pysy01 28.08.2022 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Witam Mam dom na etapie gotowych ścian i stropu, bez dachu i okien. Jako że dach i okna będą robione za rok lub dłużej chciałbym wykończyć cokół, bo akurat mam styropian. Moja wizja jest taka: Styropian to TERMONIUM FUNDAMENT, jest on bodajże grafitowy więc trzeba go wykończyć od razu. Planuję taki etap prac: 1. Położenie dysperbitu na bloczki. 2. Przyklejenie styropianu. 3. Zatopienie siatki na kleju na styropianie z boku i od góry (czerwony kolor). 4. Położenie folii budowlanej na styropianie w miejscu gdzie będzie on stykał się z ziemią/piachem (żółty) kolor. 5. Przysypanie piachem styropianu do poziomu folii i zagęszczenie. 6. Położenie tynku silikonowego (zielony kolor) tylko z boku styropianu. 7. Położenie i wykończenie kostki. Proszę o radę czy rozumuję prawidłowo i nie popełniam jakiegoś błędu. Tak przygotowany cokół będzie musiał czekać parę lat aż do momentu gdy będę krył ściany styropianem, więc nie chcę żeby było zrobione źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.08.2022 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Odkopywanie zasypanych ścian fundamentowych musi się odbywać etapami po 2 - 3mb a następnie zasypać częściowo zagęszczając i odkrywać następne.Jeśli wykończysz to na gotowo to wszelkie późniejsze prace na elewacji spowodują zrujnowanie tej kostki itp. Prace dociepleniowe na fundamentach powinny być wykonywane przed ich zakryciem i zasypaniem wewnątrz.Napór zagęszczonego piasku z wewnątrz przy odkopaniu za długich odcinków fundamentów może doprowadzić do ich pękania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysy01 29.08.2022 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Witam Rysunek który zamieściłem przedstawia moją wizję po skończeniu prac. Na dzień dzisiejszy ściany fundamentowe są odsłonięte od zewnątrz i zasypane od wewnątrz: Na wiosnę chcę położyć styropian, natomiast kostkę planuję kiedyś w przyszłości. Styropian ma być zasypany z zewnątrz do 2-3 bloczka, więcej nie mogę podnieść terenu. Jak prawidłowo go położyć żeby przetrwał ładnych parę lat do czasu aż będę kończył całą elewację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 30.08.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Wykonanie siatki i kleju poniżej poziomu gruntu jest bez sensu. Poza tym klej może podciągać kapilarnie wilgoć wyżej, gdy już zostanie wykonana elewacja z tynkiem.Na hydroizolację (dysperbit to nie hydroizolacja) na ścianie fundamentowej nakleić płyty styropianu (delikatnie, na placki, bo i tak grunt dociśnie). Styropian nakryć folią kubełkową i zasypać. Folia kubełkowa ma wystawać ponad grunt tak aby nakryć styropian również od góry przed słońcem. Jeśli nie będzie dalszych prac to folię kubełkową wywinąć aż ponad ścianę fundamentową i przycisnąć od góry cegłami czy czymś. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pysy01 02.10.2022 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2022 Folia kubełkowa odpada, ponieważ będzie zasypane 1/3 styropianu. Szkoda marnować folii. A nawet gdyby to jak to będzie poźniej wyglądać jak 2/3 folii będzie widoczne,czym ja to zamaskuję? Nawet jeżeli klej będzie ciągnął wilgoć to coś się stanie? W ściany nie wejdzie bo jest dysperbit lub dam lepszą masę hydroizolacyjną (bitflex np.). Jeżeli nałożę tynk silikonowy to nie będzie on odłaził od kleju. Czy tak może być: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 04.10.2022 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Nie bardzo rozumiem co chcesz maskować. Folię kubełkową rozkładasz na fundament jako ochronę izolacji podczas zasypywania fundamentu a to co będzie wystawać powyżej zasypu przy okazji za jedną robotą będzie osłaniać resztę na czas budowy. Jak pisałeś dalsze prace będą po roku, więc i tak warto jakoś to zabezpieczyć (szczególnie styro przed UV) a kubełkowa jest dużo wytrzymalsza niż zwykła folia budowlana. Jak będziesz kończył ocieplenie całej chałupy to kubełkową obcinasz na docelowym poziomie terenu i tyle. Jeśli opaska w okół domu będzie z grubych otoczaków (frakcji 16-30) to wykończenie folii kubełkowej schowasz za kamykami. Jeśli klej będzie podciągał wilgoć kapilarną to ona wejdzie pod tynk i tynk zacznie odparzać. Do czasu zrobienia okien i dachu wydaje mi się bez sensu pakowanie się w siatkę na kleju, tym bardziej pod powierzchnią ziemi, gdyż niczemu to nie służy a tylko powoduje ryzyko późniejszych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts