matyspio 22.08.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Mam pytanie dotyczące wykonania izolacji przeciwwilgociowej przed ułożeniem styro i ogrzewania podłogowego.Znajomy budowlaniec twierdzi, że koniecznie powinienem wyczyścić posadzkę i nałożyć warstwę izolacji w płynie przed położeniem styro .Jeżeli nie mam zwiększonego ryzyka podejścia wilgoci, dom stoi dość wysoko nad poziom gruntu, to jest sens tej roboty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2022 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Jeżeli nie mam zwiększonego ryzyka podejścia wilgoci, dom stoi dość wysoko nad poziom gruntu, to jest sens tej roboty ?? https://forum.muratordom.pl/entry.php?132776-Folia-czy-papa-na-chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 22.08.2022 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Hydroizolacje pod chudziakiem mam wykonaną, na prawdę jest potrzeba kładzenia kolejnej warstwy papy nad ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 22.08.2022 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Hydroizolacje pod chudziakiem mam wykonaną, na prawdę jest potrzeba kładzenia kolejnej warstwy papy nad ...? To chyba coś się nie zgadza. Najlepiej pokaż przekrój z projektu i o którą konkretnie warstwę chodzi. Jaka hydroizolacja została wykonana pod "chudziakiem" i jakie warstwy są poniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 22.08.2022 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Sorry zakręciłem się z tą papą, pod chudziakiem jest tylko folia... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 22.08.2022 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Podsumowując. Sens jest tylko w położeniu papy, jeżeli w grę wchodziło by tylko kładzenie izolacji w płynie, to sobie darować... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2022 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 W płynie może być. Dobra masa + siatka poliestrowa (czyli tak naprawdę wyprodukowanie papy na miejscu). Tylko koszt raczej doprowadzi do przeproszenia się z papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.08.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Szlam polimerowy typu flex. Koszta niestety ogromne. Jeśli nie to folia 200um pod styropian jak większość ludzi i będzie ok jeśli nie mieszkasz na bagnach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 22.08.2022 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Folia to oczywista sprawa, dopytywałem potrzebę kładzenia pod nią dodatkowej warstwy izolacji.... Jeden kolega budowlaniec stwierdził, ze obowiązkowo wysmarować jakąś izolacją w płynie przed położeniem folii.Drugi, że u mnie nie ma takiej potrzeby, a jeżeli już to tylko papa na gorąco. Dopytuje bo papy sam nie położę, jeżeli inna wersja jest bezsensowna (pomijając inne nienajtańsze propozycje) to skończy się na folii standardowo jak to robi większość. Z tym, że raczej myślałem o 0,5mm a nie 0,2mm. Chociaż mój hydraulik chce położyć 0,2 bo twierdzi, że 0,5 nie można tak dobrze dopasować do wszelkich rurek i kabli które mam na podłodze, i że dobrze położona 0,2 będzie lepsza niż źle położona 0,5.Tak nawiasem to jego zdaniem najlepiej położyć folię na pierwszej warstwie styropianu... Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez matyspio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyspio 23.08.2022 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Powiedzcie czym grozi takie ułożenie folii między warstwami styropianu? Według majstra plusem jest to że dokładniej ją ułoży, nie będą mu przeszkadzały instalacje wodne i elektryczne ułożone na podłodze. I przede wszystkim nie przetrze się, ani nie podziurawi tak jak to bywa na chudziaku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts