e1thx 31.08.2022 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Witam, dostałem mieszkanie w kamiennicy po babci. Okazuje się, że piwnica ma wysokość 1.3 metra (również we wpisie w akcie notarialnym). Czy istnieją przepisy odnośnie minimalnej wysokości piwnicy do użytku? Czy mogę np. wystąpić do zarządcy o przechwycenie pralni, z której nikt nie korzysta? Dziekuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.09.2022 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Witam, dostałem mieszkanie w kamiennicy po babci. Okazuje się, że piwnica ma wysokość 1.3 metra (również we wpisie w akcie notarialnym). Czy istnieją przepisy odnośnie minimalnej wysokości piwnicy do użytku? Czy mogę np. wystąpić do zarządcy o przechwycenie pralni, z której nikt nie korzysta? Dziekuje za informacje Wysokość pomieszczeń określają Warunki Techniczne § 72. Co do pomieszczeń gospodarczych nie ma tam ograniczeń, ale są inne przypadki np. dla urządzeń gazowych musi być 22dm. To bardzo dobrze, że tak nisko. Przy takiej wysokości (poniżej 14dm) jest zerowy podatek lokalny od nieruchomości. Edytowane 1 Września 2022 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e1thx 01.09.2022 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Wysokość pomieszczeń określają Warunki Techniczne § 72. Co do pomieszczeń gospodarczych nie ma tam ograniczeń, ale są inne przypadki np. dla urządzeń gazowych musi być 22dm. To bardzo dobrze, że tak nisko. Przy takiej wysokości (poniżej 14dm) jest zerowy podatek lokalny od nieruchomości. Może i brak podatku, ale jakość użytowania takiego pomieszczenia jest strasznie uciązliwa. Wstawiać rower na "kucaka" to cięzki temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 01.09.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 U siebie w domu możesz i mieć 40 cm. Przepisy tyczą się miejsc pracy i to zarobkowej powiedzmy. Standard materaca to 2 m, a jak ktoś ma wzrost 230? To przez to że standard to 2m to będzie mu wygodnie? Wysokość powinna być taka aby tobie było wygodnie a nie przepisom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts