Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w starym domu

Recommended Posts

Witam kupiłem mieszkanie w kuórym jest okropna wilgoć. W mieszkaniu nie ma żadnej wentylacji. Całe lato są pootwierane okna ale mimo to ze ścian i podłogi prawie leje sie woda, ściany i podłoga nie mal cały czas sa mokre, pomimo tego że mamy bardzo ciepłe lato. DOATKOWO czuć w powietrzu wilgoć a co najgorsze to wszystko w mieszkaniu pokryte jest jakimś dziwnym czymś klejącym, wszystkie ściany megle łóżka kleją się , nowe meble po kliku dniach stają sie mokre i klejące. Teraz moje pytanie. Nie ma możliwści podłączenia się do komina z wentylacją bo komin ma tylko jeden kanał dymny któy jest używany.

Chcę zrobić nowe kominy po ścianach od zewnątrz ponad dach długośc kominów około 6 metrów.

Ściany w budynku to 12 cm cegła potem jest próżnia przerwa kilka cm i ściana główna około 36cm

Jak zrobic wentylację aby była szansa pozbyć się chociaż trochę tej wilgoci bez konieczności podcinania murów.

Planuję zroibć coś takiego czy to jest słuszna droga?

1 Wentylacja kotłowni jest to osobne pomieszczenie w którym strasznie śmierdzi o sadzy i zapach rozchodzi sie na mieszkanie,

- Planuję zrobić dwa otwory w scianie od strony dworu na wylot jeden na góze i na dole tak aby powietrze wpadało i wylatywało otwory fi 100 mm

(moje pytanie czy to jest słuszne rozwiazanie i czy wiercić otwory dwa na wylot czy np. jeden przez cegłe 12 cm a drugi przez 36 mm a cyrkulacja powietrza przez tą próżnie pomiędzy cegłami)

2 Wentylacja kuchni i opaku tutaj planuję zrobić komin wentylacyjny od kuchni aż ponad dach około 6 metrów w górę

- Czy gotowe zwestawy z Allegro tj. daszek + rura + trójnik + na dole trójnika zaśłepka z wężką do odprowazania skroplin i zawór zwrotny mocowany w róże zaraz za okapem , czy to dobry pomysł?

3 Wentylacja pokoi

planuję zrobić po 3 otwory na pokój na dole w cegłach 12cm od zwenatrz i po 3 otwory w cegłach 36 cm od środka na górze, tak aby nie były otwory na wylot bo może to wywyiewać całę ciepło z pokoju, czy to dobry pomysł , czy lepiej zrobić jedną dziórę na wylot na dole i drugi na wylot na górze , ten na górze z kominem 6 metrów nad dach

4 Co to jest i skąd się to moze brać chodzi mi o tą klejąca sunstancje któa osiada się na wszysttm co jest w pomieszczeniach. klei sie to jak miód i jest przezroczyste

Proszę o pomoc i sugestie, pozdrawiam

1 Czy wysmarowanie całej podłogi izolbetem tą czarną masą co maluje sie fundamenty w nowym domu coś pomoże ? na to gruba folia , pianka i panele

2 Czy oklejenie murów i fundamentów podkopanych od zewnątrz tą folią kubełkową coś da?

Nie stać mnie na podcięcie całęgo mieszkania, tym bardziej że sa już wszędzie wylane betonowe podłogi dlatego chciałbym chociaż o połowe pozbyc się wilgoci nie oczekuję cudów

3 Skąd może się brać ten klejący osad na wszystkim co możliwe w domu?

Witam kupiłem mieszkanie w kuórym jest okropna wilgoć. W mieszkaniu nie ma żadnej wentylacji. Całe lato są pootwierane okna ale mimo to ze ścian i podłogi prawie leje sie woda, ściany i podłoga nie mal cały czas sa mokre, pomimo tego że mamy bardzo ciepłe lato. DOATKOWO czuć w powietrzu wilgoć a co najgorsze to wszystko w mieszkaniu pokryte jest jakimś dziwnym czymś klejącym, wszystkie ściany megle łóżka kleją się , nowe meble po kliku dniach stają sie mokre i klejące.

WTF... to gdzie Ty mieszkasz? Z opisu to bardziej jakaś stara piwnica niż mieszkanie.

Opisujesz dwa różne problemy, które wymagają różnych działań:

1 zawilgocenie ścian spowodowane podciąganiem kapilarnym wilgoci gruntowej

2 zawilgocenie ścian i mebli spowodowane kondensacją pary wodnej z powietrza

ad.1. wymaga wykonania hydroizolacji fundamentów, czyli np. podbicia albo wykonania iniekcji

ad.2. wymaga wykonania sprawnej wentylacji oraz zapewnienia odpowiedniej temperatury aby nie doszło do wystąpienia punktu rosy na ścianach i innych zbyt chłodnych powierzchniach.

Właśnie, jest gorące lato, a więc przy otwartych oknach wpada ciepłe bardzo wilgotne powietrze, które dotykając do zimnych murów wykrapla zawartą w nim parę wodną. Zjawisko dość typowe dla słabo izolowanych piwnic bez ocielenia a nie pomieszczeń powyżej gruntu.

Ale to pokrywanie czymś klejącym to w ogóle jest coś dziwnego. Może lepiej żeby obejrzał to jakiś inżynier budownictwa. A szczególnie specjalista wentylacji, który zaprojektuje i obliczy taki układ, który zapewni cyrkulację pomieszczeń bez nadmiernego ich wychładzania. Twoje pomysły bardziej sugerują, że nie będziesz w stanie potem dogrzać pomieszczeń co jeszcze bardziej spotęguje problem z kondensacją wilgoci.