Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak prądu podczas wygrzewania posadzek pompą ciepła

Recommended Posts

Hej,

Mam problem, podczas wygrzewania posadzki anhydrytowej pompą ciepła wywaliło główny bezpiecznik (ten w skrzynce przy ulicy). Pompa przestała działać zapewne w nocy, akurat prawie równo w połowie wygrzewania. Byłem na budowie wczoraj i pompa właśnie dobiła do 55 stopni i miała utrzymać tą temperaturę przez 48 godzin, potem codziennie zmniejszać temperaturę o 5 stopni. Obsługa od operatora sieci przyjedzie dopiero jutro. I teraz najważniejsza kwestia: jak dokończyć wygrzewanie? Podłogi już ostygły. Zacząć od początku (tu problem bo w poniedziałek wchodzi wykończeniówka)? Czy od tego momentu, w którym pompa przestała grzać? Proszę o rady, z góry dziękuję.

W zależności jaki schemat wygrzewania przyjąłeś kiedy powróci energia elektryczna podnieś temperaturę do 55*C w 2 etapach z przystankiem na 40*C trwającym 12 h a następnie kontynuuj program.

Pomiń czas braku energii elektrycznej z etapu opuszczania jej poprzez odejmowanie nie 5*C ale np 6 lub 7*C.

Producent pompy ciepła podaje wytyczne do montażu, zabezpieczeń, grubość kabla itp. Samo zabezpieczenie w rozdzielni to nie wszystko;)

Powiedzieć im możesz....zabezpieczenie zależy od mocy jaką zadeklarowałeś podczas umowy a nie od widzimisię faceta z zakładu energetycznego.

chodziło (chyba) o zabezpieczenie w domu w rozdzielni i elektryk ma dać inne

Powiedzieć im możesz....zabezpieczenie zależy od mocy jaką zadeklarowałeś podczas umowy a nie od widzimisię faceta z zakładu energetycznego.

Tak właśnie jest, podjechałem do zakładu energetycznego, podpisaliśmy aneks o zmianę mocy i co za tym idzie bezpiecznika. Jutro podjadą i zmienią bezpiecznik na 40A.

40A....to co Ty tam masz oprócz pompy ciepła.....zakład stolarski w garażu.

Dla mocy przyłączeniowej od18kW jest 25A

Ja warsztatu nie mam, ale mam dwa ogrzewacze przepływowe max 25kW, czajnik elektryczny, płytę indukcyjną, i ogrzewanie elektryczne do 10kW w szczycie... Średnio zużywam tyle co nic, ale chwilowe pobory prądu bywają spore.

Tak właśnie jest, podjechałem do zakładu energetycznego, podpisaliśmy aneks o zmianę mocy i co za tym idzie bezpiecznika. Jutro podjadą i zmienią bezpiecznik na 40A.

Pierwsze słyszę.

40A to kosmos jakiś. Szukaj problemu gdzie indziej bo zabezpieczenie 25A jest w zupełności wystarczające na dom 200-250m2 z pompą ciepła i masą innych urządzeń. Coś musi być skopane w instalacji skoro przy samym wygrzewaniu wylewek już wywala.

Pierwsze słyszę.

40A to kosmos jakiś. Szukaj problemu gdzie indziej bo zabezpieczenie 25A jest w zupełności wystarczające na dom 200-250m2 z pompą ciepła i masą innych urządzeń. Coś musi być skopane w instalacji skoro przy samym wygrzewaniu wylewek już wywala.

Wywaliło bezpiecznik 16A, taki był na taryfie budowlanej zainstalowany. Teraz przeszedłem na zwykłą taryfę i zakład energetyczny zamontował 40A, bo taki montują w standardzie wszystkim na zwykłej taryfie.

Wywaliło bezpiecznik 16A, taki był na taryfie budowlanej zainstalowany. Teraz przeszedłem na zwykłą taryfę i zakład energetyczny zamontował 40A, bo taki montują w standardzie wszystkim na zwykłej taryfie.

No cóż. Co kraj to obyczaj. U nas ENEA i o zmianę z 20 na 25 lub 32A można pomarzyć.

Z kolei 16A na taryfie budowlanej podczas prac kiedy naprawdę jest to potrzebne to jakaś pomyłka

No cóż. Co kraj to obyczaj. U nas ENEA i o zmianę z 20 na 25 lub 32A można pomarzyć.

Z kolei 16A na taryfie budowlanej podczas prac kiedy naprawdę jest to potrzebne to jakaś pomyłka

Sam zmniejszyłem ilość kw, a co za tym idzie wielkość bezpiecznika. Po to żeby mieć mniejszą opłatę stałą przy taryfie budowlanej i o tym zapomniałem. Więc sam stworzyłem problem, który teraz bohatersko staram się rozwiązać ;)