Kum_pela 19.08.2022 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Mam pytanie, jakiś czas temu miasto wykonywało drogę utwardzona, ze zjazdami do działek. Nie zostałam poinformowana o tym żadnym pismem przypadkiem pojechałam na swoją działkę i widziałam pracujące maszyny. Moja działka (0.5ha) wcześniej została podzielona na 4 działki po ok 12 ar. Do każdej z nich powinna być droga (zjazd z głównej drogi) gdzie wykonawca - inwestor ma obowiązek je zrobić. I teraz pytanie droga Skończona zjazd jest jeden, pismo napisalam zero odpowiedzi, w urzędzie byłam proszą czekać na oficjalne pismo. Co wg was powinnam zrobić, nie znam się na prawie czy mogę to zgłosić gdzieś dalej. Jeśli chciałabym się budować na którejś z działek to nie mogę bo nie na każdej mam wjazd i koło się zamyka. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.08.2022 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Normalna koleność: wypis z MPZP/WD, zgoda zarządcy drogi, projekt drogowy, wykonanie, odbiór + inw. powykonawcza. Jest fun, sa koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.08.2022 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Podrzuć zdjęcie aktualnej mapy twojej działki jak to wygląda. Od kiedy jest podzielone na 4 części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.08.2022 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Pytanie czy na mapie z projektem przebudowy drogi były już wydzielone Twoje 4 działki? Jeśli już były, to błąd projektu lub niedopatrzenie wykonawcy, jesli jeszcze nie było podziału na mapie to twoja broszka . --> #2. Projekty bywają robione dużo wcześniej, bo koncepcje, przetargi itp , nawet kilka lat się zdarza (aczkolwiek nie powinno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kum_pela 22.08.2022 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Moje działki podzielone w 2016 r z mapy wynika w zalacziku mam nadzieje ze sie dodal jest skan . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kum_pela 22.08.2022 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 tu moze wieksza lepiej widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.08.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Są cztery działki ewidentnie więc powinny być cztery zjazdy. Pozostaje czekać na oficjalne pismo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.08.2022 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Pytanie ile lat wcześniej była pobrana mapa pod projekt drogi. Idź do urzędu aby zobaczyc projekt drogi, jeśli twoje działki sa na projekcie i są zaprojektowane wjazdy, to pisemnie złóż protest i do galopu urząd. Ale projekt moze być na "starej" mapie i będzie zonk. Daty projketowania drogi trzeba porównać z datami wydzielenia twoich działek, będzie syf, kiła i mogiła. Nikt nie będzie winny bo to Polska w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 22.08.2022 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Zapewnienie dostępu do drogi publicznej nie oznacza, że zarządca drogi ma wybudować zjazd.Dla ułatwienia Ustawa o drogach publicznych art. 29 pkt 1 - 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 23.08.2022 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Zapewnienie dostępu do drogi publicznej nie oznacza, że zarządca drogi ma wybudować zjazd. Dla ułatwienia Ustawa o drogach publicznych art. 29 pkt 1 - 4. Czyli ten jeden zjazd z czterech który zrobili to losowo wybrali albo kostką rzucili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 23.08.2022 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Czyli ten jeden zjazd z czterech który zrobili to losowo wybrali albo kostką rzucili? Skąd ta agresja? Ja nie wymyślam przepisów, co najwyżej je realizuję. Odtworzyli zjazd jaki istniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kum_pela 24.08.2022 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Nie istniał zaden zjazd bo niedawno moj wujek obok mnie zaczął się budować ogradzać i tam gdzie miał bramę zrobili mu wjazd a u mnie nie ogrodzone nie było widcznego wjazdu wyjeżdzonego wiec zrobili ze dwa metry od plotu sasiada i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kum_pela 24.08.2022 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Wydaje mi się ze losowo - kostką wyłozyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.08.2022 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Skąd ta agresja? Ja nie wymyślam przepisów, co najwyżej je realizuję. Odtworzyli zjazd jaki istniał. Nie agresja tylko staram się być konkretny a nie lanie wody jak większość na tym forum. Na starej mapie zjazdu nie ma więc co mieli odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 24.08.2022 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Nie agresja tylko staram się być konkretny a nie lanie wody jak większość na tym forum. Na starej mapie zjazdu nie ma więc co mieli odtworzyć. I co to wnosi? Jak właściciel działki chce mieć zjazd, to musi o niego wystąpić, a potem zrobić na własny koszt. Taka jest obecnie wykładnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kum_pela 25.08.2022 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 I co to wnosi? Jak właściciel działki chce mieć zjazd, to musi o niego wystąpić, a potem zrobić na własny koszt. Taka jest obecnie wykładnia. Czy jeśli nie było w ogole drogi tylko polna to również mam wnosić bo rozumiem ze chciałam poszerzyc istniejący i zgłosiłam to do starostwa ( bo tamta była powiatowa ) i wystarczyłą zgoda i wtedy na wlasny koszt poszerzałam a tu jest sytuacja ze w ogole nie odnieśli się do już istniejącej mapki wiec chyba ich obowiązkiem było wykonać wjazdy wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 25.08.2022 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Zjazdy z drogi publicznej podczas przebudowy drogi są robione tylko wówczas kiedy istnieją zanim dojdzie do przebudowy drogi. Jeżeli twoich zjazdów nie było przed przebudową drogi to zarządca drogi ich nie wybudował. To w twoim interesie jest budowa zjazdu z drogi publicznej na posesje nie zarządcy drogi. Zarządca nie ma żadnego obowiązku budowy takiego zjazdu jeżeli przed budową takowy zjazd nie istniał. Trzeba pamiętać o tym żeby zjazd był legalny to musi być wydana zgoda zarządcy drogi na jego powstanie. Zgoda wydawana jest w formie decyzji lokalizacyjnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts