Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnianie wanny

Zwolay

Recommended Posts

Witam- pytanie jest takie-mamy zabiudowaną wannę akrylową, fachowiec uszczelnił ją przy 3 ścianach do których ona przylega ale pozostaje jeszcze dłuższy bok ten od strony łazienki- tam wanna jest obudowana płytkami.i jakimiś bloczkami. I teraz uwaga-czy na tym boku między krawędzią wanny a płytkami też powinno być uszczelnienie?Bo są szpary-takie ok 1-2 mm.Bardzo prosze o poradę bo fachowiec się ulotnił a ja się na tym nie znam-prosze o info czym w razie czego to uszczelnić.Pozdrawiam/

Niczym nie złapał tylko na łączeniach fuga od płytek weszła także na boki owej szpary. Silikon najlepiej biały bo takie są płytki i wanna. Przed silikonowaniem zabezpiecz dokładnie taśmą malarską brzeg płytki i wanny tak aby widoczna była tylko szpara i zaokrąglona część płytki.

Podczas aplikowania silikonu staraj się obciąć tylko najmniejszy otwór w nakręcanym aplikatorze tak aby silikon trafiał jak najgłębiej w szparę. Fugę tą widoczną najlepiej lekko wyskrobać nożem tak aby pomiędzy płytką a wanną był tylko silikon.

Podczas kąpieli i pracy wanny te części fugi mogą i tak z biegiem czasu wykruszyć się

Po zasilikonowaniu warto namoczyć palec w płynie do mycia naczyń ludwik i przejechać palcem miejsce połączenia wanny z płytką tak aby utworzył się jednolity łuk.

Nadmiar silikonu wyjdzie na taśmę malarską nie brudząc wanny i płytek a płyn Ludwik nie pozwoli na ubrudzenie silikonem palca.

Taśmę oczywiście zedrzeć za świeża przed wyschnięciem silikonu..

Jeszcze jedno pytanie-bo znalazłem w domu coś takiego: Ceresit Samitary Flexilicone CS 25 -może być? Bo skoro mam (on jest co prawda bezbarwny ale to nie szkodzi) to nie chce mi się specjalnie jechać do OBI czy innej Castoramy po tego Mapesila. Jak może być to go wieczorem zassuję tylko prosze o info bno nie chcę czegoś skopać.