Zwolay 19.08.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Witam- pytanie jest takie-mamy zabiudowaną wannę akrylową, fachowiec uszczelnił ją przy 3 ścianach do których ona przylega ale pozostaje jeszcze dłuższy bok ten od strony łazienki- tam wanna jest obudowana płytkami.i jakimiś bloczkami. I teraz uwaga-czy na tym boku między krawędzią wanny a płytkami też powinno być uszczelnienie?Bo są szpary-takie ok 1-2 mm.Bardzo prosze o poradę bo fachowiec się ulotnił a ja się na tym nie znam-prosze o info czym w razie czego to uszczelnić.Pozdrawiam/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.08.2022 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Fachowiec powinien uszczelnić to albo bezbarwnym silikonem takim na który osadzał wannę na bloczkach lub silikonem w kolorze fug na płytkach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwolay 20.08.2022 02:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Ale czy to ma być jakiś konkretny rodzaj silikonu? sanitarny czy jakiś inny? Ten octowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.08.2022 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Skoro rozmawiamy o wannie i łazience to ma się rozumieć że sanitarny. Najlepiej zamieść fotkę boku wanny i owej szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwolay 20.08.2022 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Jak widać złapał czymś tylko na łączeniach płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.08.2022 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Niczym nie złapał tylko na łączeniach fuga od płytek weszła także na boki owej szpary. Silikon najlepiej biały bo takie są płytki i wanna. Przed silikonowaniem zabezpiecz dokładnie taśmą malarską brzeg płytki i wanny tak aby widoczna była tylko szpara i zaokrąglona część płytki.Podczas aplikowania silikonu staraj się obciąć tylko najmniejszy otwór w nakręcanym aplikatorze tak aby silikon trafiał jak najgłębiej w szparę. Fugę tą widoczną najlepiej lekko wyskrobać nożem tak aby pomiędzy płytką a wanną był tylko silikon.Podczas kąpieli i pracy wanny te części fugi mogą i tak z biegiem czasu wykruszyć sięPo zasilikonowaniu warto namoczyć palec w płynie do mycia naczyń ludwik i przejechać palcem miejsce połączenia wanny z płytką tak aby utworzył się jednolity łuk.Nadmiar silikonu wyjdzie na taśmę malarską nie brudząc wanny i płytek a płyn Ludwik nie pozwoli na ubrudzenie silikonem palca.Taśmę oczywiście zedrzeć za świeża przed wyschnięciem silikonu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwolay 20.08.2022 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Dzięki- ale silikon w końcu jaki ma być?? Gdzieś wyczytałem że ten octowy nie nadaje się do akrylu, gdzie indziej że się nadaje- bądź tu mądry i pisz wiersze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.08.2022 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Silikon sanitarny Mapesil AC 100 310 ml Biały Mapei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwolay 20.08.2022 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwolay 20.08.2022 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Jeszcze jedno pytanie-bo znalazłem w domu coś takiego: Ceresit Samitary Flexilicone CS 25 -może być? Bo skoro mam (on jest co prawda bezbarwny ale to nie szkodzi) to nie chce mi się specjalnie jechać do OBI czy innej Castoramy po tego Mapesila. Jak może być to go wieczorem zassuję tylko prosze o info bno nie chcę czegoś skopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.08.2022 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Może być. To Twoja łazienka więc jeśli nie rażą cię takie lekkie niedoskonałości .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts