MiroMirek 21.08.2022 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 chciałbym odprowadzić skropliny z klimatyzatora do rury odpowietrzenia kanalizacji - klimatyzator będzie poniżej rury odpowietrzającej około 80 cm - będzie zastosowana pompka do skroplin. Czy jest ryzyko "cofki" z kanalizacji czego efektem będzie smród z klimatyzatora ?będę wdzięczny za zdanie profesjonalistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.08.2022 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Zastosuj syfon kulkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 21.08.2022 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Zastosuj syfon kulkowy. dzięki, jeszcze doprecyzuje - ta rurka będzie na nieogrzewanym poddaszu - czyli w zimie mróz, w lecie ukrop - ma to znaczenie dla tego syfonu kulkowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 21.08.2022 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Zima w teorii nie będzie tam skroplin. Jeśli chodzi o lato, to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.08.2022 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 chciałbym odprowadzić skropliny z klimatyzatora do rury odpowietrzenia kanalizacji - klimatyzator będzie poniżej rury odpowietrzającej około 80 cm - będzie zastosowana pompka do skroplin. Czy jest ryzyko "cofki" z kanalizacji czego efektem będzie smród z klimatyzatora ? będę wdzięczny za zdanie profesjonalistów Użyj pompki która nie wymaga syfonu - np mini orange Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 22.08.2022 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Zrób wszystko, aby nie używać pompki. Ponoć ta mini-orange jest "najlepsza", ale to i tak jest fatalne rozwiązanie. Nie wiem jak działają te gorsze, ale taka pompka pada mniej więcej miesiąc po gwarancji. Najpierw potwornie się tłucze, a po jakimś czasie mamy strumyk wody po ścianie. Po trzeciej takiej pompce przestałem je wymieniać i pracowałem kilka lat na podstawianym wiaderku. W końcu zrobiłem większy remont i odprowadziłem skropliny grawitacyjnie jak należy. Serwisanci z klimatyzacji powiedzieli mi, że 90% tzw. "awarii klimatyzacji" do których jeżdżą to awaria odpływu skroplin (albo pompka padła, albo się coś zatkało). Rzadko się zdarzają awarie urządzeń klimatyzacyjnych. Serwisanci z klimatyzacji mówili, że kilka lat temu była jakaś nowa pompka skroplin (chyba polskiej produkcji) o wydłużonej trwałości i dużo droższa, ale nie zgłębiałem tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.08.2022 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Użyj pompki która nie wymaga syfonu - np mini orange dzięki, taka została zastosowana - przyznam jednak , że mam obawy co do zalania. Jak często powinno się taką pompkę wymienić ( już bez znaczenia czy dobra czy popsuta) ? - chodzi mi tu o profilaktykę. Czy może jest coś jeszcze lepszego na rynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.08.2022 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Nic lepszego nie znajdziesz.Przed sezonem sprawdzasz działanie lejąc intensywnie wodę w klimatyzator.Pompkę montuj z nastawieniem, że będzie konieczna wymiana.Niestety są one zawodne.Dlatego zaleca się robić odpływ grawitacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts