nowy_fachura 28.08.2022 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Witajcie, remontuje mieszkanie w bloku z wielkiej płyty. Ekipa wstawiła mi nowe okna i czas na obrobienie. Obciąłem piankę wokół okien i zastanawiam się, czy zakryc piankę płytami gk dookoła, czy przyciąć głębiej, powiedzmy pół centymetra, i wypełnić gipsem szpachlowym a przy łączeniach że ścianami akrylem i pomalować. Obrabiac okna płytami to trochę roboty. Poprzednie drewniane okna ktoś wcześniej ładnie obrobił tynkiem i gładzią i narożnikami. Z drugiej strony jestem ciekawy czy gips szpachlowym na piance w takim miejscu nie będzie się kruszył od różnic temperatur. Pianka ma szerokość od 1,5 - 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.08.2022 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Jeśli pianka jest widoczna to nie gips szpachlowy tylko co najwyżej tynk gipsowy np. Goldband marki Knauf.Tyk nie trzyma się na piance ale na ścianie dookoła i tylko zasłania piankę,Warto oprucz pianki po jej obcięciu zakleić specjalną taśmą szczelinę od ościeżnicy do muru tak aby wiatr nie hulał w szczelinie. Sprawdza się twardy styropian na kleju lub piance do klejenia przyklejony do ściany.Jest najcieplejszy.Na styropian o grubości np 1 - 3 cm tak jak pianka zachodzący np. 1cm na ramę docinany na wymiar idzie siatka zatopiona w kleju oraz komplet narożników z siatką do elewacji.Po szpachlowaniu wygląda idealnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts