kermu 04.09.2022 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Mój balkon (blok z tzw. "wielkiej płyty - lata 80-te" aktualnie jest po remoncie kapitalnym. Została zrobiona hydroizolacja bitumiczna oraz nowa wylewka betonowa. Planuję położyć płytki gresowe 30x30. Ile dni trzeba poczekać na wysezonowanie betonu wylewki przed ułożeniem płytek ? Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.09.2022 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 (edytowane) 3 tygodnie.Pod płytki hydroizolacja ze szlamu z zatopionymi taśmami wywiniętymi na ściamy.Styk wylewki z opierzeniem także odpowiednio zabezpieczyć. Edytowane 5 Września 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toja91 26.09.2022 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 To zależy od rodzaju kleju. Większość producentów zaleca sezonowanie podłoża co najmniej 3 miesiące. Ja do tego dodałbym, że w miesiącach letnich. Podczas schnięcia wylewki mają miejsce naprężenia skurczu i deformacji podłoża, dlatego jeśli za bardzo pośpieszymy się z układaniem płytek to ryzykujemy późniejsze uszkodzenie nawierzchni. Rozumiem, że spadek jest odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kermu 26.09.2022 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 (edytowane) 3 tygodnie. Pod płytki hydroizolacja ze szlamu z zatopionymi taśmami wywiniętymi na ściany. Wylewkę chcę dodatkowo zagruntować powłoką uszczelniającą https://www.ceresit.pl/pl/produkty/produkty-do-izolowania-i-renowacji-budowli/izolacje-cementowe/cr-90-crystaliser.html w szczególności nadproże przy drzwiach balkonowych aby nie podciągało wilgoci. Nie wiem tylko czy można aplikować to na świeżą wylewkę. Taśma została położona na etapie wykonywania izolacji bitumiczne, potem zalana wylewką. Styk wylewki z opierzeniem także odpowiednio zabezpieczyć. W jaki sposób ? Edytowane 26 Września 2022 przez kermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kermu 26.09.2022 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 To zależy od rodzaju kleju. Większość producentów zaleca sezonowanie podłoża co najmniej 3 miesiące. Ja do tego dodałbym, że w miesiącach letnich. Podczas schnięcia wylewki mają miejsce naprężenia skurczu i deformacji podłoża, dlatego jeśli za bardzo pośpieszymy się z układaniem płytek to ryzykujemy późniejsze uszkodzenie nawierzchni. To musiałbym czekać do końca listopada a to już praktycznie zima Rozumiem, że spadek jest odpowiedni? Na oko wygląda że tak ale jutro sprawdzę jeszcze poziomica elektroniczną czy ma minimum te 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 26.09.2022 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Na tak krótkim balkonie, wystarczy 2% spadkuTaśma pod wylewką dobrze, że jest ale na wylewce koniecznie również musi się znaleźć.Tak jak ktoś pisał powyżej: na styku wylewki ze ścianami oraz na styku wylewki z drzwiami balkonowymi oraz obróbkami blacharskimi Przy takiej pogodzie jaka ostatnio panuje to może się okazać że ta wylewka wcale nie wyschnie przed zimą.. Pytanie jeszcze jak gruba jest wylewka ?Październik i listopad jest już ryzykowny jeśli chodzi o pogodę, jest duża wilgotność, w szczególności rano, pojawia się rosa na wylewkach, słońce wcześnie zachodzi itp ..W ostateczności, podeschniętą wylewkę zabezpiecz tym Ceresitem, a reszta prac na wiosnę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts