rvsh123 10.09.2022 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2022 Witam Chcę wykonać wentylację z rekuperatorem samodzielnie. Zacząłem wszystko obliczać, ale nie jestem do końca pewny czy robię dobrze. Mam prośbę o rady osób z doświadczeniem. Z góry dziękuję. Załączam plik excel z obliczeniami. obliczenia_bilansu.zip 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.09.2022 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2022 (edytowane) Załączam plik excel z obliczeniami. Jest szkoła, w której nawiew i wywiew robi się w każdym pomieszczeniu - IMO to błąd powodujący 2x większe przepływy czyli przewentylowanie i nawet przy ERV przesuszenie zimą. Robisz wywiewy w łazienkach, kuchni i pomieszczeniu technicznym. Robisz nawiewy w salonie, sypialniach i biurze. W pomieszczeniach, przez które nie musi przelecieć powietrze po drodze z nawiewów do wywiewów dokładasz nawiew albo wywiew (w spiżarce np. nawiew, bo będzie zimą chłodził). Nigdzie tego nie piszą fachowcy, ale najwięcej świeżego powietrza potrzeba w nocy, przy zamkniętych drzwiach w sypialni w której śpią dwie osoby - tam daj trzy albo i cztery rury. W kuchni też 3-4. Jak da się sensownie rozłożyć cały strumień nawiewny na wywiewy - to więcej nie dokładaj. Jak wyjdzie jednak huragan w łazienkach (co je wychłodzi, bo trzeba tam ze 2* jeszcze dogrzać wpadające powietrze oprócz uzupełniania strat) to dołóż wywiewy gdzieś po drodze (najlepiej tam, gdzie blisko nadmiarowych nawiewów np. na korytarzu przy którym są sypialnie). Anemostatów nie mieszaj - rób jedną średnicę. I tak można kręcąc znacznie zmieniać przekrój, ale to niewiele zmienia w przepływach. W drobnym uproszczeniu rur nawiewnych i wywiewnych powinno być tyle samo - chyba, że np. z reguły wywiewy są dłuższe, to może być 1-2 rury więcej, żeby na wywiewie i wywiewie był podobny opór. Edytowane 10 Września 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rvsh123 11.09.2022 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Dzięki Kaizen. Upewniłeś mnie, że idę w dobrym kierunku. Dwie kwestia nie dają mi spokoju, czy prędkość 2,5 m/s na nawiewie w sypialni jest ok? Jedni mówią tak inni inaczej, żeby zmniejszyć bo dB w nocy.Druga kwestia, jak to jest, że np projektuję w kuchni wywiew 70m3/h, wszystkie rury mam mniej więcej tej samej długości więc opory zbilansowane, daje 3 rury na wywiew które teoretycznie przy 2m/s dają 75m3/h. Gdzie to reguluję, żeby było 70 a nie 75? Na anemostacie? W innym miejscu nawiew np 30 i dwie rury fzyli teoretycznie 50. Tak się zastanawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2022 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Prędkość ma drugorzędne znaczenie. Im szybciej będzie poruszało się powietrze tym większe opory - więc "wybierze" inną rurę. Anemostatem za dużo nie podregulujesz. Trzeba manipulować ilością i długością rur (robiąc zakręty, które dają większe opory niż proste odcinki rury. Jak to nie wystarczy, to dokładasz do anemostatów przepustnice tłumiące - ale powinno się obejść bez tego.W praktyce to nie apteka i jak ustawisz obroty na rekuperatorze zapewniające dość powietrza w najbardziej obciążonej sypialni, to czy w innych pomieszczeniach będzie o 5m3/h czy 10m3 za dużo - to nie robi różnicy.Zwłaszcza, że nie tylko instalacja ma znaczenie - otwarcie drzwi zmienia sytuację. Wiatr przy czerpni i/lub wyrzutni też zmienia. Rozszczelnienie okna w jednym pomieszczeniu zmienia.https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rvsh123 11.09.2022 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Czyli potwierdza się to, że anemostatami nic nie wyreguluję.Czeka mnie w takim razie dobór odpowiednich długości rur. Jeżeli wszystkie są tej samej długości to rozumiem, że mam wtedy opory wszędzie takie same i do każdego punktu będzie dochodziła ilość powietrza zależna od liczby rur, które do niego poprowadzę (zakładam mnożnik 25m3/h na rurę o średnicy wew. 64mm).Wiem, że zakręt to jakieś mniej więcej tak jakby dołożenie odcinka 3m rury. Czyli te długości rur trzeba pozmieniać używając proporcji, dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2022 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2022 Jeżeli wszystkie są tej samej długości to rozumiem, że mam wtedy opory wszędzie takie same O ile każda ma ten sam kształt po ułożeniu. Do tego ma znaczenie też, jak powietrze będzie musiało się potem przeciskać przez dom. Jak masz 2 rury do dwóch sypialnie obydwie o tym samym kształcie - ale drzwi do jednej sypialni otwarte, a do drugiej zamknięte, to nie trudno zgadnąć, gdzie więcej powietrza trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.09.2022 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2022 Jeśli będziesz miał dostęp do skrzynek rozdzielczych to w nich możesz przytkac otwory. Dzięki temu nie będzie przyśpieszania powietrza w okolicy anemostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts