Eccentric 08.09.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Witam specjalistów. Sytuacja wygląda następująco: W zeszłym roku firma od elewacji wykonała swoją pracę. Przez ciąg zdarzeń losowych, dopiero po elewacji wykonano taras (warstwa spadkowa, styrodur, wylewka. Wszystkie warstwy tarasu wystawały 20 cm ponad kraniec wykonanej elewacji. Jako że wyszło tylko kilka metrów kwadratowych tynku do położenia, żadna z firm nie była zainteresowana, więc ostatecznie zająłem się tym sam. Wyciąłem kilka cm starej struktury, położyłem siatkę z klejem i ostatecznie baranek silikonowy 1,5 mm (taki jak reszta elewacji). Tynk zatarty, faktura w większości zbliżona to pozostałej części elewacji. Natomiast mimo to na połączeniu powstało 1-2 mm "uskok", dość nieregularny. Ze względu na istniejące zacieki spowodowane ściekaniem wody z wylewki tarasu, ta część budynku (na szczęście to wystający z bryły garaż) nadaje się i tak do malowania - więc nie zależy mi na wyrównaniu koloru tylko na strukturze. Czy ktoś ma sugestie co dalej powinienem zrobić, jak dokonać poprawek/korekty tak żeby po malowaniu nie rzucało się w oczy? Uprzedzając: Wiem, nie wygląda to profesjonalnie. Zburzyć i wybudować od nowa też mi się nie kalkuluje. Zrywać tynk na całości i zlecić firmie - również obecnie nie wchodzi w grę ze względów finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.09.2022 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Nic z tym nie zrobisz. Obecnie musiał byś położyć cienką warstwę tynku w sposób natryskowy i tylko to zamaskowało by widoczną różnicę.Jeśli był 1,5mm to cieńszy a jeśli nie ma to gęsta farba elewacyjna trochę zamaskuje linię.Uskok jeśli jest regularny to wraz z uskokiem lub paskiem niżej przy oknie aż tak nie razi. W przyszłości w czasie remontu pomalował bym całość elewacji farbą co zakryje różnicę jeśli odcień jest inny.Poza tym na tarasie czeka cię jeszcze okap z blachy czyli opierzenie które dodatkowo trochę zamaskuje różnicę. Będzie ona wyglądała jakby okap rzucał cień na elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts