lukaszo11 30.08.2022 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Cześć, zakupiłem taki przenośny domowy ozonator +- 20 000 mg/ h ( w realu niech ma powiedzmy połowę z tego ) Czy jest możliwość - oznowowania kanałów wentylacji mechanicznej - np. wprowadzając wąż ozonatora do anemostatów ( po kolei do każdego ) Instalacja u mnie to p-flexy fi75 - puszki rozdzielcze/rozprężne metalowe oraz kanały główne termoflexy. Czy ktoś może oznował swoją wentylację ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.08.2022 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 "Duże stężenie przez dłuższy czas może uszkadzać niektóre materiały, takie jak metale, plastiki czy papier." - https://www.ozon-generator.pl/faq/ Dlatego ja bym tego nie robił....chyba że ktoś napisze, że robił kilka razy, oglądał rury i są OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 30.08.2022 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 tak czytałem to także. Ale nie wiem co znaczy duże stężenie i jaki czas - 10 min - czy10 godzin ? Szukałem po necie to są firmy - co ozonują rekuperacje ... fakt pewnie mają sprzęt odpowiedni itd - stąd moje pytanie - pierwotne - czy generatorem jaki posiadam - jest to bezpieczne i wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.08.2022 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Przed zakupem ozonatora kilka lat temu,wyszukiwałem info w tym temacie. Trafiłem np na post gościa, który pisał, że ozonował samochód przez godzinęi mu uszczelki w oknach poskręcało a robił to małą maszyną 5 lub 7mg/h Ja ozonowałem swoją siódemką samochody znajomych ale max 20min. Jeszcze jeżdżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 30.08.2022 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 hehe- dobre Także słyszałem ,że 20 min to maks co potrzeba na kubaturę osobówki. Tylko teraz jak się do tego odnieść w stosunku do kanałów wentylacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2022 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 20 minut niczego nie wybije. To tylko zapach świeżości da. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342806-Ozonator-w-domu-mieszkaniu-praktyczny&p=7574287&viewfull=1#post7574287 A co do ozonowania kanałów nawiewnych (bo innych nie ma sensu) to trudno uzyskać odpowiednie, równo rozprowadzone, stężenie. Do tego nie odważyłbym się bez przetestowania na uszczelkach, skrzynkach rozprężnych i wszystkich rodzajach przewodów użytych po drodze (np. zamykając w jakimś pudle i traktując co najmniej 3h dużo większym stężeniem, niż potrzebne do ozonowania instalacji). Tylko po co? Po jakimś zalaniu i sprawdzeniu, że pojawiło się życie - OK. Po testach bym zaryzykował po czyszczeniu mechanicznym. Profilaktycznie - nie. Tam nie powinno być wody (w przeciwieństwie do klimy) i nie powinno pojawić się życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 30.08.2022 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 tak kolego miałem problem z spapraną wentylacją mechaniczną - rekuperator był brudny i pojawił sie grzybek. Reku jest wyczyszczony na błysk , problem zawilgocenia - usunięty. Kanały nawiewne pe-flex - wyczyszczone mechanicznie szczotą + środkiem odkażającym. Kanały głowne termoflexy - wymienione na nowe.Póki nie mam tego spięte z reku jeszcze - chciałem dla świetego spokoju - "przeozmować" jeszcze kanały nawiewne po czyszczeniu mechanicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 31.08.2022 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Powyżej 30 minut w aucie jest zdecydowanie za dużo, robi się taki nieprzyjemny, nie wiem jak to nazwać "zapach". Sprawdziłem osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 31.08.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 tak kolego miałem problem z spapraną wentylacją mechaniczną - rekuperator był brudny i pojawił sie grzybek. Reku jest wyczyszczony na błysk , problem zawilgocenia - usunięty. Kanały nawiewne pe-flex - wyczyszczone mechanicznie szczotą + środkiem odkażającym. Kanały głowne termoflexy - wymienione na nowe. Póki nie mam tego spięte z reku jeszcze - chciałem dla świetego spokoju - "przeozmować" jeszcze kanały nawiewne po czyszczeniu mechanicznym. Masz kanały główne na termoflexach? Sam czyściłeś pe-flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 31.08.2022 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Masz kanały główne na termoflexach? Sam czyściłeś pe-flex? tak - są to bardzo krótkie kanały od rekuperatora do puszki rozdzielczej nawiewu - w zasadzie to 3 metry. Od puszki rozdzielczej z wywiewu do reku - także ok 3 metrów. Tak mogłem je zrobić z sztywnych rur - to prawda. Do wyrzutni mam bardzo krótki kanalik w linii prostej przez ścianę ok 1m - on jest w sztywnej rurze. Z czerpni mam ok 1,5 metra w elastyku gdyż nie chciałem kombinować z kolankami na sztywnej - gdyż wyszłyby nieco agresywne kolanka. -pe-flexy czyściłem sam - kupiłem taką szczote z all. na elastycznym "patyku" 5m - odpiąłem przewody z puszki i każdą nitkę "potraktowałem" szczotą na sucho - a potem szczotę nasączyłem środkiem HYDROSEPT do dezynfekcji / odgrzybiania.Kanaliki mam krótkie zatem w większości 5 m mi stykło. W przypadku jednego - musiałem także od strony anemostatu pchać Puszki rozprężne przy anemostatach - popsikałem także środkiem oraz wyczyściłem szmatką od strony anemostatów. Puszkę rozdzielczą miałem luzem zatem wymyłem + środkiem i na słoneczko. Puszki były jednak - czyściutkie - lekki kurz tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 01.09.2022 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 tak teraz myślę czy nie idealnym rozwiązaniem / bezpiecznym byłoby: - mam czerpnię zaraz nad bramą garażu - ustawić ozonator w garażu - od zew. wpiąć się jakims spiro flexem w czerpnię i koniec flexa wsadzić do garażu Tak aby zasysał powietrze z garażu - bramy nie zamykać tylko zakryć wejscie do garażu szczelnie folią. Ozonować normalnie garaż - a powietrze pójdzie na "dom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2022 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Ozonować normalnie garaż - a powietrze pójdzie na "dom" Nie sądzę, żebyś osiągnął sensowne stężenie O3. A jakbyś jednak odpalił baterię ozonatorów wielkiej mocy i osiągnął potrzebne stężenie, to bałbym się o stan drogiego wymiennika. Generalnie tu cieplej bym myślał o puszczeniu prze kanały kulki z gąbki nasączone wodą utlenioną (nadwęglan sodu). Szczotka może porysować kanały i być punktem zaczepienia dla brudu a potem życia. Oczywiście najpierw bym przetestował wpływ na wszystkie użyte po drodze materiały. wrzucając np. na noc do szczelnie zamkniętego słoika z wodą utlenioną o maksymalnym stężeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 28.07.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Witam, Szanowni, podpinam się pod pytanie. Mam rekuperację grzejąco chłodzącą z lekką rerekuperacją, tzn w dwóch małych pomieszczeniach mam zrobione czerpnię przez co 1/3-1/5 ciągu salonu idzie ponownie na czerpnię. Efekt uboczny to zapachy gotowania w całym domu (no tę część mogli gdzieś indziej ogarnąc ale no trudno). Efekt docelowy jest taki, że jakoś 1/4 ciągu idzie z domu dzięki temu chodzenie jest skuteczniejsze. Docelowa sprawa... przeszła mi myśl kupić ozonator w okolicach 200-300 zł (w promocji widziałem, rzekome 24000 mg/h. Zamysł był by puścić owy ozonator na np godzinę, dwie w czerpnię (do pomieszczenia z którego zasysa na dom) na minimalnym ciągu rekuperacji jak nas nie będzie (ma jakiś tam minutnik owy ozonator) a jak sobie wrócimy po wakacjach to TEORETYCZNIE powinnno do tej pory się wywietrzyć. Rekuperacja ma ok 2 lata z czego w użytkowaniu jest niecały rok. Wymiennik aluminiowy. Co o tym myślicie? Bo jak czytam poprzednie wypowiedzi to mam w oczach wizję rozpuszczonej kuchni, mebli i popaloną elektrykę. Acz to to chyba lekka przesada Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbrick 16.03.2024 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca Witam, Szanowni, podpinam się pod pytanie. Mam rekuperację grzejąco chłodzącą z lekką rerekuperacją, tzn w dwóch małych pomieszczeniach mam zrobione czerpnię przez co 1/3-1/5 ciągu salonu idzie ponownie na czerpnię. Efekt uboczny to zapachy gotowania w całym domu (no tę część mogli gdzieś indziej ogarnąc ale no trudno). Efekt docelowy jest taki, że jakoś 1/4 ciągu idzie z domu dzięki temu chodzenie jest skuteczniejsze. Docelowa sprawa... przeszła mi myśl kupić ozonator w okolicach 200-300 zł (w promocji widziałem, rzekome 24000 mg/h. Zamysł był by puścić owy ozonator na np godzinę, dwie w czerpnię (do pomieszczenia z którego zasysa na dom) na minimalnym ciągu rekuperacji jak nas nie będzie (ma jakiś tam minutnik owy ozonator) a jak sobie wrócimy po wakacjach to TEORETYCZNIE powinnno do tej pory się wywietrzyć. Rekuperacja ma ok 2 lata z czego w użytkowaniu jest niecały rok. Wymiennik aluminiowy. Co o tym myślicie? Bo jak czytam poprzednie wypowiedzi to mam w oczach wizję rozpuszczonej kuchni, mebli i popaloną elektrykę. Acz to to chyba lekka przesada Dzięki za info. Ekspertem nie jestem, ale z tego co wiem, to ozonator generuje mega wysokie napięcie i może doprowadzić do pożaru jeśli nie jest pod nadzorem, nie wiem czy to dobry pomysł używać go codziennie i to w czasie kiedy ludzie są w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts