Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań o przegotowanie otworu drzwi zewnętrznych

Recommended Posts

witam, do nieogrzewanej, ale ocieplonej 5cm XPS piwnicy pod tarasem planuję drzwi 80 stalowe Wikęd (Premium). W umowie z wykonawcą SSO mam przygotowanie otworów pod ciepły montaż w całym domu. Zakładam, że zamontowane drzwi będą wyglądały jak na schemacie tutaj.

W montażu zależy mi na tym, żeby uniknąć przemarzania ścian/posadzki w piwnicy i związanej z tym wilgoci, ale ogólnie nie musi być super ciepły, bo piwnica nieogrzewana i nędznie ocieplona.

I teraz pytania:

1) będę miał drzwi otwierane do wewnątrz. Sugerowałem się piwnicą w kamienicy gdzie mieszkam i narysowałem montaż w wewnętrznym licu muru. Czy tak się w ogóle robi czy zawsze montaż drzwi zewnętrznych jest w zewnętrznym licu muru? czy to jest kwestia mojej decyzji? wydaje mi się, że montaż w zewnętrznym licu byłby trudniejszy do ocieplenia progu (trzeba by kuć istniejący bloczek pod progiem) i na pewno dawałby mi mniej miejsca na podest na zewnątrz przed drzwiami.

2) bloczek fundamentowy pod drzwiami na szerokości 90cm ma spadek rzędu 1cm - czy ta powierzchnia musi zostać wyszlifowana żeby trzymała poziom? w mojej koncepcji na ten bloczek przyjdzie 2cm XPS i próg drzwi.

3) otwór na dole jest 3cm węższy niż na górze. Czy przeszkadza to montażowi ciepłemu na taśmy (paroszczelna/paroprzepuszczalna) i mam kazać wykonawcy wyszlifować boczne powierzchnie ościeża do pionu?

4) czy betonowe bloczki fundamentowe przed przyklejeniem taśm musza być obrobione klejem jak w przypadku betonu komórkowego?

Ma być dobrze? To wywal bloczki fundamentowe, pod próg daj poszerzenie/klinaryt/itp. Montuj "na lico zewnętrzne".

dzieki za odp. W przypadku drzwi głównych wejściowych dokładnie tak "dobrze" robię.

W przypadku piwnicy to "dobrze" jest u mnie bez sensu, bo zaraz obok drzwi piwnicy i tak mam gigantyczne mostki z nieocieplonych murków oporowych zejścia do piwnicy dochodzacych do sciany piwnicy. Murkow nie chce ocieplać, żeby nie zwężać i tak już wąskiego zejścia do piwnicy. Wiec ten klinaryt mi niewiele da, a musialbym sporo narozwalac, zeby go teraz polozyc i porzadnie uszczelnic - przed bloczkiem podprogowym jest juz wylany podest przed wejsciem do piwnicy.

1) będę miał drzwi otwierane do wewnątrz. Sugerowałem się piwnicą w kamienicy gdzie mieszkam i narysowałem montaż w wewnętrznym licu muru. Czy tak się w ogóle robi czy zawsze montaż drzwi zewnętrznych jest w zewnętrznym licu muru?

Im więcej muru wystaje na zewnątrz (na mróz) tym więcej chłodu wniknie do wewnątrz. Drzwi zewnętrzne najczęściej montuje się licując z murem od strony zewnętrznej i wyjeżdża się na futrynę termoizolacją ile tylko się da. W wersji "na bogato" (a montując Wikęd Premium do nieogrzewanej piwnicy raczej w tej wersji działasz) montuje się drzwi w warstwie ocieplenia na konsolach. Bez sensu montaż drzwi o dobrym U jak mróz je omija dookoła.

2) bloczek fundamentowy pod drzwiami na szerokości 90cm ma spadek rzędu 1cm - czy ta powierzchnia musi zostać wyszlifowana żeby trzymała poziom? w mojej koncepcji na ten bloczek przyjdzie 2cm XPS i próg drzwi.

W temacie progu w drzwiach wygrywa kategoria "stabilność" vs "termoizolacja". Zeszlifuj albo nadlej - ma być stabilne oparcie

3) otwór na dole jest 3cm węższy niż na górze. Czy przeszkadza to montażowi ciepłemu na taśmy (paroszczelna/paroprzepuszczalna) i mam kazać wykonawcy wyszlifować boczne powierzchnie ościeża do pionu?

Nie robi różnicy jeżeli mieści się w tolerancji.

4) czy betonowe bloczki fundamentowe przed przyklejeniem taśm musza być obrobione klejem jak w przypadku betonu komórkowego?

Niby trudno przykleić taśmy szczelnie, jak spoina nie jest zlicowana z bloczkiem i trzeba to obrobić. Tylko co to za piwnica, co ma być szczelna? Będziesz w niej miał rekuperację? Jak to zamierzasz wentylować?

Kaizen, dzięki za wnikliwa analizę.

Faktycznie na to premium dałem się bez sensu naciągnąć, przyznaje. Montaż na taśmy tez zbędny.

Czyli montaż w licu wewnętrznym jest możliwy, chociaż niestandardowy. Wiec jeżeli da rade glify otworu od zewnątrz ocieplić 2-3cm XPS (sama piwnica ma ledwo 5cm XPS), byleby nie przemarzało, to w niego pójdę, bo funkcjonalnie mi lepiej pasuje - drzwi we wnęce lepiej chronione przed deszczem i szerzej otwierające się do wewnątrz, więcej miejsca na zewnątrz miedzy drzwiami i schodami, żeby cos na chwilę postawić itp.

Wymagany otwór ma 93cm, ościeżnica 91cm a skrzydło w przyldze 83, wiec mam nadzieje, ze glify powinno się udać tak ocieplić. Ludzie maja w ogrzewanych domach gorzej ocieplone nadproża pod roletami i żyją...

Edytowane przez gryziciel