Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile dni czekać z układaniem płytek po zrobieniu wylewki na balkonie ?

kermu

Recommended Posts

Mój balkon (blok z tzw. "wielkiej płyty - lata 80-te" aktualnie jest po remoncie kapitalnym.

Została zrobiona hydroizolacja bitumiczna oraz nowa wylewka betonowa.

Planuję położyć płytki gresowe 30x30.

Ile dni trzeba poczekać na wysezonowanie betonu wylewki przed ułożeniem płytek ?

Krzysztof

balkon.jpg

• 3 weeks później...
To zależy od rodzaju kleju. Większość producentów zaleca sezonowanie podłoża co najmniej 3 miesiące. Ja do tego dodałbym, że w miesiącach letnich. Podczas schnięcia wylewki mają miejsce naprężenia skurczu i deformacji podłoża, dlatego jeśli za bardzo pośpieszymy się z układaniem płytek to ryzykujemy późniejsze uszkodzenie nawierzchni. Rozumiem, że spadek jest odpowiedni?

3 tygodnie.

Pod płytki hydroizolacja ze szlamu z zatopionymi taśmami wywiniętymi na ściany.

Wylewkę chcę dodatkowo zagruntować powłoką uszczelniającą

https://www.ceresit.pl/pl/produkty/produkty-do-izolowania-i-renowacji-budowli/izolacje-cementowe/cr-90-crystaliser.html

w szczególności nadproże przy drzwiach balkonowych aby nie podciągało wilgoci.

Nie wiem tylko czy można aplikować to na świeżą wylewkę.

Taśma została położona na etapie wykonywania izolacji bitumiczne, potem zalana wylewką.

Styk wylewki z opierzeniem także odpowiednio zabezpieczyć.

W jaki sposób ?

Edytowane przez kermu

To zależy od rodzaju kleju. Większość producentów zaleca sezonowanie podłoża co najmniej 3 miesiące. Ja do tego dodałbym, że w miesiącach letnich. Podczas schnięcia wylewki mają miejsce naprężenia skurczu i deformacji podłoża, dlatego jeśli za bardzo pośpieszymy się z układaniem płytek to ryzykujemy późniejsze uszkodzenie nawierzchni.

To musiałbym czekać do końca listopada a to już praktycznie zima :(

Rozumiem, że spadek jest odpowiedni?

Na oko wygląda że tak :) ale jutro sprawdzę jeszcze poziomica elektroniczną czy ma minimum te 3%

Na tak krótkim balkonie, wystarczy 2% spadku

Taśma pod wylewką dobrze, że jest ale na wylewce koniecznie również musi się znaleźć.

Tak jak ktoś pisał powyżej: na styku wylewki ze ścianami oraz na styku wylewki z drzwiami balkonowymi oraz obróbkami blacharskimi

Przy takiej pogodzie jaka ostatnio panuje to może się okazać że ta wylewka wcale nie wyschnie przed zimą..

Pytanie jeszcze jak gruba jest wylewka ?

Październik i listopad jest już ryzykowny jeśli chodzi o pogodę, jest duża wilgotność, w szczególności rano, pojawia się rosa na wylewkach, słońce wcześnie zachodzi itp ..

W ostateczności, podeschniętą wylewkę zabezpiecz tym Ceresitem, a reszta prac na wiosnę

• Like 1