Crox 20.08.2022 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Cześć, mam następujący problem. Firma postawiła mi Domek letniskowy cały z drewna. Chcę ocieplić poddasze. Obecnie wygląda to tak: patrząc od zewnątrz: Gont -> deski dachu złapane do belek (kalenicy?) o wysokości 12 cm. Chcę położyć wełnę 10cm, w zasadzie zostaje 2 cm szczeliny wentylacyjnej, ale nie została położona folia paroprzepuszczalna, a wełna będzie i tak zamknięta tzn. Nie ma nigdzie wloty/wylotu powietrza od zew. A od wew. Będzie folia paroizolacyjna i deski. Czy jak zostawię tą szczelinę 2 cm to mimo wszystko ta para w jakiś sposób (mikroszczeliny między deskami?) się ulotni czy jest ryzyko gnicia dachu i są jakieś inne sposoby? Z góry dziękuję za każdą merytoryczna i pomocna odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.08.2022 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Dach oprócz gontu jest deskowany na całej powierzchni > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crox 21.08.2022 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Dach oprócz gontu jest deskowany na całej powierzchni > Tak, deskowanie na całej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.12.2022 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2022 musisz zaewnić otwory wlotowe i wylotowe. Gont nie przepusci pary i może tutaj być problem z wykropleniem kondensatu i potem atakowaniem drewna przez grzyby i pleśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts