Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja przeciwilgociowa

matyspio

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące wykonania izolacji przeciwwilgociowej przed ułożeniem styro i ogrzewania podłogowego.

Znajomy budowlaniec twierdzi, że koniecznie powinienem wyczyścić posadzkę i nałożyć warstwę izolacji w płynie przed położeniem styro .

Jeżeli nie mam zwiększonego ryzyka podejścia wilgoci, dom stoi dość wysoko nad poziom gruntu, to jest sens tej roboty ??

Hydroizolacje pod chudziakiem mam wykonaną, na prawdę jest potrzeba kładzenia kolejnej warstwy papy nad ...?

To chyba coś się nie zgadza. Najlepiej pokaż przekrój z projektu i o którą konkretnie warstwę chodzi.

Jaka hydroizolacja została wykonana pod "chudziakiem" i jakie warstwy są poniżej?

Folia to oczywista sprawa, dopytywałem potrzebę kładzenia pod nią dodatkowej warstwy izolacji....

Jeden kolega budowlaniec stwierdził, ze obowiązkowo wysmarować jakąś izolacją w płynie przed położeniem folii.

Drugi, że u mnie nie ma takiej potrzeby, a jeżeli już to tylko papa na gorąco.

Dopytuje bo papy sam nie położę, jeżeli inna wersja jest bezsensowna (pomijając inne nienajtańsze propozycje) to skończy się na folii standardowo jak to robi większość. Z tym, że raczej myślałem o 0,5mm a nie 0,2mm.

Chociaż mój hydraulik chce położyć 0,2 bo twierdzi, że 0,5 nie można tak dobrze dopasować do wszelkich rurek i kabli które mam na podłodze, i że dobrze położona 0,2 będzie lepsza niż źle położona 0,5.

Tak nawiasem to jego zdaniem najlepiej położyć folię na pierwszej warstwie styropianu...

Edytowane przez matyspio

Powiedzcie czym grozi takie ułożenie folii między warstwami styropianu?

Według majstra plusem jest to że dokładniej ją ułoży, nie będą mu przeszkadzały instalacje wodne i elektryczne ułożone na podłodze. I przede wszystkim nie przetrze się, ani nie podziurawi tak jak to bywa na chudziaku ...