Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pielęgnowanie wylewki

Recommended Posts

Jakieś 10 dni temu wykonano u mnie tradycyjne wylewki cementowe.Moje pytanie to czy należy wietrzyć pomieszczenia czy raczej unikać otwierania okien czy drzwi aby wylewka zbyt szybko nie schła?Póki co przy tych wysokich temperaturach zewnętrznych uznałem że nie wskazane jest otwieranie drzwi czy okien.Ale jak długo taki stan ma trwać o ile w ogóle jest to właściwe podejście.Dziekuje za sugestie

Co przez te 10 dni było robione ?

Jakie są warunki pogodowe..... słońce świeci bezpośrednio na podłogę ?

Jeśli wszystko było pozamykane a słońce bezpośrednio nie pada to po 10 dniach możesz zacząć wietrzyć czyli każdego dnia otwierać okna na 3 - 4 godziny.

Najlepiej po południu ale nie w nocy gdy jest już chłodno.

Nie należy powodować większych przeciągów.

Jeśli przez te 10 dni słońce świeciło na jakąś powierzchnię to zacznij od zroszenia całej powierzchni podłogi i odczekaj ze dwa dni.

Proces niestety musi trwać ok miesiąca.

Po 2 tygodniach zorganizuj kawałek folii budowlanej czarnej nie mniejszy niż 1,5 x 1,5 m i po wietrzeniu połóż na podłogę.

Jeśli następnego dnia lub za 2 dni po odkryciu folii posadzka pod nią będzie ciemniejsza lub na folii od spodu pojawi się rosa to kontynuuj wietrzenie

Edytowane przez Mareks77