wyciągnij od sprzedawców tabelkę jaką moc i COP mają pompy z ich ofert w zależności od temperatury DZ i GZ. Jaką temperaturą potrzebujesz zasilić grzejniki w największe mrozy? Podczas dużych mrozów na obecnym gazowym ogrzewaniu miałem na piecu około 55-57st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.08.2022 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Podczas dużych mrozów na obecnym gazowym ogrzewaniu miałem na piecu około 55-57st C. Podałes wczesniej Ek, dla doboru mocy pompy dana calkiem zbedna, ale skoro Ek =7500 kWh to Eu > 22500 kWh, z tej wielkosci Eu nalezy domniemywac ze obciazenie cieplne budynku powyzej 10 kW. Dla podanej max temperatury zarówno Mitshubishi jak i Kaisai a szczegolnie Kaisai nie nadają sie do tego domu. Dobrym wyborem bedzie Daikin Altherma 3 H HT czyli wysokotemperaturowy, aczkolwiek nie najtanszym, raczej koszt w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynybol 18.08.2022 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Dobra może inaczej. Przy starym piecu gazowym (co nie jest oszczędny - otwarta komora spalania) zużywam gazu: 2700m3/rok lub inaczej 30000 kWh/rok Poniżej wycinek z analizy energetycznej budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.08.2022 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Dobra może inaczej. Przy starym piecu gazowym (co nie jest oszczędny - otwarta komora spalania) zużywam gazu: 2700m3/rok lub inaczej 30000 kWh/rok Poniżej wycinek z analizy energetycznej budynku [ATTACH=CONFIG]460413[/ATTACH] Podaj z tej analizy taki parametr jak: "projektowe obciązenie cieplne budynku". Jezeli go nie ma to ta cała analiza nie jest wiele warta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynybol 18.08.2022 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Podaj z tej analizy taki parametr jak: "projektowe obciązenie cieplne budynku". Jezeli go nie ma to ta cała analiza nie jest wiele warta Nie widzę nic takiego jak "projektowe obciążenie cieplne" Podałes wczesniej Ek, dla doboru mocy pompy dana calkiem zbedna, ale skoro Ek =7500 kWh to Eu > 22500 kWh, z tej wielkosci Eu nalezy domniemywac ze obciazenie cieplne budynku powyzej 10 kW. Dla podanej max temperatury zarówno Mitshubishi jak i Kaisai a szczegolnie Kaisai nie nadają sie do tego domu. Dobrym wyborem bedzie Daikin Altherma 3 H HT czyli wysokotemperaturowy, aczkolwiek nie najtanszym, raczej koszt w drugą stronę. Eu zakładam, że to Energia użytkowa (proszę mnie poprawić jak się mylę) To dla gazu tylko mam obliczone: Energia użytkowa dla C.O.: 20100 kWh/rok Energia użytkowa dla C.W.U. : 5500kWh/rok Panowie powiedzcie przynajmniej o jakiej mocy ta pompa ma byc, bo już mam kil;ka wycen i moc waha się od 7kW do 13kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.08.2022 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Nie widzę nic takiego jak "projektowe obciążenie cieplne" Eu zakładam, że to Energia użytkowa (proszę mnie poprawić jak się mylę) To dla gazu tylko mam obliczone: Energia użytkowa dla C.O.: 20100 kWh/rok Energia użytkowa dla C.W.U. : 5500kWh/rok Panowie powiedzcie przynajmniej o jakiej mocy ta pompa ma byc, bo już mam kil;ka wycen i moc waha się od 7kW do 13kW Nie ma czegos takiego jak energia uzytkowa co i cwu obliczona dla gazu. Ta energia to energia konieczna dla budynku i cwu niezaleznie od nosnika energii. Aby okreslic moc pompy konieczne sa obliczenia OZC. Nikt tu na podstawie tych szczatkowych informacji nie poda tej wielkosci. Nie rozumiem jak mozna ofertowac pompy nie mając dokladnych obliczen dla domu juz uzytkowanego o słabym ociepleniu. Poza tym Eu dla c.o. tez moze byc niewiarygodne, skoro nie ma podanego projektowego obciązenia cieplnego. Całe to opracowanie jest mało wiarygodne. Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynybol 19.08.2022 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Zrobiłem mniej więcej obliczenia przy pomocy: https://cieplo.app/start tu wynik:https://cieplo.app/wynik/16ju6 Dom jest nieregularny - pow ogrzewana to 166m2 Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez dynybol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.08.2022 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Zrobiłem mniej więcej obliczenia przy pomocy: https://cieplo.app/start tu wynik: https://cieplo.app/wynik/16ju6 Obliczenia to za duzo powiedziane, powiedziałbym ze raczej to szacunki. W kazdym razie pompa musi miec moc powyzej 10 kW, ile powyzej to juz trzeba obliczyc, ale te 14 kW zdaje sie byc mniej wiecej. Teraz pytanie jak sie mają te oferty do rzeczywistosci, czyli Mitshubishi 8 kW? po prostu nijak. O dwóch strefach nawet nie wspomne. Jak dla mnie co ma instalator w magazynie to próbuje wypchnąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts