Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brykiet torfowy zamiast węgla

DUNIA.MD

Recommended Posts

Jak świerzak napisałeś – gdzie link by poznać cenę tego i kaloryczność – do tego jak wiesz o tym : antysmogowe : WARTO WIEDZIEĆ

Przestrzeganie przepisów uchwały antysmogowej będzie kontrolowane. Użytkowanie niedozwolonych urządzeń grzewczych i niedozwolonego opału może zostać ukarane mandatem do 500 zł, a w przypadku dalszego łamania przepisów sprawa może zostać skierowana do sądu. Możliwa grzywna to nawet 5 000 zł!

Tak na marginesie widziałem ogłoszenie w spr. brykietu węglowego z melasą – coś 2000 zl/t w hurcie w ilościach nieograniczonych – szukali zainteresowanych do współpracy.

No i co z tym : Rząd zawiesił normy na węgiel – do sprzedaży trafi miał węglowy

https://www.symulatorogrzewania.pl/r...i-mial-weglowy

Od 29 czerwca 2022 r. obowiązuje rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska o czasowym zawieszeniu norm jakości węgla.

Znaczy sie, że nadzieje na kontrole poszły się pasać. W przyszłym sezonie także, bo wybory na horyzoncie, więc waadza będzie ....... ze strachu. Wracamy do wątków o konstrukcji trumienek, bo sezon dymowy ante portas. Czyli krata na kuny, siatka na mniejsze gryzonie, siateczka na owady i nasiona brzozy a potem reszta tekstylów i takie tam fintyfluszki...

Cosik mi się widzi, że jak ktoś np. ma mpm-a z pieniędzy za dotacje (Czyste Powietrze) to jakoś nie tak jak by miał np. w nim palić brykietem z torfu – rzecz jasna w regionie objętym antysmogową a w regionach gdzie antysmogowa już się panoszy, to chyba coś takiego uznawać będą za proceder przestępczy (Polski Alarm Smogowy).

Znaczy sie, że nadzieje na kontrole poszły się pasać.

Wyobraź sobie, że w Rybniku dopadli facia który kopceniem na łeb se ściągnął kontrolę w czasie której przyznał się do tego, że postanowienia antysmogowej są mu znane. W badanym popiel znaleźli jakieś drobiazgi metalowe, to z spalanie śmieci został mandatem ukarany i w trybie administracyjnym naznaczono mu termin na kotła wymianę – zastrzegając przy tym, że jak zaś się nie podporządkuje, to znowu mu dowalą (Gazeta Rybnicka).

Coś mi się o uszy obiło, że i w końcu za rolników też się biorą – mają dopłacać do nawozów sztucznych – co pewnie taki sam skutek przyniesie : Ceny węgla mocno w górę. Wszystko przez rządowe dopłaty? https://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/8521749,dodatek-weglowy-3-tysiace-zlotych-na-wegiel-ceny-surowca-handel.html

Firmy matki/córki – córki/siostry – w licznej rodzinie gęb do napasienia wiele.

Tak bardzo się starają i tak dla nas robią wiele : Kalendarium: III program pomocy finansowej dla Grecji https://www.consilium.europa.eu/pl/policies/financial-assistance-eurozone-members/greece-programme/timeline/

Grecki rząd podwoi dopłaty do rachunków za prąd dla odbiorców indywidualnych i firm https://www.bankier.pl/wiadomosc/Grecki-rzad-podwoi-doplaty-do-rachunkow-za-prad-dla-odbiorcow-indywidualnych-i-firm-8394059.html

Oojj/Oojj mało tego iż będzie chłodno to jeszcze do tego dojdzie głodno ale grunt, że powietrze w ciężkie mrozy będzie świrze.

Do tego jeszcze larum podnieśli, że CO2 im za mało, że CO2 im brak, że z tego powodu przemysł spożywczy może trafić szlak - o co im w tym chodzić może - kiedyś był czas, że zwałki i składy opon masowo płonęły i CO2 było jak raz a teraz co - upały i susze a że niby ognia nie ma komu podłożyć - no jak z tym jest?

Edytowane przez samsu

Może i kogos pokazowo dopadli , lecz było to w poprzednim sezonie grzewczym,kiedy udawali silnych, zwartych, gotowych. Teraz są "zdemotywowani" Odrą czyli elegancko pisząc - dryfują niczym zatrute ryby. Resztę porównań odpuszczę. Zanosi się na totalny burdel czyli należy zwiększyć zapasy. Każdy zrozumie to po swojemu. Jakby nie było, już wyciagnąłem z kartonu elektrycznego olejaka, ciepło będzie.

Torfem nie paliłem, lecz w czasach sukcesów Inspekcji Robotniczo-Chłopskich (w skrocie IRCha) dostapiłem łaski zakupu wegla brunatnego zamiast węgla kamiennego . Chyba jedną tonę zrzucono mi na podwórze. Jprdę!!! Kilka razy usiłowałem tym palić, ale gliniaste błoto z kawałkami zgniłego drewna odmawiało współpracy z ogniem czyli za cholerę palic się nie chciało. Przez miesiące to potem utylizowałem. Syf, kiła i mogiła.

Jprdę!!! Kilka razy usiłowałem tym palić, ale gliniaste błoto z kawałkami zgniłego drewna odmawiało współpracy z ogniem czyli za cholerę palic się nie chciało. Przez miesiące to potem utylizowałem. Syf, kiła i mogiła.
Oj coś chyba zwady szukasz - Harcerzem byłeś chyba i co na ognisko chrust suchy zbierałeś czy mokry a może by zadymę robić większą ten chrust przed wrzuceniem do ogniska w wodzie moczyłeś.

Podobnie jest z węglem brunatnym - mokry za cholerę palić się nie będzie - nawet ten czeski, który kaloryczność od naszego ma większa.

• Like 1

Kolego szanowny! Zlokalizowałem zakup na linii czasu, więc chyba młody jesteś jesli uważasz że wówczas był wybór. Dzisiaj sa kolejki za towarem a wtedy odpowiedź była jedna: Wyngla NI MA! Brało się to co przywieźli na skład opału po telefonie "bydzie dostawa!". Rzucili kamień węgielny koloru czarnego to też się brało, połowa do wyrzucenia przed załadowaniem pieca, z ładunku pieca połowa to popiół , cena 500.- PLZ za tonę . Raz rzucili węgiel kmienny "amerykański" gatunek "Pierwszy A " ( 550 PLZ/t) to wspominam do dzisiaj. Duże kęsy, powoli zajmowały się ogniem, stawały się całe malinowe i tak było do rana kiedy rozsypały się prawie bez śladu. Po tygodniu zdrowego hajcowania (mrozy i sniegi były że ho,ho!) wybrałem raptem pół wiaderka popiołu. O zamiane wyngla na koks, to pisało sie podania z załącznkiami o chorobie itp. Nikt nie miał zimno, czasy były durne ,ale dali my rady bez komórek i netu, głownie dzięki oszczednym pojazdom szło wszystko załatwić. Skoro na kartkach paliwowych 3 x 8L/m-c dało sie przejechać circa 2500km miesięcznie (4 x 312 km weekendowo + codziennie w teren) to było nieżle. :p Ale po to się zestarzałem aby przeżywać deja vu!? Tak ma wygladać postęp? Na ...j z nim.

Kolego szanowny!
Źle pojąłeś to co napisałem – w tym tylko o to chodziło, że to było mokre – mokrego nie da się palić – mokre się nie pali – ogień wodą się gasi.

Słyszałeś o tym, że miał do kotła musiał być mory – no i spalania miału zabronili.

Naszego węgla brunatnego, to nawet na oczy nie widziałem ale jak zacząłem temat spalania drążyć, to jeszcze na ostatnie okruchy o tym się załapałem i na podstawie własnych doświadczeń i tego co wyhaczyć o tym mi się udało – wiem, że jak by się do tego paliwa przyłożyć to szedł by pięknie.

No ale cóż – z powodu kopciuchów węglem brunatnym też palić zabronili i dla mnie nic w tym dziwnego – innego sposobu na kopciuchów po prostu nie było.

Z miałem węglowym ostro po bandzie poszli – no ale skoro za wszelką cenę chcą ogrzewanie i produkcję prądu z węgla skasować, to mamy co mamy i mieć będziem.

Prośbę mam jeszcze taką, bo zgodzić się z tym nie sposób (Teraz są "zdemotywowani" Odrą czyli elegancko pisząc - dryfują niczym zatrute ryby. ) dla mnie, to kły trza im wybić a pazury powyrywać jeśli do cosik takiego by dało się zbliżyć, to ten co przyzwolił na spalanie miału, by to w życie wprowadził a nie, że on sobie a te jego mają to w dupie.

To też ma swój wydźwięk - jak by się tak ugadali a my ciemne mamy im za to zapłacić.

:mad:Bardzo się hamuję. Gdybym napisał to co mogę powiedzieć w najbliższym gronie, to jako jaszczomb pewnie dostałbym dożywotniego bana i musiałbym tu wchodzić przez darknet albo podobnymi sztuczkami. Oczywiście gdybym czuł aż taką misję , że muszę bo się uduszę. Mam co robić i bez tego.

Kupujesz gotowy, pakowany po 10 kg jak prawie każdy brykiet.

Kiedyś wiązałem większą nadzieję z brykietem ogólnie. Próbowałem , testowałem i wolę drewno kawałkowe.

Brykiet jest ładnie spakowany w paczki, drzazgi nie wystają, rączki się nie skaleczy.

Dobry dla panienek do weekendowego przepalenia w kominku.

Brykiet torfowy (1000 kg) 1,999.00 zł - ilość Brykiet torfowy (1000 kg) Czas realizacji zamówień 3 dni robocze.

Brykiet torfowy Ałtaj jest w 100% ekologicznym paliwem. Jest to świetny zamiennik dla węgla i drewna. Palenie brykietem z torfu nie powoduje korozji kotłów i osadzania się sadzy. Popiół powstały po spaleniu idealnie nadaje się np. do kwiatów. Brykiet torfowy pakowany jest w opakowanie typu BIG BAG (1 tona).

Brykiet torfowy to idealny zamiennik węgla do tradycyjnych pieców węglowych.

wartość opałowa: ok. 16000-11000 kj/kg

wilgotność: 15%-30%

popiół: 10-20%

Dostawa GRATIS na terenie całego kraju!

BRYKIET TORFOWY EKOLOGICZNY EKO OPAŁ TANI 990,00 zł

BRYKIET TORFOWY TO IDEALNY TANI OPAŁ STOSOWANY W PIECACH, KOMINKACH I KOTŁOWNIACH kaloryczność ok 18 MJ / kg

Brykiet z torfu jest w 100% ekologicznym paliwem. Dobry zamiennik węgla i drewna, nie kruszy się. Paląc brykietem chronisz swój piec przed korozją i osadzaniem się sadzy w przewodzie kominowym.

Brykiet torfowy to opał przyszłości.

Kaloryczność – ok. 18 MJ/kg (ok. 80% wartości opałowej węgla dobrej jakości)

- wilgotność 13,8%,

-popiół 9%,

-zawartość siarki 0,2%.

Wymiar kostki brykietu to 18cm x 8cm x 8cm

Ciepło odczuwalne przy spalaniu brykietu torfowego jest trzykrotnie wyższe, niż przy spalaniu drewna kominkowego,.

Popiół to doskonały nawóz potasowo-fosforowy.

Zastosowanie:

- piece CO

- piece kaflowe

- kominki

- kotły przemysłowe

- lokalne ciepłownie

- ogrzewanie tuneli z uprawami rolniczymi

Cena dotyczy 600kg brykietu w big bagu.

Brykiet drzewny typu RUF 2400 zł. Paleta 960 kg.

Parametry techniczne:

• Wartość opałowa ……………………… <19MJ/kg

• Zawartość wilgoci ……………………. <6,3%

• Zawartość popiołu …………………… <0,7%

Zalety brykietu drzewnego RUF:

1. Łatwy i czysty w magazynowaniu.

2. 1 tona brykietu zastępuje 2,2 mp typowego tzw. przesezonowanego (ok. 2 lata) drewna kominkowego.

3. Łatwo się rozpala i bezdymnie spala, dodatkowo nie smoli przewodów kominowych.

4. Niska ilość popiołu po spaleniu – do wykorzystania jako nawóz ogrodniczy.

5. To paliwo ekologiczne o stałych i wysokich parametrach, gwarantujące stabilność procesu spalania.

6. Wygodna forma cegiełki sprawia, że można go składować nawet w ciasnej piwnicy.

Dostawa gratis na terenie całego kraju.

Wegiel orzech najtaniej 950 zł Dodane Dzisiaj o 13:44

Opis Witam mam do sprzedania węgiel orzech 950 zł za jeden ton, z kopalni PGG, możliwy dowóz. proszę dodzwonić się do sekretariatu wymiensilnik i zapytać o węgiel lub szefa.

Telefony tylko 8.30-16.30

Nie odpowiadam na SMS i wiadomości olx!!

https://www.olx.pl/d/oferta/wegiel-orzech-najtaniej-CID628-IDQFty2.html

https://convertlive.com/pl/u/konwersja/megad%C5%BCuli/do/kilowatogodzin

W cenie powyżej 3 tys. to się po prostu nie opłaca. Lepiej zainwestować w grzałkę w rurze i wpiąć ją szeregowo w instalację. Inwestycja rzędu 600zł. Przy tych cenach zwróci się raz dwa. Wystarczy policzyć

Ekogroszek o kaloryczności 25MJ/kg w cenie 3000zł daje nam koszt 1kWh energii 0,43zł. Przyjmijmy optymistycznie, że spalisz go ze sprawnością 80%, daje to 0,54zł za 1kWh, przy sprawności 70% - 0,62zł za 1kWh.

Prąd w taryfie G12W kosztuje 0,33zł za 1kWh w taryfie nocnej, grzejąc całodobowo bez oglądania się na taryfy cena 1kWh w G12w wychodzi ok. 0,53zł.

Podsumowując, grzejąc tylko w taryfie nocnej oszczędzasz około 38% względem ekogroszku, a grzejąc non stop niezależnie od taryfy wychoszisz na zero. To po co dzwigać te worki i się kurzyć??

3t X 3000 zł = 9000 zł/t – 3000 zł/dopłata = 3 t X 2000 zł.

No i cosik się te obliczenia rozjechały a z względów tych trza by je poprawić by nie było, że z manipulacją do czynienia mamy - zwłaszcza to będzie wyglądać licho jak ktoś w PGG kupi węgiel.

Się opłaca czy nie opłaca, to rzecz względna i od dostępności uzależniona do tego jeszcze dopłaty na węgiel a na brykiet nie ma – na bezrybiu i rak ryba – trza dobrze rachować by tą zimę przetrzymać i z tego co wychodzi nie można kupować na wariata.

• 2 months później...

Brykiet Torfowy-Drewniany (870 kg) 2,190.00 zł - Czas realizacji zamówień 2-3 dni robocze.

Brykiet Torfowy-Drewniany GREENPIM jest w 100% ekologicznym paliwem. Jest to świetny zamiennik dla węgla i drewna. Palenie brykietem z torfu nie powoduje korozji kotłów i osadzania się sadzy. Popiół powstały po spaleniu idealnie nadaje się jako nawóz np. do kwiatów. Brykiet Torfowo-Drewniany pakowany jest w opakowanie typu BIG BAG (1 tona).

Brykiet torfowy to idealny zamiennik węgla do tradycyjnych pieców węglowych.

wartość opałowa: ok. 16000-22000 KJ/kg ( w zależności od komory spalania)

wilgotność: 13.4%

popiół: 4-6%

Brykiet Torfowo-Drewniany jest dużo lepszy od Torfowego, prasowane drewno w kostkach ułatwia sposób rozpalania, daje więcej energii i mniejszą ilość popiołu.

Dostawa GRATIS na terenie całego kraju!

GreenPIM

507 684 090

BRYKIET TORFOWY-DREWNIANY TO IDEALNY TANI OPAŁ STOSOWANY W PIECACH, KOMINKACH I KOTŁOWNIACH kaloryczność 18-22 MJ / kg

Brykiet jest w 100% ekologicznym paliwem. Dobry zamiennik węgla i drewna, nie kruszy się. Paląc brykietem chronisz swój piec przed korozją i osadzaniem się sadzy w przewodzie kominowym.

Brykiet Torfowy-Drewniany to opał przyszłości.

Kaloryczność – 18-22 MJ/kg (ok. 80% wartości opałowej węgla dobrej jakości)

- wilgotność 13,4%,

- popiół 4-6%,

Ciepło odczuwalne przy spalaniu jest trzykrotnie wyższe, niż przy spalaniu drewna kominkowego,.

Popiół to doskonały nawóz potasowo-fosforowy.

Zastosowanie:

- piece CO

- piece kaflowe

- kominki

- kotły przemysłowe

- lokalne ciepłownie

- ogrzewanie tuneli z uprawami rolniczymi

Cena dotyczy 870kg brykietu w Big Bagu.

Zalety Brykietu Torfowo-Drewnianego :

1. Lepszy w porównaniu do Torfowego, daje więcej energii przy spalaniu, dłużej się pali.

2. Łatwy i czysty w magazynowaniu.

3. 1 tona brykietu zastępuje 2,2 mp typowego tzw. przesezonowanego (ok. 2 lata) drewna kominkowego.

4. Łatwo się rozpala i bezdymnie spala, dodatkowo nie smoli przewodów kominowych.

5. Niska ilość popiołu po spaleniu – do wykorzystania jako nawóz ogrodniczy.

6. To paliwo ekologiczne o stałych i wysokich parametrach, gwarantujące stabilność procesu spalania.

7. Wygodna forma cegiełki sprawia, że można go składować nawet w ciasnej piwnicy.

Dostawa gratis na terenie całego kraju.

GreenPIM

507 684 090