esco 31.08.2022 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Cześć. Mam świeżo zamontowane drzwi (2 sztuki) marki Wikęd.Problem, a w zasadzie pytani mam tylko do jednych. Chodzi o to, że jak zamknę drzwi na zamek (lub nawet oba zamki) to jak nacisnę klamkę to drzwi nie są na sztywno tylko lekko chodzą przód, tył. Z drugimi drzwiami nie ma takiego problemu - też są marki Wikęd ale inny model i w ogóle.Czy to jest normalne, żeby drzwi po zamknięciu nie były na sztywno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.08.2022 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 A jakie konkretnie masz serie drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esco 01.09.2022 03:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Konkretnie to Optimum Termo.Drugie drzwi które są na sztywno to Premium Termo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 01.09.2022 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Jesli jest tak jak opisales i sa to nowo zamontowane drzwi to sugeruję reklamację. Drzwi powinny szczelnie przylegac do ościeżnicySprawdz prostym patentem, za pomoca kartki papieru ( a jesli nie masz takowej to moze byc banknot 500zloty). Jesli po po przymknieciu kartki papieru pomiedzy oscieznica i skrzydlem kartkę da sie wyciagnac z lekkim oporem to jest OK.W kazdej innej sytuacji sila docisku jest zbyt slaba lub zbyt mocna. W obu przypadkach oznacza to stratę pieniedzy. Pozdrawiam Edytowane 1 Września 2022 przez Tompas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.09.2022 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Tompas, nie rzecz w docisku po zamknięciu, bo ta jest dobra. Chodzi o sytuację "zakluczenia" drzwi i naciśnięcia klamki - wtedy skrzydło jest odpychane przez uszczelkę i powstaje luz (zamknięte są tylko na zasuwę a nie język). Wystarczy po zamknięciu na klucz nie naciskać na klamkę i ja np. taką informację przekazuję użytkownikom przy montażu (miałem przez lata tak w najdroższych swego czasu drzwiach na rynku), ale najchętniej demonstrowałem sytuację na ekspozycji i nie było problemu by dopłacić jeszcze 5% wartości drzwi do najlepszego zamka na rynku, który po zakluczeniu blokował klamkę i tym samym uniemożliwiał taką sytuację. To nie jest normalne, ale znaczna część zamków tak ma. W przypadku autora nie wiem czy to kwestia ustawienia konkretnego egzemplarza, zaczepu, czy "cecha" konstrukcyjna (może drzwi są z elektrozaczepem? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trever 01.09.2022 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Konkretnie to Optimum Termo. Drugie drzwi które są na sztywno to Premium Termo. U mnie z kolei problem występuje tylko w Premium, więc to pewnie kwestia regulacji a może i montażu. Dotychczas myślałem że to cecha zamka jak pisano wyżej ale skoro w jednym egzemplarzu problem nie występuję to znaczy że da się to zrobić dobrze. Edytowane 1 Września 2022 przez Trever Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.09.2022 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Konkretnie to Optimum Termo. Drugie drzwi które są na sztywno to Premium Termo. Myślę ze to kwestia regulacji. Jeśli nie zaczepu to zawiasów. Luz pomiędzy zapadką a ryglem zamka jest minimalny i w obu przypadkach uszczelka powinna dolegać i wręcz odpychać skrzydło. Edytowane 1 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 04.09.2022 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Cześć. Mam świeżo zamontowane drzwi (2 sztuki) marki Wikęd. Problem, a w zasadzie pytani mam tylko do jednych. Chodzi o to, że jak zamknę drzwi na zamek (lub nawet oba zamki) to jak nacisnę klamkę to drzwi nie są na sztywno tylko lekko chodzą przód, tył. Z drugimi drzwiami nie ma takiego problemu - też są marki Wikęd ale inny model i w ogóle. Czy to jest normalne, żeby drzwi po zamknięciu nie były na sztywno? Tak, jest to normalne zachowanie, że jedno skrzydło może byc odpychane nieco przez uszczelki w drugim jest nieco inaczej. Przecież mówimy o wyrobie budowlanym jakim są drzwi a nie o spasowniu i tolerancji odchyłek jaka jest wymagana np. w luzach tłok-cylinder w silniku. Jeżeli chcemy sprawdzić czy po naciśnięciu klamki drzwi zamki są zaryglowane to wystarczy później docisnąć to skrzydło i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 04.09.2022 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Cześć. Mam świeżo zamontowane drzwi (2 sztuki) marki Wikęd. Problem, a w zasadzie pytani mam tylko do jednych. Chodzi o to, że jak zamknę drzwi na zamek (lub nawet oba zamki) to jak nacisnę klamkę to drzwi nie są na sztywno tylko lekko chodzą przód, tył. Z drugimi drzwiami nie ma takiego problemu - też są marki Wikęd ale inny model i w ogóle. Czy to jest normalne, żeby drzwi po zamknięciu nie były na sztywno? Tak, jest to normalne zachowanie, że jedno skrzydło może byc odpychane nieco przez uszczelki w drugim jest nieco inaczej. Przecież mówimy o wyrobie budowlanym jakim są drzwi a nie o spasowniu i tolerancji odchyłek jaka jest wymagana np. w luzach tłok-cylinder w silniku. Jeżeli chcemy sprawdzić czy po naciśnięciu klamki drzwi zamki są zaryglowane to wystarczy później docisnąć skrzydło i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trever 28.09.2022 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2022 Tylko weź to tłumacz wszystkim po kolei, chyba tabliczkę powieszę. Już sąsiad to skomentował: "trzeba było nie kupować drzwi z marketu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts