Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odprowadzenie skroplin klimatyzacji

Recommended Posts

chciałbym odprowadzić skropliny z klimatyzatora do rury odpowietrzenia kanalizacji - klimatyzator będzie poniżej rury odpowietrzającej około 80 cm - będzie zastosowana pompka do skroplin. Czy jest ryzyko "cofki" z kanalizacji czego efektem będzie smród z klimatyzatora ?

będę wdzięczny za zdanie profesjonalistów

chciałbym odprowadzić skropliny z klimatyzatora do rury odpowietrzenia kanalizacji - klimatyzator będzie poniżej rury odpowietrzającej około 80 cm - będzie zastosowana pompka do skroplin. Czy jest ryzyko "cofki" z kanalizacji czego efektem będzie smród z klimatyzatora ?

będę wdzięczny za zdanie profesjonalistów

Użyj pompki która nie wymaga syfonu - np mini orange

Zrób wszystko, aby nie używać pompki. Ponoć ta mini-orange jest "najlepsza", ale to i tak jest fatalne rozwiązanie. Nie wiem jak działają te gorsze, ale taka pompka pada mniej więcej miesiąc po gwarancji. Najpierw potwornie się tłucze, a po jakimś czasie mamy strumyk wody po ścianie. Po trzeciej takiej pompce przestałem je wymieniać i pracowałem kilka lat na podstawianym wiaderku. W końcu zrobiłem większy remont i odprowadziłem skropliny grawitacyjnie jak należy. Serwisanci z klimatyzacji powiedzieli mi, że 90% tzw. "awarii klimatyzacji" do których jeżdżą to awaria odpływu skroplin (albo pompka padła, albo się coś zatkało). Rzadko się zdarzają awarie urządzeń klimatyzacyjnych. Serwisanci z klimatyzacji mówili, że kilka lat temu była jakaś nowa pompka skroplin (chyba polskiej produkcji) o wydłużonej trwałości i dużo droższa, ale nie zgłębiałem tematu...

Użyj pompki która nie wymaga syfonu - np mini orange

dzięki, taka została zastosowana - przyznam jednak , że mam obawy co do zalania. Jak często powinno się taką pompkę wymienić ( już bez znaczenia czy dobra czy popsuta) ? - chodzi mi tu o profilaktykę.

Czy może jest coś jeszcze lepszego na rynku ?