pawcio23 04.09.2022 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Witam chciałbym powiększyć taras przydomowy, beton z gruszki, głębokość wylewki ok 40cm. Czy mogę to wykonać bez zbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2022 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 A grunt jaki ?Szerokość i długość tarasu lub fundamentu też by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 04.09.2022 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Bez podbudowy >izolacji > zbrojenia > to fuszerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio23 04.09.2022 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Grunt raczej gliniasty, obecny taras ma wymiar 3.2x 2.3 chce zrobić 5x3, czyli dolac taką opaskę. Mam wyżej niż u sąsiadów z powodu spadku terenu ktoś mi mówił że taka gruba warstwa nie wymaga zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.09.2022 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Sama niezazbrojona płyta ze względu na glinę tu nie przejdzie. Po drugie masz już taras więc każda część będzie pracować inaczej. Zbrojenie w postaci prętów zakotwił bym chemicznie w starym tarasie oraz małym 30 - 40cm w dół fundamencie a następnie wylał taras.Wnętrze tarasu wypełnić piaskiem a nie rodzimym gruntem.Fundament od płyty odizolować papą lub szlamem.Jeśli wysokość płyty pozwala to po izolacji wykonać normalną wylewkę 6 - 7 cm w postaci jastrychu i dopiero na to po hydroizolacji dawać okładzinę.Taras i ewentualne płytki nagrzewają się w słońcu do temperatur rzędu 40 - 50*C w zależności od koloru a w zimie mają temperaturę otoczenia więc różnica 60 - 70*C powoduje pracę ( rozszerzanie się i kurczenie ) każdego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio23 05.09.2022 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts